margau 1Foarte recent s-a definitivat un teren multi-sport în localitatea Răchițele, realizat din buget local; dimensiunile sunt cele standard, având suprafața utilă de 40 x 20 m. Demersurile au fost începute anul trecut în aprilie, însă obținerea autorizației de construire a durat până în ianuarie 2018.

bontida 3Și în acest an au fost organizate, în zilele de 26, respectiv 27 mai 2018, la Castelul Banffy din Bonțida, ateliere pentru copii în cadrul “Weekend la Castel”, prilej de joacă și descoperire pentru cei mici (și nu numai).
Dintre ateliere amintim: șah și moară, atelier de reciclare cu Patrula de Reciclare „Prietenii mici", atelier de interacțiune cu animale, lecțiile în aer liber cu “Forest School”, jocuri interactive outdoor, atelier de abilități practice - montăm și demontăm bicicleta Pegas, atelier verde culinar anti-risipă, atelier de teatru și improvizație cu Trupa “Trapa”, atelierul de tradiții ale romilor, “Micul pompier”, curs de prim ajutor și multe altele.

Interviu cu primarul comunei, domnul Grigore Fati
apahida 1- Dle primar, aveți în comună proiecte în diferite faze de desfășurare: unele se află în faza procedurilor de achiziții, iar pentru alte câteva sunt în derulare deja lucrările.
- Așa este. Referitor la lucrările de asfaltare pe fonduri europene, am trecut prin “furcile caudine”, însă am ajuns și la începerea lor. În momentul de față se desfășoară lucrări de pregătire pentru asfaltare în Bodrog și Sânnicoara. În Bodrog este turnat și stabilizator deja, urmând ca într-o săptămână să se asfalteze, în timp ce în Sânnicoara au început lucrările pe străzile George Enescu și Aurel Vlaicu. Urmează să fie atacate și celelalte străzi, pe rând, deoarece vrem să evităm pe cât posibil blocajele pe străzile care oricum sunt foarte circulate. Suntem la finalizarea proiectului pe fonduri proprii „Asfaltări în satele Dezmir, Sânnicoara, Apahida”. Asfaltările s-au finalizat din toamna anului trecut, dar se lucrează la trotuare și rigole, care în mod cert vor fi terminate până la sfârșitul anului, pentru că li se încheie contractul și de acolo încep penalizările. Nici acolo nu-mi place ritmul în care se lucrează, însă nu am ce să fac, nu pot să impulsionez mai mult. Intervine tot timpul un branșament care se rupe sau alte probleme; de exemplu, faptul că aproape toate rețelele au devieri de la proiecte, în adâncime sau în amplasare.

poieni 1Cetatea de la Bologa este cu siguranță una dintre cele mai importante și mai semnificative construcții militare și instituții din peisajul feudalismului transilvănean. Cu o evoluție seculară, ea a cunoscut transformări succesive care i-au modificat forma și caracterul originar după cerințele vremurilor.
Bologa este situată la limita de Vest a județului Cluj, în hotarele comunei Poieni, la confluența Sebeșului cu Crișul Repede. Numele sub care apare curent în documentele medievale este acela de Sebesvar, împrumutat de la numele râului lângă care a fost construită. Din cauza acestui apelativ este ușor confundată cu cetatea cu același nume din Banat.

Interviu cu directorul Școlii Gimnaziale Cămărașu, domnul Felician Prunean-Bagosi
camarasu- Dle director, întrecerile sportive de la Cămărașu au ajuns la ediția a VII-a…
- Am gândit această competiție în urmă cu câțiva ani din dorința de a oferi copiilor din mediul rural un cadru în care să se poată exprima, deoarece la țară sunt mai puține posibilități sau chiar deloc, în unele părți. Am încercat să organizăm un concurs cu probe atletice, lucrând în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Județean Cluj, reprezentat de domnul inspector de specialitate Potoră Cristian, și cu Liceul cu program Sportiv din Cluj-Napoca, reprezentat de domnul director Măcelaru Ioan. Suntem susținuți de Primăria Cămărașu, de domnul primar Mocean Marcel și, nu în ultimul rând, de Fundația World Vision, care ne sprijină în fiecare an să oferim premii copiilor.

iara 1Vineri, 31 mai anul acesta, în Parcul comunal Iara s-a sărbătorit Ziua Internațională a Copilului. Copiii din toate satele comunei, de vârstă școlară și preșcolară, au participat la competiții sportive, desene pe asfalt, cântec, joc și voie bună!
Consiliul Local Iara a aprobat acordarea de mici daruri pentru toți copiii. Primarul, împreună cu câțiva consilieri au distribuit aceste cadouri.

