afis Cupa SperantaPrimăria Comunei Jucu anunţă că din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, turneul cu scop caritabil “Cupa Speranţei”, programat în perioada 21-22 aprilie 2017, s-a amânat pe săptămâna următoare. Drept urmare, manifestarea sportivă va avea loc în acelaşi format, în zilele de 27-28 aprilie 2017, la Baza sportivă Jucu, localitatea Jucu de Sus.
Un clip video de prezentare a Bazei sportive Jucu găsiţi aici.

camarasu primarÎntreaga creştinătate îşi primeneşte, în această săptămână, a Patimilor, trupul şi sufletul, pentru a primi în curăţenie Învierea Domnului.
Fie ca această mare sărbătoare să vă aducă cele patru taine divine: încrederea, lumina, iubirea, speranţa.
Să ne bucurăm de frumoasele noastre tradiţii: oul pictat, iepuraşul, masa cu mâncăruri tradiţionale, slujba de sâmbăta seara cu luarea luminii.
Clipe de neuitat alături de cei dragi şi numai realizări!
Hristos a înviat!

Primăria şi Consiliul Local Cămăraşu
Primar, Iancu Marcel Mocean

taga pagina 1Sâmbătă, 1 aprilie, în comuna Ţaga a avut loc o mobilizare impresionantă de forţe pentru plantare de puieţi de arbori în pădurea din localitate, o acţiune organizată de Şcoala Gimnazială Ţaga, prin proiectul pe care unitatea îl are împreună cu Asociaţia “Tăşuleasa Social”, pe de o parte, şi Asociaţia “Dacii Liberi”, pe de altă parte. Ambele acţiuni au fost posibile cu sprijinul Primăriei Ţaga şi Romsilva. Întâmplarea a făcut ca iniţiatorii să aleagă aceeaşi zi pentru această acţiune, ceea ce a condus la implicarea a peste 200 de persoane într-o singură zi, pentru regenerarea pădurii.

drumuri judetenePreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a iniţiat un proiect de hotărâre privind aprobarea Programului de lucrări de modernizare şi reabilitare şi a programului de lucrări de întreţinere curentă şi periodică a unor drumuri din judeţul Cluj pentru anul 2017, proiect ce urmează a fi dezbătut în următoarea şedinţă a forului administrativ judeţean. Astfel, valoarea totală a lucrărilor de modernizare şi reabilitare a drumurilor judeţene propuse a fi executate în anul curent este de 103.458.821,98 de lei cu TVA inclus.

Interviu cu primarul comunei, Gheorghe Boca
poieni- Domnule primar, care ar fi principalele proiecte edilitare pentru 2017 în comuna Poieni.
- În prezent avem mai multe proiecte în curs de realizare, finanţate din fonduri europene. Primul dintre acestea, “Reabilitare drumuri şi străzi în comuna Poieni”, în valoare de aproximativ 4,7 milioane de lei, se află în faza licitaţiei. Al doilea proiect important este cel care vizează Cetatea Bologa, un proiect despre care aţi mai scris, şi pentru care am primit aproximativ 3 milioane de lei fonduri europene. Momentan suntem în faza licitaţiei lucrărilor. În continuare, lucrăm la drumul comunal DC 131 Tranişu-Bologa, un proiect pentru care am primit 3 milioane de lei din fonduri europene, pe Măsura 322 d. Lucrările vor fi finalizate în luna iunie. Am primit un raport de selecţie favorabil şi pentru proiectul pentru “Înfiinţare reţea de canalizare în localitatea Valea Drăganului”, o investiţie de 9 milioane de lei, bani pe care îi vom primi tot din fonduri europene.

bontida 1Comuna Bonțida, în calitate de Promotor Proiect, în parteneriat cu Fundația Creștină Diakonia, anunță încheierea proiectului derulat: “Implementare Program pentru Educație Incluzivă în Comuna Bonțida, Județul Cluj.  Proiectul a fost finanțat prin Apelul LOCAL din cadrul Programului RO10: “Copii și tineri aflați în situații de risc și inițiativele locale și regionale pentru reducerea inegalităților naționale și pentru promovarea incluziunii sociale”, derulat în cadrul Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2009-2014.

gilau 1Casa de Cultură “Dumitru Sopon” din Gilău a găzduit duminică, 12 martie, o nouă premieră teatrală, comedia “Proştii sub clar de lună”, de Teodor Mazilu, în regia lui Viorel Mureşan. Şi-au dat concursul actorii Vali V. Popescu, în rolul lui Gogu, Gabriela-Elena David – Ortansa, Ina Chira – Clementina şi Cosmin Bănuţ – Emilian. Momentele dramatice au fost subliniate prin fragmente muzicale sugestive din repertoriul trupei The Beatles.

calateleJoi, 30 martie, la Căminul Cultural din localitatea Sâncraiu a avut loc o întâlnire cu fermierii din zonă, întâlnire cu care a debutat un demers al Instituţiei Prefectului judeţul Cluj, prin care sunt organizate o serie de întâlniri în cadrul Campaniei de Informare în mediul rural cu privire la oportunităţile de finanţare oferite prin PNDR 2014-2020, subvenţiile din sectorul vegetal şi zootehnic, precum şi alte informaţii relevante pentru depunerea şi implementarea proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă.

