ministruÎn vederea dezbaterii Planului de Urbanism General, a primirii unor propuneri și sugestii și în scopul identificării problemelor cu care se confruntă comunitatea, primăria comunei Jucu a organizat întâlniri cu cetăţenii localităţilor aparținătoare UAT Jucu. În data de 20 aprilie, la Căminul Cultural din Gădălin, la o astfel de întâlnire au fost prezenți primarul din Jucu, cetățeni ai comunei, consilierul ministrului agriculturii Ilarie Ivan, directorul general APIA Adrian Pintea și, nu în ultimul rând, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

jucu 2Ajuns la cea de a XXIV-a ediție, târgul AGRARIA a avut loc anul acesta în perioada 19 - 22 aprilie  în localitatea Jucu. AGRARIA este un important loc de întâlnire pentru fermieri, specialiști, manageri și autorități din domeniul agriculturii. În 19 aprilie, s-a desfășurat festivitatea de deschidere a acestei ediții. Dintre vorbitori, domnul Ioan Aurel Cherecheș, prefect al județului Cluj: „Vreau să felicit organizatorii și în special pe doamna Corina Mareș pentru ceea ce a reușit să facă în Cluj cu această expoziție, care a ajuns la nivel înalt, fiind a doua cea mai mare din țară și cea mai mare din zona noastră. Îi asigur pe organizatori de tot sprijinul instituției pe care o conduc; la fel, toate celelalte instituții ale statului își vor da concursul ca lucrurile să meargă cât se poate de bine.

iclod 1Duminică, 15 aprilie 2018, în localitatea clujeană Orman, comuna Iclod, s-a desfășurat cea de-a doua ediție a evenimentului „Cum era în sat odată...”. Manifestarea a debutat cu inaugurarea unui muzeu sătesc, amenajat într-o încăpere a Școlii „Gheorghe Moceanu” din localitate.
Muzeul a fost realizat de Grupul folcloric „Tradiții ormănene”, președinte Aurora Cosma, cu sprijinul școlii și a primăriei comunei Iclod. Activitățile au continuat în căminul cultural, cu desfășurarea unui vechi obicei popular - claca, precum și un spectacol folcloric susținut de Grupul „Tradiții ormănene”, Ansamblul folcloric al Școlii Generale din Orman, Ansamblul folcloric „Mugurii Mintiului” și mai mulți soliști vocali.
Cu doamna Aurora Cosma, fiică a satului Orman și președinta Asociației Tradiții Ormănene, am “povestit” în timp ce pregătea de dimineață muzeul amenajat într-un corp al școlii, care își așteaptă vizitatorii.

Interviu cu primarul comunei, domnul Tiberiu Zelencz
mica primar- În comuna Mica toate proiectele sunt importante, dar necazul mare rămâne, dincolo de toate promisiunile și formele în care se fac aceste promisiuni, lipsa apei. În articolul din luna trecută, am arătat situația în care se află drumul 161D. Dle primar, în ce stadiu se află acum acest drum?
Am făcut multe sesizări pentru drumul 161D, și iată că am primit de la Consiliul Județean Cluj vestea conform căreia drumul din localitatea Nireș va fi, în sfârșit, în acest an asfaltat. Drumul va fi acoperit cu covor asfaltic care va străbate toată localitatea Nireș; vor fi aproximativ 4 kilometri de asfalt. Proiectul este aprobat, iar Regia Autonomă a Drumurilor Județene va începe execuția lucrărilor în aproximativ o lună și jumătate.

mihai viteazu 1În 21 aprilie anul curent, la Casa de Cultură din Mihai Viteazu s-a desfășurat un eveniment deosebit: semnarea oficială a actului de înfrățire dintre comuna Mihai Viteazu și satul Crihana Veche, de dincolo de Prut. Conform protocolului, s-au intonat cele două imnuri de stat. Părintele Traian Nica a rostit rugăciunea „Tatăl nostru” și a binecuvântat întâlnirea. Redăm aici cuvântul primarului comunei Mihai Viteazu, domnul Ioan Zeng, în deschiderea festivității:

iara 2În satul Agriș, aparținător comunei Iara, a trăit martirul Unirii de la 1918, Ion Arion. Înainte de a ajunge la biserica din sat, pe o ulicioară în dreapta, am găsit curtea în care a trăit. Acolo l-am întâlnit pe bătrânul Ion Arion, de 84 de ani, urmașul martirului ucis la Teiuș.
- În broșura „Virtuți străbune”, apărută la Sibiu în 1945, există câteva pagini despre stegarul din Agriș. Am văzut-o împreună cu câteva fotografii și decupaje din ziare la familia Arion.
- Suntem doi frați, eu și sora mea, Maria, care trăiește tot aici, în sat și are 90 de ani. Tatăl lui Ion Arion a fost frate cu tatăl meu, Todor.

geaca 2În cadrul proiectului „Măsuri integrate pentru comunități marginalizate din Câmpia Transilvaniei” (ID SMIS 101785), s-a organizat la Geaca în data de 17 aprilie o întâlnire cu localnicii, în care s-au discutat nevoile comunității și ce se poate face pentru a îmbunătății situația actuală. Partenerii proiectului i-au încurajat pe cei prezenți să se implice în organizarea de activități care să aducă lumea împreună și să readucă un sentiment al „apartenenței la comunitate”.
Așa a venit, de la localnici, ideea de a organiza, după foarte mult timp, o șezătoare cu doamnele din comunitate (26 aprilie), ocazie cu care femeile au cusut, au făcut decorațiuni din mărgele etc. Este doar unul dintre pașii care se fac în direcția reînvierii spiritul de comunitate și de întrajutorare, în comunele Geaca și Cornești.