Interviu cu doamna directoare Mihaela Mocean
icoana 1Situată în zona Munţilor Apuseni, în apropierea barajului de la Beliş-Fântânele, la confluenţa drumurilor care unesc judeţele Cluj, Alba şi Bihor, Mănăstirea Râşca Transilvană este un loc de reculegere şi rugăciune care întâmpină sufletele ostenite şi împovărate ale pelerinilor ce caută întâlnirea cu Dumnezeu şi care nădăjduiesc să primească un cuvânt duhovnicesc protector, încurajator. Aici s-a desfășurat în data de 29 mai cea de-a X-a ediție a Festivalului-Concurs „Icoana Micului Creștin”.
Președinta juriului a fost interpreta de muzică populară Adriana Irimieș. Din juriu a mai făcut parte și doamna profesoară Marioara Boc, care la finalul festivității de premiere i-a felicitat pe copii pentru costume, pentru poezii și icoane și i-a îndemnat să-și cunoască și să păstreze cum se cuvinte portul, zona din care vin. Această ediție a fost posibilă cu sprijinul primăriilor Călățele, Beliș, Mărișel, la festivitate fiind prezent primarul comunei Călățele, domnul Vasile Tripon, care a precizat că e de datoria părinților și a dascălilor să-i învețe pe copii despre adevăratele tradiții.

calatele 1Biserica din Călățele și-a sărbătorit hramul în 17 mai 2018, de Înălțarea Domnului. S-a oficial Sfânta Liturghie și o slujbă de pomenire pentru eroii și martirii neamului. Biserica a fost construită între anii 1933 și 1934 și sfințită la 17 iunie 1935 de către episcopul Ioan Strei, delegat al episcopului Nicolae Ivan. Este din piatră, acoperită cu tablă, în formă de corabie, lungă de 28 m și lată de 10 m, cu două turnuri impunătoare. Biserica este pictată în tempera grasă de pictorul Nicolae Hență din Neamț.

mica 1 CopyÎn ziua de Rusalii, în localitatea Mănăstirea are loc obiceiul „Împănatul boului", la care în acest an au participat peste 1.000 de oameni.
„Pe această cale doresc să le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi la o sărbătoare atât de importantă pentru comuna Mica. Tradiția trebuie dusă mai departe, iar bucuria mea mare a fost să văd foarte mulți tineri care s-au implicat în organizarea acestui eveniment. Dorim ca pe viitor această sărbătoare să fie de mai mare amploare, iar atâta timp cât voi fi primar mă voi implica și voi susține orice eveniment de suflet pentru locuitorii acestei comune. Mulțumesc artiștilor care ne-au onorat cu prezența și care prin cântecele lor au adus multă voie bună și veselie”.

baciu 1Începând cu data de 10 mai la Baciu se pune în aplicare o hotărâre conform căreia se acordă abonamente gratuite pe toate liniile pe toată zona metropolitană pentru pensionarii începând cu vârsta de 60 de ani, care au impozitul plătit. Pensionarii trebuie să vină la primărie să-și scoată o adeverință, care va fi prezentată la RATUC pentru emiterea abonamentului.
Referitor la lucrările în derulare în comuna Baciu, în proiectul de distribuție a apei, la Mera conductele de apă sunt aproape finalizate; cât de curând va fi finalizat și rezervorul. Se va intra apoi în linie dreaptă și se va putea da drumul la apă.

raluca 2În cadrul unui parteneriat între Școala Gimnazială Hășdate-Finișel din comuna Săvădisla și Școala Gimnazială “Ion Creangă” din Cluj-Napoca, elevii și cadrele didactice de la cele doua unități de învățământ au avut parte de o serie de activități menite să faciliteze comunicarea, să contribuie la eliminarea diferențelor dintre sat și oraș, să promoveze  accesul neîngrădit la educație și promovarea egalității șanselor pentru toți copiii, indiferent de mediul în care trăiesc și se dezvoltă ca personalități.

moldovenestiÎn zona Podeni – Pietroasa din comuna Moldovenești se desfășoară în prezent două lucrări. În cadrul primei dintre acestea, lângă indicatorul de localitate, se execută extinderea rețelei de apă. Cealaltă lucrare se va realiza din Fondul de Intervenție al Guvernului, ca urmare a inundațiilor din 2016, și constă în reabilitarea podurilor și podețelor, precum și a șanțurilor și străzilor din satele Podeni și Pietroasa.

geaca 1Recent, pentru comuna Geaca s-a depus un proiect pentru parc de joacă pentru copii, care se va realiza prin Grupul de Acțiune Locală.
 „Se lucrează la proiectul tehnic pentru asfaltarea drumurilor comunale și de interes local, care se află în faza de finalizare. Urmează autorizația de construire; lucrarea se va scoate la licitație cât de curând.
Persoanele beneficiare de ajutor social au realizat lucrări de igienizare, colectare de deșeuri menajere la nivelul comunei. De asemenea, s-a îndepărtat vegetația din incinta instituțiilor publice din comună: primărie, școli, cămine culturale”, am aflat de la viceprimarul comunei, domnul Moldovan Șofronie Mihail.

sacuieu 1Pentru zona noastră luna mai a fost una aparte, atât prin faptul că vremea a fost una de vară, dar și prin activitățile locului. Natura a fost mult mai harnică în acest an, temperaturile ridicate făcând culmile să îmbrace covorul verde mult mai repede și mai intens, iar Vlădeasa să îl lepede pe cel alb mult mai repede ca de obicei.
Încă de la începutul lunii, coastele domoale ale Vlădesei au început să fie animate și colorate de sutele de animale ale sătenilor, în special ciurzile de vaci au prins viață în poienile ferite de intemperii, acolo unde de sute de ani se întâmplă același lucru.

catina 1Școala Gimnazială Cătina și autoritățile locale au sărbătorit Praznicul Înălțării Domnului și Ziua Eroilor printr-un moment artistic deosebit și o slujbă de pomenire la Monumentul închinat celor ce s-au jertfit pentru țară. S-au depus coroane în memoria eroilor din partea Primăriei, Consiliului Local, Bisericii ortodoxe, Bisericii greco-catolie, Școlii Gimnaziale Cătina.
S-a oficiat o slujbă religioasă pentru pomenirea eroilor și în localitățile Feldioara și Copru, unde administrația locală a depus coroane de flori, iar copiii au prezentat un moment artistic cu poezii și cântece, alături de profesorul de istorie. Au rostit câteva cuvinte primarul comunei Cătina, preoții și profesorul de istorie.