bani uatConsiliul Judeţean Cluj a iniţiat un proiect de hotărâre privind nominalizarea sumei de 40.000.000 de lei constituită din cota de 20% din impozitul pe venit şi din sume defalcate din TVA, pe unităţi administrativ-teritoriale, pentru achitarea arieratelor, rambursarea ratelor la împrumuturile contractate, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală.

mihai viteazuÎncepând cu luna decembrie a anului trecut, s-a dat startul concursurilor și olimpiadelor  școlare  în  anul școlar 2016-2017. Elevii Școlii Gimnaziale ”Mihai Vodă”, din comuna Mihai Viteazu, îndrumați de dascăli devotați, au participat la fazele locale ale olimpiadelor de Limba și literatura română, Matematică,  Geografie, Cultură civică și Istorie. La toate aceste materii elevii din comună participanţi au reuşit să se califice la faza județeană.

geacaLucrările de reabilitare şi modernizare la şcoala din localitatea Sucutard se apropie de final, fiind realizate în proporţie de 90-95%. Astfel, momentul în care autorităţile vor putea tăia în sfârşit panglica inaugurală la această investiţie este foarte aproape.

Interviu cu primarul comunei, Grigore Fati
apahida 1- Domnule primar, am avut parte de vreme bună în ultimele săptămâni, ceea ce a permis efectuarea de lucrări de infrastructură. Ne puteţi spune ce aţi reuşit să realizaţi în ultima perioadă în comună?
- Decolmatarea Văii Dărăuaş, spre Someşul Mic se apropie de final. Lucrările s-au efectuat pe o perioadă de 2 luni, s-a intervenit pentru săparea şi transportul aluviunilor, montarea de tuburi şi curăţarea tuburilor de beton pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor pluviale din zona centrală a satului Apahida. Ne-am putut axa şi pe lucrările de modernizare a infrastructurii stradale, mai exact asfaltarea în localitatea Dezmir. Am continuat în forţă demersul început anul trecut, pe străzile Trandafirilor, Şcolii, Horea, Lacului, stratul de uzură, Dealului, faza structura de bază şi cofrare rigole de scurgere ape pluviale şi Tăuşor. În Sânnicoara a fost turnat strat asfaltic pe străzile Meteor şi Aviatorilor.

iclod 118 elevi din comuna Iclod sunt beneficiarii programului after-school, ce se desfăşoară la Livada, o investiţie finalizată recent de primărie. Elevii sunt supravegheaţi şi ajutaţi la efectuarea temelor de casă, după terminarea orelor de curs. Atât serviciile programului after-school cât şi transportul elevilor este gratuit.

catina 2În această primăvară, în pădurea din apropierea frumoasei Baze Sportive Cătina şi-au găsit adăpost 6 cerbi lopătari şi 3 mufloni, spre satisfacţia copiilor şi turiştilor de toate vârstele. Animalele au fost aduse de o asociaţie cu profil de vânătoare, care se ocupă de această pădure. Arealul a fost împrejmuit, astfel încât animalele sunt în siguranţă şi primesc mâncare de la îngrijitori.

deschidereDin mai 2016, în localitatea Băbuţiu din comuna Vultureni funcţionează o fermă care produce legume organice şi plante aromatice. De trei ori pe săptămână, acestea sunt livrate direct la familiile beneficiare. Dar ce şi-au propus cei de la “Colina Farms” de fapt? Vă vom povesti în cele ce urmează…

frata 2De mai bine de șase ani, Şcoala Gimnazială Frata găzduieşte un frumos muzeu al comunităţii, ce adăposteşte obiecte de mobilier, unelte tradiţionale de uz gospodăresc, unelte pentru prelucrarea lânii şi a cânepii, vechi costume populare, încălţăminte de peste 100 de ani, cusături de mână şi ţesături realizate la război.
Primele obiecte colecționate de elevii școlii au fost la inițiativa doamnei profesor Bara Elisabeta, iar apoi s-a considerat că ar fi păcat ca toate aceste obiecte de valoare, adunate de copii, să nu fie păstrate într-un spațiu adecvat. Aşadar, s-a  propus realizarea unui proiect cultural - educațional, prin care în incinta şcolii să fie amenajată corespunzător o camera tradițională locală, care azi a devenit un adevărat muzeu etnografic.

panticeu 2În acest an, în luna mărțișorului, Școala Gimnazială Panticeu a avut o nouă iniţiativă interesantă, invitând ca partenere în proiectului intitulat sugestiv - „MĂRŢIŞORUL  ECOLOGIC  - UN ZÂMBET, O BUCURIE!”, mai multe şcoli, din trei judeţe. Îmbinând semnificaţia micului mărţişor şi a şnurului alb-roşu, specific poporului nostru, cu preocuparea pentru păstrarea unui mediu înconjurător cât mai curat şi primitor, copiii participanţi au reuşit să creeze lucrări care au impresionat pe toţi cei care le-au vizitat expoziţia.