sacuieu 1Cel mai important concurs de ATV-uri din Europa a avut loc în perioada 9-14 aprilie la Săcuieu. La competiţia de ATV-uri „Cf Moto Hunt The Wolf" au participat atât piloţi din România, cât şi sportivi internaționali special antrenați pentru acest tip de concurs. Organizatorii au pregătit probe pentru conducători experimentaţi, dar şi pentru cei cu nivel mediu. Numărul de concurenți este limitat, scopul fiind ca la acest concurs să participe cei mai buni piloți din lume, și nu cât mai mulți.

baciu 2În data de 27 aprilie anul curent, la Școala Gimnazială din Baciu a avut loc festivitatea de schimbare oficială a denumirii unității de învățământ în Școala Gimnazială “Constantin Brâncoveanu”. Manifestările au început prin intonarea imnului de stat. A urmat apoi un Te Deum și dezvelirea plăcii cu noua denumire a școlii, sfințirea icoanei cu Constantin Brâncoveanu, cei patru fii și Sfetnicul Ianache, din holul principal al clădirii, un scurt moment artistic oferit de către elevi, precum și un moment de premiere a foștilor directori ai unității de învățământ.

bontida 2În comuna Bonțida există mai multe lucrări în desfășurare. În momentul de față se lucrează la câteva locuri de amplasare pentru colectarea selectivă a gunoiului. Este vorba de șapte puncte de colectare, dintre care trei se amenajează la ora actuală în Bonțida, trei în Răscruci și una în cartierul Șator.
La fel, se lucrează la un pod la Tăușeni, pod care la sfârșitul iernii s-a stricat și acum se reface.
De asemenea, vor începe lucrările de reabilitare a Căminului Cultural din Răscruci, proiect finanțat cu fonduri europene.

apahida 1Sâmbătă 14 aprilie 2018 din zona Aerodrom “T. Dîrjan” Dezmir, voluntarii au pornit spre solele de teren din Căbăuș, dealul din dreapta străzii Răsăritului, în apropiere de strada Fântânele, unde s-au plantat puieți de salcâmi.
De la doamna viceprimar Ilinca Crăciunaș am aflat detalii despre această acțiune: „Am avut în jur de 300 de voluntari: cetățeni ai comunei Apahida și alte persoane. Per ansamblu, acțiunea a ieșit foarte bine. Din totalul de 12.000 de puieți, s-au plantat în jur de 8000. La ora 9.00 ne-am întâlnit și ne-am împrăștiat pe porțiunea de teren pregătită în prealabil de Primăria Apahida, care a fost de aproximativ două hectare. Acțiunea s-a desfășurat până la ora 13.00, când s-a făcut o pauză de masă, bine meritată. Am fost plăcut surprinsă  să văd că foarte mulți dintre voluntari  au venit cu copiii, o parte dintre aceştia aducându-şi de acasă lopăţelele. A contat foarte mult prezența voluntarilor.”

vultureni 2În conscripția de la 1733, Șoimeniul apare pentru prima oară cu denumirea românească Șinteu. Această denumire se va păstra oficial până în 1923, când satul va primi denumirea actuală de Șoimeni, care de altfel face referire în cele din urmă tot la dealul Piatra Șoimului (mag. Solyomkö).
La Șoimeni există biserică și casă parohială. Preot era părintele Nicoară (Nycoare) și existau 39 de familii unite (deci aproape 200 de locuitori). Biserica putea aduna 5 care de fân, avea o sesie de aproximativ 2,5 iugăre (circa 1,3 ha) de fânețe și putea semăna 9 găleți pe pământul arabil, dispunea de aproximativ 4,5 iugăre de pământ arabil (circa 2,3 ha).

margauAsociația Sursurul Izvoarelor a finalizat proiectul „Pictură pe sticlă - tehnică și artă” pentru trimestrul I al anului 2018. În urma acestor ateliere au fost selectate două eleve care vor reprezenta Clujul la Olimpiada de Meșteșuguri Tradiționale de la Sibiu: Brad Raluca, clasa a VI-a, și Mihuț Rada, clasa a V-a.                                                                     Duminică, 1 aprilie 2018, la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Răchițele, după săvârșirea Sfintei Liturghii, a avut loc vernisajul primei expoziții de pictură din cadrul proiectului regional „Pictură pe sticlă - tehnică și artă". Acest proiect s-a desfășurat pe raza a trei comune: Săcuieu (prima etapă - Rogojel), Mărgău (a doua etapă - Răchițele) și Călățele (a treia etapă - Călata) și a avut ca beneficiari direcți 59 de copii.

camarasu 1Întâlnirea lunară a Asociației Comunelor din Microregiunea Câmpia Transilvaniei a avut loc în data de 17 aprilie în comuna Cămărașu. Dintre comunele reprezentate amintim: Cojocna, Cămărașu, Geaca, Cătina, Palatca, Mociu, Suatu. Primarul comunei Cămărașu, domnul Iancu Marcel Mocean, a deschis întâlnirea urându-le bun venit participanților. Domnul Sorin Ranga, director executiv al Asociației Microregionale Câmpia Transilvaniei, a prezentat ordinea de zi. S-a votat noua conducere a asociației și s-au schimbat cei doi cenzori. De asemenea, s-a readus în discuție chestiunea sărbătoririi Anului Centenar, pentru ca fiecare comunitate să marcheze acest eveniment cum se cuvine.