borsaCa și alte comunități, și borșenii s-au adunat de Ziua Eroilor în fața Monumentului dedicat eroilor. Trei preoți au oficiat o slujbă de pomenire și copiii au susținut un program artistic. În afară de monumentul eroilor din centrul comunei, mai există în Borșa un monument în Cimitirul Ortodox, unul în curtea bisericii și un altul în extravilanul localității. Toate sunt în cinstea celor care au murit în Primul și Al Doilea Război Mondial.

panticeuPentru unii copii, debutul în ciclul gimnazial este o provocare. Cei mai mulţi sunt nerăbdători să înceapă această nouă etapă din viaţa lor. În acest sens, la Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” din Panticeu s-au organizat în fiecare an activități pe care le țin profesorii cu elevii claselor a IV-a.
În acest an această activitate a fost organizată pe data de 4 mai. Au fost invitați elevii de la Școala Primară Recea-Cristur, în cadrul parteneriatului privind colaborarea și pregătirea elevilor pentru ciclul gimnazial, din perspectivă instructiv-formativă și evaluativă. Activitățile s-au desfășurat după un orar special împreună cu profesorii de la gimnaziu.

mihai viteazu 1Consiliul Local al comunei Mihai Viteazu, întrunit în ședința ordinară din 15 mai 2018, a hotărât acordarea unor premii elevilor olimpici și profesorilor îndrumători de la Școala Gimnazială „Mihai Vodă” din comună, în sumă totală de 6.200 lei. Este o modalitate de a recompensa profesorii îndrumători și elevii care au participat la olimpiadele școlare, obținând rezultate foarte bune.

vultureni 2În data de 20 mai, în Duminica a VII-a după Paști, biserica parohiei Vultureni, Protopopiatul Cluj I, a fost resfințită prin slujba oficiată de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Ocrotită de „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, biserica a fost renovată în ultima perioadă, atât în interior cât și-n exterior. Dintr-un inventar al bisericii, aflăm că biserica a fost edificată din piatră în anul 1822 pe cheltuiala episcopului Ioan Bob. Are o lungime de 21 m, o lățime de 7 m, o înălțime de 8 m și două uși. Biserica a fost acoperită cu șindrilă, iar turnul ajungea până la înălțimea de 50 m, fiind și el construit din piatră și acoperit cu șindrilă. Unul din clopote era din anul 1794 și avea 32 kg (Arhiva bisericii Vultureni).

frata 1Sărbătoarea Înălţării Domnului are loc la 40 de zile după Înviere. În această zi, bisericile româneşti din ţară şi din străinătate îi sărbătoresc pe toţi eroii români căzuți pe câmpul de luptă pentru credinţă, dreptate, întregirea neamului sau apărarea ţării.
Monumentul Eroilor din localitatea Frata este închinat eroilor români căzuți la datorie în Primul și Al Doilea Război Mondial, dar în special celor din satul Frata, al căror nume se află inscripționat pe monument. Ridicarea monumentului a avut loc în anul 2008, iar în anul 2009 a fost ambientat cu două piese de artilerie calibru 76 mm, md. 1942.

jucuÎn comuna Jucu s-au desfășurat două manifestări distincte de Ziua Eroilor, care a coincis cu sărbătoarea Înălțării Domnului. Una dintre ele a fost la Monumentul Eroilor de la Gădălin unde, împreună cu Unitatea Militară din Jucu, s-au depus coroane de flori, părintele din Gădălin oficiind o slujbă de pomenire a eroilor.

ministruÎn vederea dezbaterii Planului de Urbanism General, a primirii unor propuneri și sugestii și în scopul identificării problemelor cu care se confruntă comunitatea, primăria comunei Jucu a organizat întâlniri cu cetăţenii localităţilor aparținătoare UAT Jucu. În data de 20 aprilie, la Căminul Cultural din Gădălin, la o astfel de întâlnire au fost prezenți primarul din Jucu, cetățeni ai comunei, consilierul ministrului agriculturii Ilarie Ivan, directorul general APIA Adrian Pintea și, nu în ultimul rând, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

jucu 2Ajuns la cea de a XXIV-a ediție, târgul AGRARIA a avut loc anul acesta în perioada 19 - 22 aprilie  în localitatea Jucu. AGRARIA este un important loc de întâlnire pentru fermieri, specialiști, manageri și autorități din domeniul agriculturii. În 19 aprilie, s-a desfășurat festivitatea de deschidere a acestei ediții. Dintre vorbitori, domnul Ioan Aurel Cherecheș, prefect al județului Cluj: „Vreau să felicit organizatorii și în special pe doamna Corina Mareș pentru ceea ce a reușit să facă în Cluj cu această expoziție, care a ajuns la nivel înalt, fiind a doua cea mai mare din țară și cea mai mare din zona noastră. Îi asigur pe organizatori de tot sprijinul instituției pe care o conduc; la fel, toate celelalte instituții ale statului își vor da concursul ca lucrurile să meargă cât se poate de bine.