Interviu cu primarul comunei, Ioan Mărginean 
moldovenesti primarDomnule primar, ştim că anul acesta bugetele locale s-au stabilit ceva mai târziu, dar acum putem deja discuta despre proiectele pe care le aveţi pentru anul acesta. Vă rugam să ne spuneţi ce propuneţi pentru anul 2017 ca investiţii în comună?
Avem 5 mari proiecte pentru 2017, şi anume, “Înfiinţare reţea de canalizare în localitatea Bădeni”, “Reabilitare drumuri afectate de calamităţi în localitatea Bădeni, Stejeriş, Podeni şi Pietroasa”, “Înfiinţare reţea de apă în localitatea Podeni şi în localitatea Stejeriş”, “Modernizare străzi în comuna Moldoveneşti (loc. Plăieşti, Văleni, Moldoveneşti), şi al cincilea proiect, dar nu mai puţin important pentru comunitate, este construirea unei capele mortuare în comună.

sacuieu 1 foto aerieneVă anunț cu bucurie începutul unui nou an al proiectelor și noilor investiții.
Prima veste bună a venit în 22 martie, când am fost informați cu privire la aprobarea unui proiect european depus anul trecut pe Măsura 7.2 în valoare de 588.000 Euro, ce presupune asfaltarea a cca 6 km de străzi din comună.
O altă veste îmbucurătoare și plină de speranțe se leagă de deschiderea sesiunii de depunere a proiectelor pe Măsura 4.3, pentru care avem pregătite încă doua proiecte ce urmează să fie depuse în vederea evaluării și aprobării.
Tot în această perioadă am depus spre aprobare alte trei proiecte importante pentru comuna noastră în cadrul programului PNDL 2017-2020. De asemenea, în curând se vor deschide liniile de finanțare în cadrul GAL Napoca Porolissum din care facem parte, unde pregătim diverse proiecte atât publice cât și în colaborare cu diverse entități private locale.

aschileuLa începutul acestui an, o serie de proiecte pregătite de Primăria Aşchileu au fost depuse spre finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi fonduri europene.
Proiectele de care ne-a vorbit primarul comunei, Ana Cighir, vizează atât lucrări de modernizare străzi în comuna Aşchileu, cu o lungime totală de 7,2 kilometri, lucrări de modernizare şi reabilitare Dispensar Uman Aşchileu, modernizare sistem de iluminat public în comună, cu lămpi de tip LED, dotare Şcoală Gimnazială Aşchileu Mare, cât şi alimentare cu apă potabilă şi canalizare în comună.

margau 5Administraţia locală a stabilit şi principalele proiecte pentru 2017 finanţate din bugetul local. Astfel, conform unei HCL de la începutul acestui an, locuitorii din satele Bociu şi Buteni vor beneficia de o investiţie din fonduri guvernamentale, ce vizează înfiinţarea de reţea de alimentare cu apă în aceste localităţi. Valoarea proiectului este de 2.912.561 lei.

jucu 1Valentin Dorel Pojar, primarul comunei Jucu, a anunţat recent că încep lucrările la iluminatul public la șoseaua națională şi că AFIR a aprobat cele două mari proiecte depuse anul trecut – asfaltări şi canalizare în comună. Se pare că la doar câteva zile de la vizita funcționarilor din Ministerului Agriculturii în teren, pentru evaluarea proiectului "Canalizare Jucu de Sus", a sosit şi vestea finanțării proiectului de 1 milion de euro.

iara 2În această primăvară comuna Iara a primit veşti bune de la Agenţia pentru Finanţarea investiţiilor Rurale în privinţa finanţării a două mari proiecte – unul pentru modernizare infrastructură rutieră - asfaltarea drumului comunal Iara-Ocolişel, şi cel de-al doilea, pentru reabilitarea şi dotarea Căminului Cultural din Iara.
Totodată, autorităţile locale, preocupate de dezvoltarea comunei, au pregătit şi au depus deja pentru finanţare alte cinci proiecte: construire Centru de sănătate în localitatea Iara, furnizare dotări pentru Şcoala Gimnazială cu clasele V-VIII Iara şi Şcoala primară cu clasele I-IV, canalizare menajeră cu staţie de epurare în comuna Iara şi modernizare drumuri interioare în localitatea Iara.

borsaComuna Borșa continuă și în anul 2017 să se dezvolte și să devină o localitate modernă, atractivă pentru toți cei care doresc să se reîntoarcă acasă, fie în vizită, fie pentru a-şi întemeia o gospodărie. Administraţia locală a comunei are în vedere, şi în acest an, lucrări ample de reabilitare atât a obiectivelor din satul centru de comună, Borșa, cât şi a celor din celelalte sate aparţinătoare comunei: Giula, Ciumăfaia şi Borşa Cătun.

baciu 1În perioada 27 martie - 8 aprilie, Primăria comunei Baciu invită toţi cetăţenii comunei să se implice în acţiuni de curăţenie şi ecologizare, conform obligaţiilor legale pe care aceştia le au. Toţi locuitorii trebuie să îşi cureţe şanţul din faţa imobilului lor, să adune gunoaiele, deşeurile vegetale, să taie iarba din zona aferentă proprietăţii, iar acolo unde este cazul să se ocupe şi de curăţarea albiilor pâraielor cu care proprietatea se învecinează.

savadisla felicitareAmbițioase, dinamice, harnice, emotive și eficace, ne faceţi tuturor viața mai frumoasă, fie că sunteţi mame, soții, iubite.

Un zâmbet, o floare, o rază de soare,
O casă, o masă, o viaţă frumoasă.
De-o mare iubire mereu s-aveţi parte
Şi-o viaţă întreagă să vă pară…8 MARTIE!