borsaÎn comuna Borșa s-a lucrat în ultima perioadă la clădirea grădiniței aflată în vecinătatea Primăriei. Partea de exterior este aproape gata, acum lucrându-se la amenajările interioare. Urmează pavarea și amenajarea curții. În privința dotărilor, există un proiect depus pe Grupul de Acțiune Locală, care însă nu se știe încă dacă va fi finanțat; a fost depus luna trecută, sesiunea încheindu-se în data de 23 aprilie. „Dacă tot am reabilitat spațiul, ne-am gândit, prin proiectul respectiv, să-l dotăm cu mobilier nou, calculatoare și tot ce ține de buna funcționare a activității. Dacă nu primim finanțare, vom încerca din resurse proprii să dotăm unitatea de învățământ, până la începutul anului școlar, în septembrie”, ne spune doamna Mariana Secară, primarul comunei Borșa.

frata 1Cadrele didactice și elevii Școlii Gimnaziale Frata au participat în data de 14 aprilie la acțiunea "Ziua Bună - Ziua Voluntarilor Mici" pentru colectarea deșeurilor din plastic. 23.000 de elevi din 174 de școli din 5 județe au colectat, în doar câteva zile, în timpul vacanței de Paște, peste 30.000 de saci (60 de tone) de deșeuri din plastic! Acțiunea „Ziua Bună - Ziua Voluntarilor Mici" este continuarea proiectului „Camionul de Crăciun": copiii care au primit cadouri de Crăciun dau ceva înapoi, făcând bine pentru comunitatea în care trăiesc.

catina 1Pentru proiectul „Ziua Bună! - Ziua Voluntarilor Mici”, în data de 14 aprilie Școlile din Cătina și Feldioara și-au onorat promisiunea făcută prietenilor de la Tășuleasa Social, și au predat deșeurile de plastic adunate de elevi în vacanța de Paște.
În cadrul acestei acțiuni au fost împărțiți 50.000 saci din plastic 100% reciclat și 23.000 calendare în format A3 din hârtie reciclată. 23.000 de elevi din 174 de școli din 5 județe au colectat, în doar câteva zile, peste 30.000 de saci (60 de tone) de deșeuri din plastic!

calateleLa Călățele au început lucrările la drumurile agricole, care deservesc terenuri agricole, composesorate, terenuri private.
„E vorba de un drum de legătură cu o lungime de 7,2 kilometri, între trei sate: între Văleni și Finciu, între Finciu și Dealu Negru și între Văleni și Dealu Negru. Din august anul trecut am început licitația și abia acum am semnat și am predat amplasamentul firmei câștigătoare. Termenul de execuție este de 15 luni de zile, din care scoatem vreo trei luni de iarnă. Se va decoperta și se va executa din nou infrastructură și drum agricol pietruit, podețe, rigole, semne de circulație”, ne-a spus primarul comunei Călățele, domnul Vasile Tripon.

poieni 1Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean, a lansat joi, 19 aprilie 2018, de la ora 12.30, la Căminul Cultural din comuna Poieni, materialele rezultate în urma proiectului de cercetare multidisciplinară, realizat în anul 2017, în localitățile clujene pe Valea Crișului Repede: Bologa, Poieni, Valea Drăganului, Ciucea şi Negreni, care păstrează de veacuri vechi obiceiuri caracteristice satului românesc tradiţional.

panticeu ansambluAnsamblul de dansuri populare al comunei Panticeu a fost înființat la începutul anului 2017 de către instructorul coregraf Mircea Cenan, la cererea doamnei director Daniela Marcu și a domnului primar Aron Lungu, care asigură financiar menținerea acestuia. Ansamblul este format din elevi ai Școlii Gimnaziale „Iuliu Hațieganu” Panticeu, cu vârsta cuprinsă între 5 și 12 ani, iar prin spectacolele la care participă componenții doresc să reprezinte cu succes folclorul românesc cu a sa spiritualitate în formele cele mai autentice, având în repertoriu o suită de jocuri din satul Bercheș, județul Cluj, precum și un joc din județul Sălaj.

moldovenestiCu toate că procedurile pentru realizarea proiectelor sunt foarte greoaie, primirea autorizațiilor încetinind mult procesul, la nivelul comunei Moldovenești este în curs de derulare proiectul privind înființarea rețelei de canalizare în localitatea Bădeni.
„Este vorba de un proiect finanțat pe fonduri europene, prin AFIR, în valoare de un milion de euro, aflat în faza de avizare. Am primit avizul proiectului și urmează procedura de achiziție a lucrării. E vorba de 16 kilometri de canalizare, incluzând și o aducțiune. Proiectul a fost făcut astfel încât toată canalizarea din comună să se ducă spre parcul industrial din Bădeni, unde avem un punct de colectare de la Compania de Apă. Dacă totul merge bine și conform planului, sperăm că anul viitor investiția va fi gata”, aflăm de la primarul comunei Moldovenești, domnul Ioan Mărginean.