iclod 1Duminică, 15 aprilie 2018, în localitatea clujeană Orman, comuna Iclod, s-a desfășurat cea de-a doua ediție a evenimentului „Cum era în sat odată...”. Manifestarea a debutat cu inaugurarea unui muzeu sătesc, amenajat într-o încăpere a Școlii „Gheorghe Moceanu” din localitate.
Muzeul a fost realizat de Grupul folcloric „Tradiții ormănene”, președinte Aurora Cosma, cu sprijinul școlii și a primăriei comunei Iclod. Activitățile au continuat în căminul cultural, cu desfășurarea unui vechi obicei popular - claca, precum și un spectacol folcloric susținut de Grupul „Tradiții ormănene”, Ansamblul folcloric al Școlii Generale din Orman, Ansamblul folcloric „Mugurii Mintiului” și mai mulți soliști vocali.
Cu doamna Aurora Cosma, fiică a satului Orman și președinta Asociației Tradiții Ormănene, am “povestit” în timp ce pregătea de dimineață muzeul amenajat într-un corp al școlii, care își așteaptă vizitatorii.

Interviu cu primarul comunei, domnul Tiberiu Zelencz
mica primar- În comuna Mica toate proiectele sunt importante, dar necazul mare rămâne, dincolo de toate promisiunile și formele în care se fac aceste promisiuni, lipsa apei. În articolul din luna trecută, am arătat situația în care se află drumul 161D. Dle primar, în ce stadiu se află acum acest drum?
Am făcut multe sesizări pentru drumul 161D, și iată că am primit de la Consiliul Județean Cluj vestea conform căreia drumul din localitatea Nireș va fi, în sfârșit, în acest an asfaltat. Drumul va fi acoperit cu covor asfaltic care va străbate toată localitatea Nireș; vor fi aproximativ 4 kilometri de asfalt. Proiectul este aprobat, iar Regia Autonomă a Drumurilor Județene va începe execuția lucrărilor în aproximativ o lună și jumătate.

mihai viteazu 1În 21 aprilie anul curent, la Casa de Cultură din Mihai Viteazu s-a desfășurat un eveniment deosebit: semnarea oficială a actului de înfrățire dintre comuna Mihai Viteazu și satul Crihana Veche, de dincolo de Prut. Conform protocolului, s-au intonat cele două imnuri de stat. Părintele Traian Nica a rostit rugăciunea „Tatăl nostru” și a binecuvântat întâlnirea. Redăm aici cuvântul primarului comunei Mihai Viteazu, domnul Ioan Zeng, în deschiderea festivității:

iara 2În satul Agriș, aparținător comunei Iara, a trăit martirul Unirii de la 1918, Ion Arion. Înainte de a ajunge la biserica din sat, pe o ulicioară în dreapta, am găsit curtea în care a trăit. Acolo l-am întâlnit pe bătrânul Ion Arion, de 84 de ani, urmașul martirului ucis la Teiuș.
- În broșura „Virtuți străbune”, apărută la Sibiu în 1945, există câteva pagini despre stegarul din Agriș. Am văzut-o împreună cu câteva fotografii și decupaje din ziare la familia Arion.
- Suntem doi frați, eu și sora mea, Maria, care trăiește tot aici, în sat și are 90 de ani. Tatăl lui Ion Arion a fost frate cu tatăl meu, Todor.

geaca 2În cadrul proiectului „Măsuri integrate pentru comunități marginalizate din Câmpia Transilvaniei” (ID SMIS 101785), s-a organizat la Geaca în data de 17 aprilie o întâlnire cu localnicii, în care s-au discutat nevoile comunității și ce se poate face pentru a îmbunătății situația actuală. Partenerii proiectului i-au încurajat pe cei prezenți să se implice în organizarea de activități care să aducă lumea împreună și să readucă un sentiment al „apartenenței la comunitate”.
Așa a venit, de la localnici, ideea de a organiza, după foarte mult timp, o șezătoare cu doamnele din comunitate (26 aprilie), ocazie cu care femeile au cusut, au făcut decorațiuni din mărgele etc. Este doar unul dintre pașii care se fac în direcția reînvierii spiritul de comunitate și de întrajutorare, în comunele Geaca și Cornești.

sacuieu 1Cel mai important concurs de ATV-uri din Europa a avut loc în perioada 9-14 aprilie la Săcuieu. La competiţia de ATV-uri „Cf Moto Hunt The Wolf" au participat atât piloţi din România, cât şi sportivi internaționali special antrenați pentru acest tip de concurs. Organizatorii au pregătit probe pentru conducători experimentaţi, dar şi pentru cei cu nivel mediu. Numărul de concurenți este limitat, scopul fiind ca la acest concurs să participe cei mai buni piloți din lume, și nu cât mai mulți.

baciu 2În data de 27 aprilie anul curent, la Școala Gimnazială din Baciu a avut loc festivitatea de schimbare oficială a denumirii unității de învățământ în Școala Gimnazială “Constantin Brâncoveanu”. Manifestările au început prin intonarea imnului de stat. A urmat apoi un Te Deum și dezvelirea plăcii cu noua denumire a școlii, sfințirea icoanei cu Constantin Brâncoveanu, cei patru fii și Sfetnicul Ianache, din holul principal al clădirii, un scurt moment artistic oferit de către elevi, precum și un moment de premiere a foștilor directori ai unității de învățământ.