La mulţi ani, doamnelor şi domnişoarelor!

Consiliul Local şi Primăria Săvădisla
Primar, Tamas Gebe Andrei

mica felicitareStimate doamne şi domnişoare,

Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea şi căldura acestei zile să vă însoţească mereu pretutindeni!
Să aveţi parte de un 8 Martie minunat, să vă bucuraţi de dragostea şi aprecierea celor dragi!
O primăvară frumoasă!

Consiliul Local Mica
Primar, Zelencz Roland Tiberiu

camarasu felicitareFie ca toate împlinirile, sănătatea şi spiritul acestei zilei de 8 Martie să vă însoţească pretutindeni, pentru că sunteţi cele care aveţi voinţa de a înţelege, răbdarea de a asculta, tăria de a sprijini.
E ziua în care noi, bărbaţii, vă transmitem toată aprecierea noastră pentru ceea ce sunteţi în familie şi în societate!
O primăvară plină de entuziasm şi bucurii!
La mulţi ani!

Cu respect şi consideraţie,

Consiliul Local Cămăraşu
Primăria Cămăraşu
Primar, Iancu-Marcel Mocean

poieniÎn contextul în care de la 1 martie începe campania de depunere a cererilor unice pentru primirea subvenţiilor aferente campaniei 2017, APIA a început acţiunile publice de informare. Astfel, reprezentanţii APIA s-au deplasat în prima zi a lunii martie la Poieni, pentru o întâlnire cu fermierii din comună. Aceştia au fost invitaţi să participe miercuri, de la ora 13.00, la discuţiile cu reprezentanţii APIA pentru a afla detalii legate de depunerea cererilor de plată.

apahida felicitareÎn prag de primăvară, cu ocazia zilei de 8 Martie, venim în faţa tuturor doamnelor, domnişoarelor din comuna Apahida, colegelor şi colaboratoarelor cu sentimente de aprecieri, dragoste, respect şi recunoştinţă!
Pentru că bucuria noastră sunteţi Dumneavoastră, vă urăm multă sănătate, fericire şi realizări pe toate planurile!
Să aveţi parte de o primăvară frumoasă alături de cei dragi!

Consiliul Local Apahida
Primăria Apahida
Primar, Grigore Fati

bontida 1În fiecare an, sărbătoarea Lăsatul Secului declanşează ciclul de manifestări tradiţionale care marchează începutul Postului Mare la creştinii ortodocşi. La Bonţida, acest moment este marcat de traversarea satelor comunei de alaiul de chemători, care încearcă să îi sensibilizeze pe tinerii necăsătoriţi că a sosit momentul să se aşeze la casa lor.

mihai viteazu felicitareÎn preajma zilei de 8 Martie, încălziţi fiind de soarele divin al primăverii, aducem mult stimatelor doamne şi domnişoare din comuna noastră cele mai sincere gânduri de apreciere. Ele sunt cele care ne învaţă să descoperim frumuseţea fiecărei clipe, ele ne învaţă să iubim şi să zâmbim.

La mulţi ani şi multă sănătate din partea mea, a colegilor din Primărie şi a Consiliului Local Mihai Viteazu!
Primar, Ioan Zeng

jucuÎn scopul dezbaterii publice a proiectului de buget al comunei pentru anul 2017 şi în vederea primirii unor propuneri şi sugestii, vă invităm să participaţi alături de primarul comunei Jucu la întâlnirile cu cetăţenii localităţilor aparţinătoare UAT Jucu, întâlniri organizate după următorul program:

vultureni felicitareSuntem în preajma zilei de 8 Martie, ziua în care trebuie să ne amintim de toate doamnele şi domnişoarele din viaţa noastră, de mame, soţii, fiice, prietene sau colege. Le dorim ca aceste zile să le găsească cu zâmbetul în suflet şi pe buze, să aibă parte de toată fericirea din lume!
La mulţi ani, multă sănătate şi o primăvară frumoasă!

Cu stimă şi respect,

Primar comuna Vultureni,
Eugen Mureşan

gal somes bontidaASOCIAȚIA GAL SOMEȘ TRANSILVAN anunță publicul interesat că asociaţia funcţionează, şi în perioada următoare va finanța proiecte cu finanţare europeană conform Sub-măsurii 19.4, Acord cadru de finanţare nr. C 1940 0068 01 16 6 13 75853/29.12.2016 și Contract de finanţare subsecvent nr. 1 nr. C 1940 1068 01 16 6 13 75853/29.12.2016.
Titlul proiectului: ,,Sprijin pentru cheltuieli de funcţionare şi animare”

taga felicitareFrumuseţe, dragoste, gingăşie şi rafinament – cuvinte care vorbesc despre femeile din viaţa noastră. Toate gândurile bune vi le aducem la picioare, vouă, doamnelor şi domnişoarelor, cu ocazia zilei de 8 Martie, gânduri prinse într-un mare buchet de flori, care să vă lumineze ziua.
Vă mulţumim pentru că ne sunteţi alături!
La mulţi ani şi o primăvară frumoasă!
Cu deosebită consideraţie,