primaria iara 2Județul Cluj
Consiliul Local Iara
Primăria Comunei Iara
Tel: 0264-333247
Fax: 0374- 093428
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
PRIMĂRIA IARA pune la vânzare următoarele mijloace de transport:
# autoturism marca DACIA 1304
# autospecializată marca ARO 338
# autoutilitară marca SRD
# autospecială pompieri marca MERCEDES-BENZ
Licitația de adjudecare va avea loc în data de 03.05.2018 ora 12.00.
Informații privind condițiile de organizare și participare la licitație se găsesc pe site-ul Primăriei Iara – www.primariaiara.ro, secțiunea Avizier, și la sediul instituției, din localitatea Iara nr. 282, județul Cluj
Relații suplimentare la telefon: 0745.775.180

Primar,
Popa Ioan Dorin

21„Spre Sâmboleni e un drum foarte frumos, flancat pe margini de niște plopi înalți. E satul copilăriei mele; bunicul meu matern locuiește acolo și practic fiecare vacanță până în liceu mi-am petrecut-o aici. Înainte îi știam pe toți, erau foarte mulți copii. Toată lumea știa pe toată lumea. Am chiar prieteni de pe atunci, cu care țin și azi legătura. Noi eram “copiii domnului președinte”, bunicul meu fiind președinte de CAP pe acea vreme”, își aduce aminte Vlad-Liviu Pop, tânărul care a pornit acum câțiva ani, pentru familie, o mică plantație de coacăze în Sâmboleni, comuna Cămărașu.

20La Mărgău a fost șezătoare în 17 februarie, la Căminul Cultural din satul Răchiţele, ocazie cu care a fost reconstituită “claca de gheme”, un obicei specific locului. În prezentarea fiecărui moment, doamna Angela Purcel, o „păstrătoare a tradițiilor”, a adus aminte prin chiuituri în versuri de vechile clăci.
Despre acest obicei am vorbit cu doamna Elvira Gavriș, iscusitul meșteșugar care încă din tinerețe s-a ocupat cu modelarea sufletelor.

Interviu cu primarul comunei, Ioan Florin Mureșan
19- Dle primar, haideți să trecem în revistă proiectele începute deja sau cele pe care le aveți în vedere de acum încolo. În ce fază sunt lucrările de distribuție a apei în satele comunei?
- Am aici pe masă predările de amplasament pentru licitațiile făcute anul trecut: este predat amplasamentul pentru distribuția apei potabile în localitățile Mera, Rădaia și Suceagu, este predat amplasamentul pentru începerea drumului în Cheile Baciului, pentru localitatea Suceagu, strada Spitalului. Datorită timpului nefavorabil – deoarece e nevoie de o temperatură de minim 10 grade la turnarea asfaltului – vom începe lucrările cât de repede se va putea. Lucrăm la partea de achiziție pentru al doilea proiect pe fonduri europene pentru drumuri de intravilan și sperăm că nu va mai dura atâta timp.

18La nivelul comunei Jucu, în urma lunilor umede de iarnă, drumurile s-au deteriorat, necesitând reparații și întreținere. „Drumurile care nu erau canalizate arată destul de rău, mai ales că noi am mai făcut niște extinderi de canalizări, extinderi electrice și, în urma săpăturilor, s-au deteriorat mult. În această perioadă facem în această privință câteva lucrări de întreținere și reparații.”, explică primarul din Jucu, Valentin Dorel Pojar.

17Cadastrare înseamnă intabularea tuturor proprietăților, atât a celor din extravilan, cât și a celor din intravilanul localității. În comuna Borșa a început procedura de strângere a documentelor, verificarea acestora, urmând apoi intabularea propriu-zisă. Firma care se ocupă cu această lucrare a parcelat pe extravilan toate tarlalele și acum va trece la munca de birou.

16Marți, 27 februarie 2018, a avut loc în comuna Geaca întâlnirea lunară a Asociației Microregionale „Câmpia Transilvaniei”. Gazdele întâlnirii au fost primarul comunei Geaca, domnul Ioan Miron, și viceprimarul comunei, domnul Mihail Șofronie Moldovan. Despre Asociație și despre programul întâlnirilor anuale ne-a oferit detalii domnul Sorin Ranga, director executiv al Asociației.

15“După un an şi opt luni de mandat ca primar al Comunei Mica, vreau să vă prezint tot ceea ce am reuşit să realizăm în această perioadă, dar și proiectele care le avem în vedere. Cunosc problemele și nevoile comunei noastre, însă pentru demararea și implementarea proiectelor a fost și este nevoie de timp, răbdare și încredere. Birocrația cu care ne confruntăm zi de zi îngreunează de multe ori procesul de obținere a fondurilor, avizelor, autorizațiilor, licitațiilor și mai apoi realizarea obiectivului propus.

14Pentru satul Iara există mai multe proiecte mari de investiții. La nivelul satului Ocolișel se dorește reabilitarea drumurilor pe fonduri europene. Acest proiect se găsește în faza de licitație. Se vor asfalta peste 6 kilometri, plus câteva străduțe; la fel, se va regulariza o parte din albia pârâului Ocolișel.