bontida 2În comuna Bonțida există mai multe lucrări în desfășurare. În momentul de față se lucrează la câteva locuri de amplasare pentru colectarea selectivă a gunoiului. Este vorba de șapte puncte de colectare, dintre care trei se amenajează la ora actuală în Bonțida, trei în Răscruci și una în cartierul Șator.
La fel, se lucrează la un pod la Tăușeni, pod care la sfârșitul iernii s-a stricat și acum se reface.
De asemenea, vor începe lucrările de reabilitare a Căminului Cultural din Răscruci, proiect finanțat cu fonduri europene.

apahida 1Sâmbătă 14 aprilie 2018 din zona Aerodrom “T. Dîrjan” Dezmir, voluntarii au pornit spre solele de teren din Căbăuș, dealul din dreapta străzii Răsăritului, în apropiere de strada Fântânele, unde s-au plantat puieți de salcâmi.
De la doamna viceprimar Ilinca Crăciunaș am aflat detalii despre această acțiune: „Am avut în jur de 300 de voluntari: cetățeni ai comunei Apahida și alte persoane. Per ansamblu, acțiunea a ieșit foarte bine. Din totalul de 12.000 de puieți, s-au plantat în jur de 8000. La ora 9.00 ne-am întâlnit și ne-am împrăștiat pe porțiunea de teren pregătită în prealabil de Primăria Apahida, care a fost de aproximativ două hectare. Acțiunea s-a desfășurat până la ora 13.00, când s-a făcut o pauză de masă, bine meritată. Am fost plăcut surprinsă  să văd că foarte mulți dintre voluntari  au venit cu copiii, o parte dintre aceştia aducându-şi de acasă lopăţelele. A contat foarte mult prezența voluntarilor.”

vultureni 2În conscripția de la 1733, Șoimeniul apare pentru prima oară cu denumirea românească Șinteu. Această denumire se va păstra oficial până în 1923, când satul va primi denumirea actuală de Șoimeni, care de altfel face referire în cele din urmă tot la dealul Piatra Șoimului (mag. Solyomkö).
La Șoimeni există biserică și casă parohială. Preot era părintele Nicoară (Nycoare) și existau 39 de familii unite (deci aproape 200 de locuitori). Biserica putea aduna 5 care de fân, avea o sesie de aproximativ 2,5 iugăre (circa 1,3 ha) de fânețe și putea semăna 9 găleți pe pământul arabil, dispunea de aproximativ 4,5 iugăre de pământ arabil (circa 2,3 ha).

margauAsociația Sursurul Izvoarelor a finalizat proiectul „Pictură pe sticlă - tehnică și artă” pentru trimestrul I al anului 2018. În urma acestor ateliere au fost selectate două eleve care vor reprezenta Clujul la Olimpiada de Meșteșuguri Tradiționale de la Sibiu: Brad Raluca, clasa a VI-a, și Mihuț Rada, clasa a V-a.                                                                     Duminică, 1 aprilie 2018, la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Răchițele, după săvârșirea Sfintei Liturghii, a avut loc vernisajul primei expoziții de pictură din cadrul proiectului regional „Pictură pe sticlă - tehnică și artă". Acest proiect s-a desfășurat pe raza a trei comune: Săcuieu (prima etapă - Rogojel), Mărgău (a doua etapă - Răchițele) și Călățele (a treia etapă - Călata) și a avut ca beneficiari direcți 59 de copii.

camarasu 1Întâlnirea lunară a Asociației Comunelor din Microregiunea Câmpia Transilvaniei a avut loc în data de 17 aprilie în comuna Cămărașu. Dintre comunele reprezentate amintim: Cojocna, Cămărașu, Geaca, Cătina, Palatca, Mociu, Suatu. Primarul comunei Cămărașu, domnul Iancu Marcel Mocean, a deschis întâlnirea urându-le bun venit participanților. Domnul Sorin Ranga, director executiv al Asociației Microregionale Câmpia Transilvaniei, a prezentat ordinea de zi. S-a votat noua conducere a asociației și s-au schimbat cei doi cenzori. De asemenea, s-a readus în discuție chestiunea sărbătoririi Anului Centenar, pentru ca fiecare comunitate să marcheze acest eveniment cum se cuvine.

borsaÎn comuna Borșa s-a lucrat în ultima perioadă la clădirea grădiniței aflată în vecinătatea Primăriei. Partea de exterior este aproape gata, acum lucrându-se la amenajările interioare. Urmează pavarea și amenajarea curții. În privința dotărilor, există un proiect depus pe Grupul de Acțiune Locală, care însă nu se știe încă dacă va fi finanțat; a fost depus luna trecută, sesiunea încheindu-se în data de 23 aprilie. „Dacă tot am reabilitat spațiul, ne-am gândit, prin proiectul respectiv, să-l dotăm cu mobilier nou, calculatoare și tot ce ține de buna funcționare a activității. Dacă nu primim finanțare, vom încerca din resurse proprii să dotăm unitatea de învățământ, până la începutul anului școlar, în septembrie”, ne spune doamna Mariana Secară, primarul comunei Borșa.

frata 1Cadrele didactice și elevii Școlii Gimnaziale Frata au participat în data de 14 aprilie la acțiunea "Ziua Bună - Ziua Voluntarilor Mici" pentru colectarea deșeurilor din plastic. 23.000 de elevi din 174 de școli din 5 județe au colectat, în doar câteva zile, în timpul vacanței de Paște, peste 30.000 de saci (60 de tone) de deșeuri din plastic! Acțiunea „Ziua Bună - Ziua Voluntarilor Mici" este continuarea proiectului „Camionul de Crăciun": copiii care au primit cadouri de Crăciun dau ceva înapoi, făcând bine pentru comunitatea în care trăiesc.