Consiliul Local Ţaga
Primăria Ţaga
Primar, Romulus Mîrza

borsa 1Pentru că am intrat în Postul Mare, vă propunem un material cu tentă religioasă, dar care poate reprezenta la fel de bine, o pagină valoroasă de istorie sau etnografie locală.
„De mici, borşenii erau apropiaţi de biserică. Când auzeau că bate clopotul își făceau cruce. Era ceva solemn, ceva ce depăşea raţiunea, era un dat creştin ce impunea un gest, fără explicaţii.
De frică, din imitaţie, sau datorită dăngănitului de clopot ori poate acea jumătate de an de religie la care participau, ţinută în biserică, tot a rămas ceva din educaţia creştină pentru restul existenţei.

sacuieu felicitarePrimăverile au o semnificație aparte pentru fiecare dintre noi. Renaștere. Poftă de viață. Bucurie. Frumusețe. Primăvara românească, însă, se remarcă și delimitează de ale altor neamuri prin tradiție, prin bucuria de a fi și de a păși în anotimpul revenirii la viață, un pic mai altfel: dăruind originalele mărțișoare pe care mâini dibace le făuresc cu dragoste pentru a le oferi ființelor celor mai dragi. Cele mai îndreptățite beneficiare ale diverselor forme de mărțișoare sunt nimeni altele decât Ele, ființele în jurul cărora se învârte însăși viața: domnișoarele și doamnele ce ne sunt aproape, prietene, soții, mame, colege de serviciu, cele care ne înseninează existența prin frumusețea și gingășia lor. Cele care prin dăruirea lor ne aduc bucurie și viață! Primăvara începe cu ele și suntem datori să le fim mereu recunoscători!

sacuieuIarna a fost generoasă în materie de evenimente sportive la poalele masivului Vlădeasa, din comuna Săcuieu. După competiția de schi pentru juniori, CUPA VLĂDESEI, devenită de acum tradițională, iată că un alt eveniment de amploare a avut loc în comuna noastră pe parcursul a două zile. Vlădeasa Winter Trail, 11-12 februarie 2017, Rogojel, eveniment aflat la a treia ediție!
Organizatorii Vlădeasa Winter Trail sunt 360SPORT Club și Asociația Natura Transilvaniei, cu sprijinul sponsorilor și a partenerilor media care îșii doresc păstrarea și promovarea tradițiilor din zona Munților Apuseni.

moldovenesti felicitareFEMEIA este esenţa existenţei noastre, a fost aleasă de Bunul Dumnezeu să ducă viaţa mai departe. Ea este frumuseţea, iubirea, perseverenţa, speranţa. Prin farmecu-i şi optimismul caracteristic este cea care ne inspiră la cele mai frumoase gânduri.
Vă dorim sănătate, armonie şi bunăstare în familie!
Cu deosebită consideraţie,

Consiliul Local Moldoveneşti
Primăria Moldoveneşti
Primar, Ioan Mărginean

margau 2În perioada 4-5 februarie, cascada Vălul Miresei din Răchiţele a găzduit cea de-a III-a ediţie a „Festivalului Pereților de Gheață”, aşa cum au numit organizatorii manifestarea, practic o continuare a tradiţionalului concurs, ajuns astfel la 14 ediţii.
Deşi ploaia nu a contenit deloc pe parcursul celor două zile, evenimentul s-a bucurat de aproximativ 400 de participanţi şi peste 100 de căţărători. Noutatea a venit din faptul că s-a urcat doar pe jos către cascadă, toţi posesorii de autoturisme fiind rugaţi să lase maşinile în zona special dedicată pentru parcare, acolo unde au fost amenajate pavilioane, s-au servit mititei, ceai, dar şi vin fiert. Drumul spre cascadă a fost astfel rezervat unei drumeţii energizante, cu peisaje demne de imortalizat în fotografii, dar şi săniilor. În plus, atmosfera a fost întreţinută de muzică live, asigurată de Fluffy & Mr. Grey, o fericită colaborare multiculturală, pe acorduri de vioară, chitară şi acordeon.   

calatele felicitareZiua de 8 Martie ne oferă prilejul deosebit de a spune femeilor din viaţa noastră cât de mult le apreciem. Ele ne învaţă să iubim necondiţionat, ele ne învaţă să nu ne tânguim când ne e greu şi să simţim mai puţin apăsarea grijilor.
Să fiţi sănătoase şi să aveţi mereu primăvara în suflet!
La mulţi ani, doamnelor şi domnişoarelor!
Cu respect şi consideraţie,

Consiliul Local Călăţele şi Primăria Călăţele
Primar, Vasile Tripon

geacaConform Hotărârii de Consiliu Local Nr. 4 din 13.01.2017, beneficiarii Legii 416/2001 au fost implicaţi în cursul lunii februarie în acţiuni de curăţenie organizate la nivelul comunei Geaca. Totodată, pentru copiii din comuna Geaca, noul an aduce lucruri noi – cei mici vor putea participa la cursuri de dans, sub îndrumarea unui instructor-coregraf apreciat, în persoana Andreei Bunzeac.

belis felicitareFemeile sunt cele care dau sens şi culoare vieţii noastre şi le mulţumim pentru că există! De ziua lor, adresăm tuturor doamnelor şi domnişoarelor din comuna Beliş un buchet de gânduri bune şi de apreciere.
Să aveţi parte de multă sănătate şi bucurie alături de cei dragi!
O primăvară minunată!