13„La dreve”, așa-i spun sătenii din Călata fostului sediu al Primăriei care, din voia autorităților locale, ar putea deveni un muzeu al lânii. Între 1987 – 1988 s-au adus de la Sighișoara dreve și alte utilaje pentru realizarea unui atelier de dărăcit lâna, adică de prelucrare a lânii. După 1990 s-a organizat, și abia după doi ani s-a pus efectiv în funcțiune. S-a constituit o asociație familială - SC Vlădeasa SA, președintele ei fiind Both Ștefan. Muncitorii care au lucrat în acest atelier au fost Both Ianos, Calma Veronica și Mercheșanu Livia.

12Agenția Națională de Geodezie și Cadastru a inclus și comuna Vultureni, pe lângă alte două comune din județul Cluj, într-un program de intabulare gratuită a tuturor suprafețelor de teren, intravilan și extravilan. Săptămânile anterioare a avut loc întâlnirea cu echipa câștigătoare a licitației pentru lucrare și care se va ocupa de aceasta în zonă.

10Sfârșit de februarie, la o lună de la “Cupa Vlădeasa” la schi. În comuna Săcuieu, satul Rogojel, s-a desfășurat pe 24 și 25 februarie cea de-a IV-a ediție a concursului de iarnă „Vlădeasa Winter Trail”. Pe traseu și pe platoul evenimentului am întâlnit oameni din aproape toată țara.
În timpul stabilirii timpilor și a clasamentului final am stat de vorbă cu domnul Cozmin Ardelean, directorul de cursă și inițiatorul acestui eveniment.

09De Lăsata Secului, în comuna Bonțida există două tradiții foarte importante din punct de vedere cultural: “Umblatul cu ciufuri” și “Mersul cu butucul”. Sunt obiceiuri la care se renunțase într-o anumită perioadă, mai demult, dar care au fost reînviate.

08Bugetul anului 2018 pentru comuna Mihai Viteazu a fost adoptat în ședința din 13 februarie; este un buget auster, cu cel puțin 5 milioane de lei mai puțin decât anul trecut, adică mai mult de 1 milion de euro. Pentru dezvoltare s-au alocat sume la fel ca anul trecut, adică 70%, iar pentru funcționare, 30 %. Chiar dacă s-au mărit salariile, acest lucru nu afectează bugetul sau funcționarea instituției.

06Recent, Primăria Apahida a semnat contractul pentru „Servicii de proiectare al noului Plan Urbanistic General și a Regulamentului local de urbanism al comunei Apahida”. La fel, s-a semnat contractul pentru asfaltare drumuri Sînnicoara – Bodrog, proiect pe fonduri europene, deoarece anul trecut a existat o problemă cu licitația. Urmează predarea amplasamentelor și stabilirea datei de începere a lucrărilor.

04În anul 2017 cel mai mare proiect a fost introducerea rețelei de canalizare în satul Frata, proiect terminat, investiția fiind funcțională la ora actuală. Urmează acum să se facă demersurile pentru predarea rețelei către Compania de Apă Someș SA. Valoarea a fost de 5,3 milioane de lei, proiectul fiind finanțat prin PNDL, cu o cofinanțare de 730.000 din bugetul comunei.

02„Este de știut că târgul, ca loc de schimb și de vânzare a produselor, apare atunci când locuitorii unei anumite zone geografice obțin un surplus de produse și simt nevoia de a le schimba cu altele, din altă zonă. Așa se explică faptul că cele mai frecvente târguri au apărut la hotarul dintre câmpie și dealuri, în locuri cu producții naturale diferite. Localitatea în care se făcea acest schimb, iar mai târziu vânzarea, a îndeplinit funcțiile de centru comercial, meșteșugăresc, administrativ, etc. și din acest motiv trebuie să fie foarte veche. Cel mai vechi târg din Transilvania, amintit documentar, este cel de la Sâmbăteni (comitatul Arad) în anul 1159” (Constanța Hodoș. Martirii, ediția a II-a, București, Minerva, 1915, pag. 157).

# Obiective de investiții - proiecte în continuare
011. Înființare sistem de supraveghere în comuna Moldovenești - Școala Moldovenești.
2. Reabilitare clădire Muzeul Satului Moldovenești.
3. Achiziționare buldoexcavator.
4. Modernizarea sistemului de alimentare cu apă în comuna Moldovenești și înființare rețea de apă în localitatea Stejeriș, comuna Moldovenești. Proiect în faza de evaluare la PNDL 2.
5. Înființare rețea de apă în localitatea Podeni, comuna Moldovenești. Proiect finanțat prin PNDL 2 - Contract de finanțare semnat.

48Elevii Școlii Gimnaziale „Alexandru Bohățiel”, însoțiți de profesorii lor, au pornit la colindat ca să vestească Nașterea Mântuitorului Nostru Iisus Hristos, acum, în prag de sărbători, la Primăria Comunei Vultureni. Domnul primar Eugen Mureșan, doamna viceprimar Viorica Chiș, consilierii locali, angajații primăriei, dar și părintele paroh și poliția română au fost bucuroși de primirea colindătorilor, iar elevii au fost răsplătiți, aceștia primind câte un pachet cu dulciuri.

47Lotul I
# Modernizare drumuri în Comuna Țaga, 10 km, proiect finanțat prin măsura 7.2. Fonduri Europene: Drumul Sântejudelui; 2 străzi în Țaga; 1 stradă în Năsal.
Lotul II
# Modernizare drumuri în comuna Țaga, 15 km, proiect finanțat prin Ministerul Dezvoltării:

46Primăria Călățele are două proiecte mari aflate deja în faza de licitație. Dosarele sunt depuse pentru drumul de la Călățele Pădure, de 7 kilometri, proiect derulat prin PNDL, care e aprobat, dar încă nu este semnat contractul. E finalizată partea tehnică la drumul agricol pe fonduri europene, iar pentru uliță în localitate și drumul comunal 122 C Călățele – Finciu s-a trecut la faza de licitație pe partea de financiar.