catina 1Pentru proiectul „Ziua Bună! - Ziua Voluntarilor Mici”, în data de 14 aprilie Școlile din Cătina și Feldioara și-au onorat promisiunea făcută prietenilor de la Tășuleasa Social, și au predat deșeurile de plastic adunate de elevi în vacanța de Paște.
În cadrul acestei acțiuni au fost împărțiți 50.000 saci din plastic 100% reciclat și 23.000 calendare în format A3 din hârtie reciclată. 23.000 de elevi din 174 de școli din 5 județe au colectat, în doar câteva zile, peste 30.000 de saci (60 de tone) de deșeuri din plastic!

calateleLa Călățele au început lucrările la drumurile agricole, care deservesc terenuri agricole, composesorate, terenuri private.
„E vorba de un drum de legătură cu o lungime de 7,2 kilometri, între trei sate: între Văleni și Finciu, între Finciu și Dealu Negru și între Văleni și Dealu Negru. Din august anul trecut am început licitația și abia acum am semnat și am predat amplasamentul firmei câștigătoare. Termenul de execuție este de 15 luni de zile, din care scoatem vreo trei luni de iarnă. Se va decoperta și se va executa din nou infrastructură și drum agricol pietruit, podețe, rigole, semne de circulație”, ne-a spus primarul comunei Călățele, domnul Vasile Tripon.

poieni 1Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean, a lansat joi, 19 aprilie 2018, de la ora 12.30, la Căminul Cultural din comuna Poieni, materialele rezultate în urma proiectului de cercetare multidisciplinară, realizat în anul 2017, în localitățile clujene pe Valea Crișului Repede: Bologa, Poieni, Valea Drăganului, Ciucea şi Negreni, care păstrează de veacuri vechi obiceiuri caracteristice satului românesc tradiţional.

panticeu ansambluAnsamblul de dansuri populare al comunei Panticeu a fost înființat la începutul anului 2017 de către instructorul coregraf Mircea Cenan, la cererea doamnei director Daniela Marcu și a domnului primar Aron Lungu, care asigură financiar menținerea acestuia. Ansamblul este format din elevi ai Școlii Gimnaziale „Iuliu Hațieganu” Panticeu, cu vârsta cuprinsă între 5 și 12 ani, iar prin spectacolele la care participă componenții doresc să reprezinte cu succes folclorul românesc cu a sa spiritualitate în formele cele mai autentice, având în repertoriu o suită de jocuri din satul Bercheș, județul Cluj, precum și un joc din județul Sălaj.

moldovenestiCu toate că procedurile pentru realizarea proiectelor sunt foarte greoaie, primirea autorizațiilor încetinind mult procesul, la nivelul comunei Moldovenești este în curs de derulare proiectul privind înființarea rețelei de canalizare în localitatea Bădeni.
„Este vorba de un proiect finanțat pe fonduri europene, prin AFIR, în valoare de un milion de euro, aflat în faza de avizare. Am primit avizul proiectului și urmează procedura de achiziție a lucrării. E vorba de 16 kilometri de canalizare, incluzând și o aducțiune. Proiectul a fost făcut astfel încât toată canalizarea din comună să se ducă spre parcul industrial din Bădeni, unde avem un punct de colectare de la Compania de Apă. Dacă totul merge bine și conform planului, sperăm că anul viitor investiția va fi gata”, aflăm de la primarul comunei Moldovenești, domnul Ioan Mărginean.

primaria iara 2Județul Cluj
Consiliul Local Iara
Primăria Comunei Iara
Tel: 0264-333247
Fax: 0374- 093428
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
PRIMĂRIA IARA pune la vânzare următoarele mijloace de transport:
# autoturism marca DACIA 1304
# autospecializată marca ARO 338
# autoutilitară marca SRD
# autospecială pompieri marca MERCEDES-BENZ
Licitația de adjudecare va avea loc în data de 03.05.2018 ora 12.00.
Informații privind condițiile de organizare și participare la licitație se găsesc pe site-ul Primăriei Iara – www.primariaiara.ro, secțiunea Avizier, și la sediul instituției, din localitatea Iara nr. 282, județul Cluj
Relații suplimentare la telefon: 0745.775.180

Primar,
Popa Ioan Dorin

21„Spre Sâmboleni e un drum foarte frumos, flancat pe margini de niște plopi înalți. E satul copilăriei mele; bunicul meu matern locuiește acolo și practic fiecare vacanță până în liceu mi-am petrecut-o aici. Înainte îi știam pe toți, erau foarte mulți copii. Toată lumea știa pe toată lumea. Am chiar prieteni de pe atunci, cu care țin și azi legătura. Noi eram “copiii domnului președinte”, bunicul meu fiind președinte de CAP pe acea vreme”, își aduce aminte Vlad-Liviu Pop, tânărul care a pornit acum câțiva ani, pentru familie, o mică plantație de coacăze în Sâmboleni, comuna Cămărașu.

20La Mărgău a fost șezătoare în 17 februarie, la Căminul Cultural din satul Răchiţele, ocazie cu care a fost reconstituită “claca de gheme”, un obicei specific locului. În prezentarea fiecărui moment, doamna Angela Purcel, o „păstrătoare a tradițiilor”, a adus aminte prin chiuituri în versuri de vechile clăci.
Despre acest obicei am vorbit cu doamna Elvira Gavriș, iscusitul meșteșugar care încă din tinerețe s-a ocupat cu modelarea sufletelor.