Colectivul Primăriei Beliş
Consiliul Local Beliş
Primar, Viorel Matiş

frata 3Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, a organizat o serie de importante manifestări culturale în trei localități din județul Cluj, Ceanu Mare, Mociu, dar şi Frata, în perioada 20-22 februarie 2017, acțiuni înscrise în programul de conservare și protejare a culturii tradiționale finalizează, cu rezultate concludente, cercetările etnologice, etnografice, muzicologice și coregrafice ale echipei de teren a CJCPCT Cluj efectuate în cadrul Taberei de cercetare multidisciplinară a culturii tradiționale din județul Cluj - zona folclorică Câmpia Transilvaniei, în anul 2016.

baciu felicitareUn buchet de ghiocei, un gând bun sau o îmbrăţişare caldă, sunt gesturi mult prea neînsemnate pentru a răsplăti FEMEILE din viaţa noastră, pentru tot ceea ce fac pentru noi. Acum, în preajma zilei de 8 Martie, să le demonstrăm aprecierea noastră, pentru că ne poartă de grijă, ne înfrumuseţează ziua, ne îndrumă paşii!
La mulţi ani dragi doamne şi domnişoare din comuna noastră!
La mulţi ani, stimate colaboratoare!
O primăvară frumoasă tuturor!

Consiliul Local şi Primăria Baciu
Primar, Ioan Florin Mureşan

panticeu 2ACS Gloria Cătina a câştigat şi ultimele meciuri pe care le-a jucat în luna februarie, în Cupa României. Cel cu AS Unirea Geaca, întâlnire ce a avut loc la Frata, pe teren neutru, s-a încheiat cu scorul de 1-0, iar cel disputat duminică, 26 februarie, cu AS Victoria 2009 Viişoara, la Cluj, tocmai pe terenul din parcul sportiv Iuliu Haţeganu, teren pe care se antrenează şi echipa “U” Cluj. Cătinenii s-au impus în faţa viişorenilor cu scorul de 4-1.

panticeu 2Elevii Şcolii Gimnaziale Panticeu împreună cu cadrele didactice şi-au propus să tragă câteva semnale de alarmă în ceea ce privește problemele de mediu din comuna Panticeu, motiv pentru care își doresc să fie foarte activi în activităţile prin care pot contribui la ocrotirea mediului înconjurător. În acest an, școala a fost înscrisă în programul educaţional de protecţie a mediului „Patrula de Reciclare”, organizat de Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec.
Programul are ca scop creşterea gradului de informare în domeniul protecţiei mediului şi promovarea beneficiilor colectării selective a deşeurilor de echipamente electrice, electronice și electrocasnice defecte.

iaraCei 12 elevi de la Școala Gimnazială Iara, membrii Grupului “Tradiband”, cooptați în proiectul internațional “Porți Verzi”, participă în această perioadă la cea de-a doua sesiune a proiectului, secțiune supranumită  „Expoziția călătoare”. Ei promovează principii sănătoase pe teme ecologice oglindite în șase tablouri/planșe, oferind prin intermediul acestora și măsura talentului plastic, a creativității și a imaginației lor.

aschileu 2În acest an, echipa Şcolii din Aşchileu Mare, formată din 20 de elevi, a obţinut locul I la nivel naţional, după prima secţiune a Proiectului Internaţional “Porţi verzi”. Reamintim că în prima parte a proiectului, participanţii au prezentat “Datini de Crăciun”, iar în cea de-a doua secţiune, elevii trebuie să se implice în acţiune dedicate ecologiei.

30Sâmbătă 21 ianuarie 2017, în satul Rogojel, comuna Săcuieu, s-a desfășurat cea de-a V-a ediție a Concursului de schi fond - juniori, CUPA “VLĂDEASA”, într-o atmosferă deosebit de prietenoasă, caldă și veselă, în ciuda faptului că suntem în miezul iernii.
Competiția a fost organizată cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei comunei Săcuieu, de către Școala Gimnazială Săcuieu, structura Rogojel și cu implicarea nemijlocită a Inspectoratului Școlar Cluj. Au participat elevi de la școli din localitățile învecinate: Beliș, Mărișel, Răchițele, Râșca, Sâncraiu și, evident, elevi ai școlii gazdă din satul Rogojel.

28Sâmbătă, 28 ianuarie, comuna Beliş, a găzduit într-un cadru de poveste o nouă ediţie a campionatului şcolar de schi fond. Manifestarea organizată cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei comunei Beliş, Școala “Avram Iancu” Beliş, cu implicarea Inspectoratului Școlar Cluj, face parte dintr-o serie de competiţii organizate între şcolile din zona montană a judeţului Cluj.

27Cunoşti o ţară, un popor, sau un sat pornind de la oameni şi de la obiectele plăsmuite de ei, alături de limbă, obiceiuri şi tradiţii, mâncărurile specifice constituie o emblemă de recunoaştere, o marcă a identităţii etnice. De-a lungul istoriei, poporul român a creat şi continuă şi azi să creeze un adevărate tezaur cultural…
Specificul etnografic al satului Borşa este ilustrat de clădiri, de portul locuitorilor, obiceiuri şi folclor, dar şi de mâncărurile pe care gospodinele le pregăteau zi de zi, sau la sărbători. Pentru a face cunoscute aceste valori ale borşenilor, vă propunem câteva scurte reţete uitate azi, dar care, redescoperite, arată faptul că borşenii şi-au trăit existenţa ,,cum au putut”, dar respectând prescripţiile religioase şi sfaturile bătrânilor.