45La primăria comunei Borșa se efectuează pașii premergători implementării propriu-zise a două proiecte de investiții finanțate de Guvern prin Ministerul Dezvoltării. Unul dintre ele se referă la modernizarea unor străzi în localitatea Giula, însemnând că majoritatea străzilor din acest sat vor fi asfaltate; valoarea proiectului este de 4.200.000 de lei.

44Duminică, 17 decembrie, la biserica din Valea Drăganului, cu hramul „Sfântul Nicolae”, Liga Studenților din Cluj a participat la Dumnezeiasca Liturghie, dând răspunsurile din strană. După slujbă au colindat colinde vechi românești, culese din diferite zone etnografice ale țării, dar și specifice zonei noastre.

43În data de 18 decembrie elevii claselor a VIII-a de la Școala Gimnazială Iclod au organizat în curtea școlii târgul „O Speranță de Crăciun”. Au fost invitate toate persoanele doritoare, de la mic la mare, să achiziționeze cadouri pentru cei dragi, banii obținuți fiind donați către Centrul de bătrâni din Gherla.

catinaCa în fiecare an, luna decembrie este una plină de evenimente pentru elevii de la Școala Gimnazială Cătina. Ziua Națională a României a fost sărbătorită la Căminul Cultural alături de oamenii satului. Împreună cu un grup de elevi s-a realizat un frumos moment artistic, presărat de cântece populare și poezii. Au fost prezenți și membrii formației de dansuri populare „Muguri de Cătină”, instructori Mădălin și Raluca Todor.

42Primăria Comunei Mica a continuat în anul 2017 proiectele din anul precedent, și anume a finalizat licitația pentru obiectivele de investiții „Modernizare Școală clasele I-VIII și grădinița din localitatea Nireș” și obiectivul de investiție „Modernizare Școală cu clasele I-IV din localitatea Sânmărghita”. Pentru aceste două proiecte, administrația din Mica a obținut finanțare de la Ministerul Dezvoltării, Administrației Publice și Fondurilor Europene. Lucrările de reabilitare a celor două școli se vor executa în anul 2018.

41Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, a organizat în 8 decembrie în Catedrala Mitropolitană Concertul Tradițional de Colinde intitulat „Și ne lasă gazdă-n casă”, eveniment anual ce-și propune să aducă în atenția iubitorilor de folclor colindele tradiționale, așa cum se cântau mai demult în satele românești.

40Sub genericul „HRISTOS SE NAȘTE! SLĂVIȚI-L!”, un grup de 20 elevi de la Şcoala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” Panticeu a pornit să vestească acest Mare Praznic al Nașterii Domnului la Primăria Panticeu. Acolo au fost întâmpinați cu bucurie de domnul primar Aron Lungu și angajații primăriei.

39Interviu cu primarul comunei, Dumitru Sfârlea
- Domnule primar, cum a fost 2017 pentru comuna Gilău?
- Anul 2017 a fost unul destul de greu, ca și ceilalți de altfel; e multă bătaie de cap, deoarece vin destul de multe proiecte pe fonduri europene, pe care nu e ușor să le implementezi deodată. Însă la finalizarea lor ai marea satisfacție că lași ceva în urma ta. În plus, mai sunt investițiile din bugetul local, reparații, personalul care e mult mai redus decât ar trebui. În orice caz, de când s-au mărit salariile în administrație, sunt persoane interesate pentru posturile scoase la concurs; chiar acum așteptăm aprobare de la Agenția Funcționarilor Publici, pentru cinci posturi de funcționari în cadrul Primăriei. Se pare că acum va fi aprobată și înființarea Poliției Locale, pe care demult încercăm s-o rezolvăm; e nevoie și de asta, deoarece mai sunt și oameni certați cu legea, care aruncă gunoaie pe unde nu trebuie, devastează parcuri și terenuri de sport. Părerea mea este că, din păcate - și îmi pare rău s-o spun,  omul se civilizează doar prin constrângere.

38Primăria și Consiliul Local Mihai Viteazu au organizat duminică, 17 decembrie, concertul de colinde „Deschide ușa, creștine”, la Casa de Cultură din Mihai Viteazu, concert prezentat de Alexandru Făgădar. Participanții de la această ediție au fost: Ansamblul de dansuri populare „Fiii Moților” – Mihai Viteazu,  Ansamblul de dansuri populare maghiare „Rugyek” -  Mihai Viteazu, Corul ortodox „Mihai Viteazu”, copiii de la Școala „Mihai Vodă”, „Asociația  Femeilor Voluntare din Luna”, Grupul „Cîmpia”.

37Avem parte de o toamnă târzie în iarna lui 2017, iar Primăria Baciu se luptă cu contestațiile pentru drumurile agricole, cu birocrația din România. Zilele trecute s-a predat un parc în cartierul Tineretului. Se lucrează și pentru proiectele de buget pe anul viitor.