Interviu cu primarul comunei, Ioan Florin Mureșan
19- Dle primar, haideți să trecem în revistă proiectele începute deja sau cele pe care le aveți în vedere de acum încolo. În ce fază sunt lucrările de distribuție a apei în satele comunei?
- Am aici pe masă predările de amplasament pentru licitațiile făcute anul trecut: este predat amplasamentul pentru distribuția apei potabile în localitățile Mera, Rădaia și Suceagu, este predat amplasamentul pentru începerea drumului în Cheile Baciului, pentru localitatea Suceagu, strada Spitalului. Datorită timpului nefavorabil – deoarece e nevoie de o temperatură de minim 10 grade la turnarea asfaltului – vom începe lucrările cât de repede se va putea. Lucrăm la partea de achiziție pentru al doilea proiect pe fonduri europene pentru drumuri de intravilan și sperăm că nu va mai dura atâta timp.

18La nivelul comunei Jucu, în urma lunilor umede de iarnă, drumurile s-au deteriorat, necesitând reparații și întreținere. „Drumurile care nu erau canalizate arată destul de rău, mai ales că noi am mai făcut niște extinderi de canalizări, extinderi electrice și, în urma săpăturilor, s-au deteriorat mult. În această perioadă facem în această privință câteva lucrări de întreținere și reparații.”, explică primarul din Jucu, Valentin Dorel Pojar.

17Cadastrare înseamnă intabularea tuturor proprietăților, atât a celor din extravilan, cât și a celor din intravilanul localității. În comuna Borșa a început procedura de strângere a documentelor, verificarea acestora, urmând apoi intabularea propriu-zisă. Firma care se ocupă cu această lucrare a parcelat pe extravilan toate tarlalele și acum va trece la munca de birou.

16Marți, 27 februarie 2018, a avut loc în comuna Geaca întâlnirea lunară a Asociației Microregionale „Câmpia Transilvaniei”. Gazdele întâlnirii au fost primarul comunei Geaca, domnul Ioan Miron, și viceprimarul comunei, domnul Mihail Șofronie Moldovan. Despre Asociație și despre programul întâlnirilor anuale ne-a oferit detalii domnul Sorin Ranga, director executiv al Asociației.

15“După un an şi opt luni de mandat ca primar al Comunei Mica, vreau să vă prezint tot ceea ce am reuşit să realizăm în această perioadă, dar și proiectele care le avem în vedere. Cunosc problemele și nevoile comunei noastre, însă pentru demararea și implementarea proiectelor a fost și este nevoie de timp, răbdare și încredere. Birocrația cu care ne confruntăm zi de zi îngreunează de multe ori procesul de obținere a fondurilor, avizelor, autorizațiilor, licitațiilor și mai apoi realizarea obiectivului propus.

14Pentru satul Iara există mai multe proiecte mari de investiții. La nivelul satului Ocolișel se dorește reabilitarea drumurilor pe fonduri europene. Acest proiect se găsește în faza de licitație. Se vor asfalta peste 6 kilometri, plus câteva străduțe; la fel, se va regulariza o parte din albia pârâului Ocolișel.

13„La dreve”, așa-i spun sătenii din Călata fostului sediu al Primăriei care, din voia autorităților locale, ar putea deveni un muzeu al lânii. Între 1987 – 1988 s-au adus de la Sighișoara dreve și alte utilaje pentru realizarea unui atelier de dărăcit lâna, adică de prelucrare a lânii. După 1990 s-a organizat, și abia după doi ani s-a pus efectiv în funcțiune. S-a constituit o asociație familială - SC Vlădeasa SA, președintele ei fiind Both Ștefan. Muncitorii care au lucrat în acest atelier au fost Both Ianos, Calma Veronica și Mercheșanu Livia.

12Agenția Națională de Geodezie și Cadastru a inclus și comuna Vultureni, pe lângă alte două comune din județul Cluj, într-un program de intabulare gratuită a tuturor suprafețelor de teren, intravilan și extravilan. Săptămânile anterioare a avut loc întâlnirea cu echipa câștigătoare a licitației pentru lucrare și care se va ocupa de aceasta în zonă.

10Sfârșit de februarie, la o lună de la “Cupa Vlădeasa” la schi. În comuna Săcuieu, satul Rogojel, s-a desfășurat pe 24 și 25 februarie cea de-a IV-a ediție a concursului de iarnă „Vlădeasa Winter Trail”. Pe traseu și pe platoul evenimentului am întâlnit oameni din aproape toată țara.
În timpul stabilirii timpilor și a clasamentului final am stat de vorbă cu domnul Cozmin Ardelean, directorul de cursă și inițiatorul acestui eveniment.

09De Lăsata Secului, în comuna Bonțida există două tradiții foarte importante din punct de vedere cultural: “Umblatul cu ciufuri” și “Mersul cu butucul”. Sunt obiceiuri la care se renunțase într-o anumită perioadă, mai demult, dar care au fost reînviate.

08Bugetul anului 2018 pentru comuna Mihai Viteazu a fost adoptat în ședința din 13 februarie; este un buget auster, cu cel puțin 5 milioane de lei mai puțin decât anul trecut, adică mai mult de 1 milion de euro. Pentru dezvoltare s-au alocat sume la fel ca anul trecut, adică 70%, iar pentru funcționare, 30 %. Chiar dacă s-au mărit salariile, acest lucru nu afectează bugetul sau funcționarea instituției.