26-extrase-

La fiecare început de an încercăm să prezentăm cât mai transparent, corect, dar şi succint, activitatea din cadrul administraţiei publice locale la nivelul Primăriei Cămăraşu. Încercăm să fim cât mai aproape de cetăţenii comunei noastre, încercăm să rezolvăm cât mai multe dintre problemele comunităţii noastre.
O preocupare permanentă o reprezintă atragerea de fonduri către bugetul local al comunei, ţinând cont de ponderea extrem de mică a veniturilor proprii în cadrul veniturilor totale ale bugetului local, aproximativ 22%.  

25Stimaţi concetăţeni,

Scrisoarea anuală a primarului, adresată contribuabililor reprezintă o obligaţie, în semn de respect față de dumneavoastră și o necesitate firească de comunicare, în contextul preocupării pentru o reală deschidere şi transparenţă a instituţiei noastre faţă de cetăţean.
Mulțumesc tuturor celor care şi-au adus sprijinul la bunul mers al administraţiei Comunei Apahida prin plata impozitelor la bugetul local în anul 2016.
Principalele investiţii derulate în anul 2016 și în derulare în anul 2017 sunt următoarele:

24Conform obiectivelor propuse şi prezentate de primarul Romulus Mîrza, pe lista priorităţilor administraţiei din Ţaga în acest an se află modernizarea infrastructurii locale, şi ne referim aici la cea rutieră, cea educaţională, dar şi extinderi la alimentările cu apă.

23Aşa cum putem concluziona în urma raportului prezentat de edilul comunei, Ioan Florin Mureşan, anul trecut s-a încheiat pe plus pentru comuna clujeană Baciu. Vom spicui din acest document, aducând în atenţia dumneavoastră principalele realizări ale instituţiei pe care domnul Mureşan o conduce în 2016.
“Dragi colegi din Primăria Baciu și din Consiliul Local, se cuvine să vin în fața domniilor voastre cu urări de bine dar și cu un bilanț al faptelor noastre, pe care le-am făcut în acest rodnic an 2016, ca primar al dumneavoastră.

22Pe data de 6 ianuarie a fiecărui an prăznuim Botezul Domnului, sărbătoare cunoscută în popor sub denumirea de Bobotează. Sărbătoarea Botezului Mântuitorului în Iordan, poartă şi denumirea de "Epifanie" sau "Teofanie", termeni care provin din limba greacă şi înseamnă "arătare", "descoperire". De ce arătare sau descoperire? Pentru că în momentul în care Hristos a fost botezat, cerurile s-au deschis, Duhul lui Dumnezeu S-a coborât în chip de porumbel şi a stat peste El, iar Tatăl a mărturisit: "Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!" (Matei 3,17).  În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: "Hristos n-a ajuns cunoscut tuturor când S-a născut, ci când S-a botezat”.

20De la an la an, pe fondul dificultăţilor pe care le întâmpină crescătorii de animale şi micii fermieri, dar şi din cauza îmbătrânirii populaţiei din satele din zonă, târgul tradiţional de la Cătina îşi pierde din strălucire. “Anul acesta nu a fost nici o vacă în târg…” se plâng oamenii, “A fost foarte slab anul acesta”, concluzionau, dezamăgiţi, comercianţii, în timp ce îşi strângeau tarabele. Ca la orice târg, cei care au vândut au plecat acasă mulţumiţi.

19„Ziua de 15 ianuarie ne-a găsit pe toți însuflețiți de spiritul geniului eminescian. Fericită alegere, de a sărbători întreaga cultură română odată cu aniversarea celui mai mare poet din toate timpurile, Mihai Eminescu.” Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită în comuna Mihai Viteazu printr-un spectacol de gală susținut la frumoasa Casa de Cultură din localitate. Pe scenă au urcat artiști de toate vârstele, amatori și profesioniști. Spectatorii au vizionat o scurtă piesă de teatru inspirată după basmul ”Făt Frumos din Lacrimă”, interpretată de elevii clasei a V-a de la Școala Gimnazială ”Mihai Vodă”, sub îndrumarea prof. Bogdan Elena.

18Sărbătoarea “Ciufurii” (“Mersul cu butucu’”) va avea loc şi în acest an la Bonţida, aşa cum e tradiţia, în ultima Duminică dinaintea Postului Mare. Conform orânduirii ortodoxe, anul acesta Lăsatul Secului este în 26 februarie.
Comunitatea locală din Bonţida aşteaptă cu mare nerăbdarea în fiecare an “Umblatul cu Ciufurii”, unul dintre “cele mai importante eveniment de peste an”, cum spunea o localnică, alături de Sărbătoarea “Fiii Comunei”, TIFF şi, mai recent, impunătorul festival internaţional Electric Castle.

17Aşa cum ne preciza primarul comunei Aşchileu, Ana Cighir, în ultima săptămână a lunii decembrie a fost semnat contractul cu Ministerul Dezvoltării, contract în urma căruia şi şcoala va beneficia în curând de o staţie de epurare. Astfel, unitatea de învăţământ va îndeplini, în sfârşit, toate condiţiile necesare pentru a funcţiona conform normelor. Totodată, administraţia locală a primit banii pentru refacerea podurilor din comună, distruse în urma ploilor abundente. Lucrările efective la cele două proiecte vor putea demara de îndată ce vremea va permite acest lucru.