36Am început anul într-o atmosferă rece, dar plini de speranță că, în ciuda greutăților, va fi un an plin de realizări pentru micuța comunitate de la poalele Vlădesei. Acest lucru s-a și îndeplinit în mare parte, pe parcursul anului reușind să câștigăm finanțare din fonduri europene și guvernamentale pentru șapte proiecte.

35Asociația Folclorică Codrișorul din Bonțida și Primăria comunei Bonțida au organizat „Spectacolul de colinde, cântece și jocuri populare” cu ocazia sărbătorii de Crăciun, ajuns la a VIII-a ediție. 
Spectacolul a avut loc pe data de 17 decembrie la Căminul Cultural Bonțida, avându-i ca invitați pe Dana Crișan, Răzvan Colcer, Imola Kallo, Coloji Cecilia (membră a Asociației „Codrișorul” Bonțida) și formația de jocuri a Asociației Culturale „Toaca Văii Gurghiului” din județul Mureș. Spectacolul s-a bucurat, ca de obicei, de susținerea și implicarea în desfășurare a domnului primar Aurel Emil Cărhaț.

34Asociația „Susurul Izvoarelor” a organizat în data de 17 decembrie, la Căminul Cultural, evenimentul Târgul de Crăciun Răchițele, ediția I. Am stat de vorbă cu doamna Cristina Mihuț, președintă și membru fondator al Asociației „Susurul Izvoarelor”.
- De unde a plecat inițiativa Târgului de Crăciun?

33Sfânta Sărbătoare a Crăciunului să reverse asupra sufletelor și caselor dumneavoastră liniște și armonie, iar în Noul An să aveți reușite depline în tot ceea ce vă propuneți!
 
Păstorii văzură-n zare, pe cer
O lumină mare ce vestește bucuria
Astăzi S-a născut Mesia!
 
Primăria și Consiliul Local Cămărașu vă urează 
Sărbători luminate!
Primar, Iancu Marcel Mocean
Interviu cu primarul comunei Iara, Ioan Dorin Popa
32- Dle primar, cum a fost 2017 pentru administrația din Iara?
- Eu zic că a fost un an bun, dar anii buni sunt și grei, pentru că ai mult de lucru. A fost un an bun din punct de vedere al proiectelor. Anii trecuți s-a lucrat mult la aceste proiecte; e vorba de avize, documentații. Iar anul acesta s-au obținut finanțări atât pe fonduri guvernamentale, cât și pe fonduri europene și naționale. Avem acum în derulare peste zece proiecte, în diferite faze, implicând foarte mulți bani. Sperăm ca în următorii ani să putem implementa aceste proiecte și comuna Iara să înflorească cât se poate de mult.

31La capitolul proiecte pentru dezvoltarea comunei, Primăria Geaca şi Consiliul Local au prevăzut pentru 2017 lucrări de asfaltare a drumurilor comunale şi introducere a apei potabile şi a canalizării în satele Legii şi Puini, două proiecte finanţate din PNDL (fonduri guvernamentale).

30Plecat-or, plecat-or,
Dai, Domnului, Doamne,
De-asară-mi, de-asară-mi,
Dai, Domnului, Doamne,
Trei domni din cei mari
Dai, Domnului, Doamne,
De pe trei vaduri;
Dai, Domnului, Doamne,
Unde să mi-ș iasă?
Dai, Domnului, Doamne,

28În perioada  9 – 10 decembrie s-a desfășurat în comuna Măguri-Răcătău prima ediție a Festivalului Concurs de Obiceiuri și Tradiții „Junii Satului”. Evenimentul a fost organizat de Asociația „De la lume adunate și-napoi la lume date” din Cluj- Napoca, președinte Daniel Rusu, în parteneriat cu Consiliul Județean Cluj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea  Culturii Tradiționale Cluj și Primăria Comunei Măguri-Răcătău – primar Petru Prigoană.

27Primăria comunei Buza, prin accesare de fonduri europene, pe Măsura 3.2.2, a realizat construirea Casei de vârstnici din localitate. Partenerul Primăriei în construirea Casei de bătrâni este Asociația “Capernaum”. În acest moment, Casa de vârstnici este funcțională și așteaptă locatarii.

26Cu colinda de Crăciun
Vă dorim un an mai bun,
Și cu dragoste creștină
Să primiți în dar lumină,
Zurgălăi de flori de gheață
Să vă bucure de viață,
Mult noroc să aveți în toate,
La mulți ani cu sănătate!

Primăria și Consiliul Local Așchileu transmit locuitorilor Sărbători fericite!
Primar, Ana Cighir

Interviu cu primarul comunei, Grigore Fati
25- Domnule primar, la ceas de bilanț, ce ne puteți spune despre anul 2017?
- A fost un an foarte greu, atât datorită multitudinii de lucrări de investiții în care am fost angajați cei de la primărie, și mai ales datorită schimbărilor nefericite și nelalocul lor aduse de Legea 98 în ceea ce privește achizițiile publice. Un prim motiv pentru care am fost extrem de tensionați este că realizarea achizițiilor publice a devenit foarte greoaie și din cauza scoaterii acelei garanții de bună conduită, de către guvernul Cioloș, care a dus la apariția contestatarilor de profesie. Poate că unii au motive întemeiate, dar atâta timp cât nu-i mai costă nimic contestația, pot s-o facă și cu rea credință.

jucuNoua administrație a comunei care și-a preluat mandatul la mijlocul anului trecut a întâmpinat o seamă de greutăți referitoare la demararea propriilor proiecte, dar mai ales continuarea celor începute, dat fiind faptul că a trebuit să repare erorile fostei administrații în ceea ce privește realizarea documentațiilor tehnice de execuție, respectiv completarea sau actualizarea acestora, pentru obiective în derulare sau chiar aflate în faza de finalizare. De asemenea, am fost nevoiți să reorganizăm aparatul de specialitate al primarului, în vederea realizării unei coerențe și eficiențe a acestuia.