16Colaborarea dintre Societatea Lepidopterologică Română şi Comuna Vultureni, prin Centrul de Informare Turistică, naşte o nouă iniţiativă frumoasă, de această dată dedicată celor mai tineri dintre turişti. La începutul acestui an, cei doi parteneri de proiect au lansat o invitaţie către toate unităţile de învăţământ gimnazial din zona sitului Natura 2000 Dealurile Clujului Est, de a vizita Centrul de Informare Turistică din Vultureni, pentru a se familiariza cu obiectivele de conservare ale sitului Natura 2000 Dealurile Clujului de Est.

13Centrul de Informare Turistică Frata s-a implicat la începutul acestui an într-un nou eveniment cultural-artistic, găzduind reprezentaţia elevilor din clasei a VI-a de la Școala Gimnazială Frata, prilejuită de ziua de 15 ianuarie, data la care s-a născut marele poet Mihai Eminescu. Momentul artistic dedicat “Luceafărului poeziei româneşti” nu ar fi fost însă posibil fără implicarea doamnei diriginte Adriana Pop, a elevilor din clasa a VI-a, sau a domnului director al Căminului Cultural Frata, Romulus Bucur, cel care a susținut această frumoasă activitate pregătită de elevi.

12Anul 2017 a debutat cu activitate bogată la capitolul turism în comuna Poieni, o dovadă că şi acest anotimp reprezintă o ocazie deosebită pentru relaxare şi recreere în frumoasele noastre zone rurale montane. După cum ne precizau reprezentanţi din cadrul Primăriei, a avut loc recepţia finală şi vizita în teren la noul Centru de Informare Turistică din Poieni, o importantă activitate a fost cea de pregătire pentru filmările emisiunii Antena 1 “Descoperă Transilvania”, dar au început şi pregătirile pentru noua ediţie a Festivalului MOX, găzduit de comuna Poieni.

11În aşteptarea votării bugetului de stat şi pentru creionarea bugetului comunei pentru anul 2017, autorităţile publice locale din comuna Jucu şi-au propus să organizeze o serie de întâlniri cu cetăţenii din fiecare localitate, pentru a afla care sunt nevoile şi cerinţele oamenilor. Conform spuselor primarului Valentin Pojar, locuitorii celor cinci sate ale comunei vor fi anunţaţi zilele următoare în legătură cu data, ora şi locurile stabilite pentru consultările publice la care sunt invitaţi să participe.

10Interviu cu primarul comunei, Ioan Mărginean

- Buna ziua, domnule primar, ne bucurăm să ne reîntâlnim la acest început de an. Profit de ocazie să reiau care au fost cele mai importante investiţii pe care le-aţi realizat în 2016, şi mă refer aici la organizarea Zilelor comunei, la lucrările de întreţinere la căminele culturale, sau construirea infrastructurii de broadband în localitatea Bădeni şi Stejeriş. Ce ar mai trebui adăugat la acestea?

09Deşi cetăţenilor li s-a promis încă de anul trecut că vor avea asfaltat tot centrul localităţii Mărgău, birocraţia, termenele impuse şi procedurile legale ce se impun în cazul unei investiţii publice, fac ca acest proiect să nu fie realizat nici până acum. Este vorba de aproximativ 1,2 kilometri de drum pentru care Primăria a obţinut finanţare în 2016, dar ordinul de începere a lucrărilor se va putea da abia în 2017, de îndată ce vremea va permite acest lucru. Lista obiectivelor pentru 2017 continuă cu demersurile pentru proiectul ce vizează introducerea apei în localitatea Scrind şi modernizarea drumurilor forestiere din comună.

08Administraţia publică locală din Iara s-a concentrat în ultimele luni pe demersurile necesare pentru realizarea documentaţiilor şi obţinerea avizelor pentru mai multe proiecte de modernizare şi dezvoltare a comunei. Astfel, spre sfârşitul anul trecut a fost finalizat şi depus un proiect pentru DC 105 Ocolişel, drum comunal ce ar urma astfel să fie asfaltat din bani europeni. “Proiectul depus pe Măsura 7.2 este în aşteptare. Urmează să obţinem răspuns în privinţa finanţării, să fim chemaţi pentru semnarea contractului. Prin acest proiect dorim asfaltarea drumului comunal DC 105 şi amenajarea de-a lungul drumului a cursului văii Ocolişel. De asemenea, aşteptăm răspuns pentru un alt proiect depus la AFIR, de această dată pe Măsura 7.6, un proiect ce vizează modernizarea şi dotarea Căminului Cultural din Iara”, a precizat primarul comunei, Dorin Popa.

07Ne-am început vizitele în frumoasele comune ale judeţului, într-o dimineaţă geroasă de ianuarie, pornind spre Valea Lonei. Am parcurs tronsonul DJ 109 A, încântaţi de frumuseţea pădurii de foioase care ne conduce de fiecare dată, ca un partener fidel, pe drumul şerpuit înspre Panticeu. Ceaţa s-a risipit treptat şi, de cum am început să coborâm panta abruptă spre vale, au început a ni se descoperi în faţă, una câte una, gospodăriile localnicilor.