23Dintre măsurile de finanțare pe PNDR pentru anul 2017, una dintre cele mai cerute a fost măsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”. Ministerul Agriculturii a alocat pentru aceste proiecte 170 de milioane de euro. „Tânăr fermier” înseamnă o persoană cu vârsta de până la 40 de ani la momentul depunerii Cererii de Finanțare, care deține competențele și calificările profesionale adecvate și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații.
Câteva proiecte de acest fel au fost implementate în comuna clujeană Poieni.

Interviu cu Părintele Gheorghe Ilovan, parohia Cătina
22- Suntem la Cătina, la casa parohială. Cât e de veche casa? Dar biserica?
- Bine ați venit la Cătina, mă bucur că ne-am întâlnit. Casa este din anul 1824 și este făcută din vaioagă. Vaioaga este un fel de cărămidă făcută din lut, paie și bălegar; presupunem că arhitectura e specifică zonei. Referitor la biserică, aș începe cu biserica veche. În perioada critică din Transilvania, din timpul imperiului austro-ungar, când în unele cazuri credincioșii erau forțați să treacă la greco-catolicism, Sfântul Sofronie de la Cioara îi scrie o epistolă unui ucenic de-al său, Ioan, despre biserica veche de lemn din Cătina. Nu se știe anul, dar cunoaștem acest lucru pentru că el a început de la Alba Iulia să vină și în zona aceasta, pe Valea Fizeșului, încheindu-și activitatea pe valea Someșului, propovăduind ortodoxia. Din biserica veche de lemn nu mai avem absolut nimic, în afară de patru capodopere: patru icoane împărătești cu Sfânta Treime la Stejarul Mamvri (reprezentată foarte frumos, din punct de vedere teologic), cu Maica Domnului, cu Sfântul Ierarh Nicolae și cu Sfântul Arhanghel Mihail, care datează de la 1612. Presupunem că biserica veche din lemn a fost construită dinainte de 1600.

21Satul Ciuleni este aşezat în perimetrul munţilor Apuseni, bordura nord-estică a acestora, în zona depresiunii Călăţele, pe Valea cu acelaşi nume (Valea Ciuleni). Între localităţile Ciuleni şi Mărgău, între anii 1435-1838 (timp de 403 ani) a existat un sat denumit Varta (Warsca, Warcza, Varsza), care s-a contopit cu satul Ciuleni.
Alături de celelalte localităţi din zona respectivă, Mărgău, Buteni, Bociu, Călăţele, Călata Scrind-Frăsinet, Răchiţele, Beliş, şi localitatea Ciuleni a participat pe parcursul anilor la luptele duse de înaintaşii Horea, Cloşca şi Crişan, Avram Iancu, precum şi la alte lupte duse de populaţia din Transilvania împotriva dominaţiei austro-ungare.

20Biserica de lemn cu hramul Sfântul Gheorghe (Sfinții Îngeri, după alte surse) din Aşchileu Mare, comuna Așchileu, județul Cluj, datează de la începutul sec. al XIX-lea (1825) și este un edificiu de mari dimensiuni. A fost renovată și acoperită în 1839, când s-a și zugrăvit. Apoi, de-a lungul anilor, a mai fost reparată astfel: mai întâi în 1920, iar între anii 1963-1964 a fost acoperită cu tablă.
Biserica a fost târnosită la 16 august 1842. Informația provine dintr-un antimis al bisericii. Edificiul are dimensiuni destul de mari: lungimea de 19.5 metri, lățimea de 8.20 metri, înălțimea de 36.10 metri. Turnul înalt se termină cu un glob în care este înfiptă o cruce. Temelia este din piatră brută consolidate de bolovani de jur împrejur. 

19„Suntem singura comună din România care avem echipă de rugby de fete, iar anul trecut am fost campioni naționali”, ne spune, cu legitimă mândrie în glas, domnul primar al comunei Mihai Viteazu, Ioan Zeng. „Am avut și echipă de băieți și am participat la campionate mondiale în Franța, în Anglia, am jucat cu Africa de Sud și așa mai departe. Avem un fost campion care a jucat în echipa națională a României, care se trage din Mihai Viteazu și acum este antrenor, Rus Sorin. El a pus aici bazele primei echipe de băieți acum 6 ani, iar la fete acum vreo 4 ani. Acum jucăm cu Timișoara, București, Iași și alții, în zona noastră nu mai sunt alte echipe.”

18La Școala Gimnazială Geaca este în plină derulare un proiect ce privește Educația juridică. O primă etapă a derulării acestui proiect se intitulează „Unde-i lege, nu-i tocmeală", și propune educarea elevilor pentru cunoaşterea drepturilor şi a responsabilităţilor care le revin şi crearea în şcoli a climatului necesar pentru promovarea și respectarea acestora precum și unele aspecte ale procesului legislativ, probleme generale privind organizarea și funcționarea sistemului judiciar și a procedurilor judiciare.