06Recent, Primăria Apahida a semnat contractul pentru „Servicii de proiectare al noului Plan Urbanistic General și a Regulamentului local de urbanism al comunei Apahida”. La fel, s-a semnat contractul pentru asfaltare drumuri Sînnicoara – Bodrog, proiect pe fonduri europene, deoarece anul trecut a existat o problemă cu licitația. Urmează predarea amplasamentelor și stabilirea datei de începere a lucrărilor.

04În anul 2017 cel mai mare proiect a fost introducerea rețelei de canalizare în satul Frata, proiect terminat, investiția fiind funcțională la ora actuală. Urmează acum să se facă demersurile pentru predarea rețelei către Compania de Apă Someș SA. Valoarea a fost de 5,3 milioane de lei, proiectul fiind finanțat prin PNDL, cu o cofinanțare de 730.000 din bugetul comunei.

02„Este de știut că târgul, ca loc de schimb și de vânzare a produselor, apare atunci când locuitorii unei anumite zone geografice obțin un surplus de produse și simt nevoia de a le schimba cu altele, din altă zonă. Așa se explică faptul că cele mai frecvente târguri au apărut la hotarul dintre câmpie și dealuri, în locuri cu producții naturale diferite. Localitatea în care se făcea acest schimb, iar mai târziu vânzarea, a îndeplinit funcțiile de centru comercial, meșteșugăresc, administrativ, etc. și din acest motiv trebuie să fie foarte veche. Cel mai vechi târg din Transilvania, amintit documentar, este cel de la Sâmbăteni (comitatul Arad) în anul 1159” (Constanța Hodoș. Martirii, ediția a II-a, București, Minerva, 1915, pag. 157).

# Obiective de investiții - proiecte în continuare
011. Înființare sistem de supraveghere în comuna Moldovenești - Școala Moldovenești.
2. Reabilitare clădire Muzeul Satului Moldovenești.
3. Achiziționare buldoexcavator.
4. Modernizarea sistemului de alimentare cu apă în comuna Moldovenești și înființare rețea de apă în localitatea Stejeriș, comuna Moldovenești. Proiect în faza de evaluare la PNDL 2.
5. Înființare rețea de apă în localitatea Podeni, comuna Moldovenești. Proiect finanțat prin PNDL 2 - Contract de finanțare semnat.

48Elevii Școlii Gimnaziale „Alexandru Bohățiel”, însoțiți de profesorii lor, au pornit la colindat ca să vestească Nașterea Mântuitorului Nostru Iisus Hristos, acum, în prag de sărbători, la Primăria Comunei Vultureni. Domnul primar Eugen Mureșan, doamna viceprimar Viorica Chiș, consilierii locali, angajații primăriei, dar și părintele paroh și poliția română au fost bucuroși de primirea colindătorilor, iar elevii au fost răsplătiți, aceștia primind câte un pachet cu dulciuri.

47Lotul I
# Modernizare drumuri în Comuna Țaga, 10 km, proiect finanțat prin măsura 7.2. Fonduri Europene: Drumul Sântejudelui; 2 străzi în Țaga; 1 stradă în Năsal.
Lotul II
# Modernizare drumuri în comuna Țaga, 15 km, proiect finanțat prin Ministerul Dezvoltării:

46Primăria Călățele are două proiecte mari aflate deja în faza de licitație. Dosarele sunt depuse pentru drumul de la Călățele Pădure, de 7 kilometri, proiect derulat prin PNDL, care e aprobat, dar încă nu este semnat contractul. E finalizată partea tehnică la drumul agricol pe fonduri europene, iar pentru uliță în localitate și drumul comunal 122 C Călățele – Finciu s-a trecut la faza de licitație pe partea de financiar.

45La primăria comunei Borșa se efectuează pașii premergători implementării propriu-zise a două proiecte de investiții finanțate de Guvern prin Ministerul Dezvoltării. Unul dintre ele se referă la modernizarea unor străzi în localitatea Giula, însemnând că majoritatea străzilor din acest sat vor fi asfaltate; valoarea proiectului este de 4.200.000 de lei.

44Duminică, 17 decembrie, la biserica din Valea Drăganului, cu hramul „Sfântul Nicolae”, Liga Studenților din Cluj a participat la Dumnezeiasca Liturghie, dând răspunsurile din strană. După slujbă au colindat colinde vechi românești, culese din diferite zone etnografice ale țării, dar și specifice zonei noastre.

43În data de 18 decembrie elevii claselor a VIII-a de la Școala Gimnazială Iclod au organizat în curtea școlii târgul „O Speranță de Crăciun”. Au fost invitate toate persoanele doritoare, de la mic la mare, să achiziționeze cadouri pentru cei dragi, banii obținuți fiind donați către Centrul de bătrâni din Gherla.

catinaCa în fiecare an, luna decembrie este una plină de evenimente pentru elevii de la Școala Gimnazială Cătina. Ziua Națională a României a fost sărbătorită la Căminul Cultural alături de oamenii satului. Împreună cu un grup de elevi s-a realizat un frumos moment artistic, presărat de cântece populare și poezii. Au fost prezenți și membrii formației de dansuri populare „Muguri de Cătină”, instructori Mădălin și Raluca Todor.

42Primăria Comunei Mica a continuat în anul 2017 proiectele din anul precedent, și anume a finalizat licitația pentru obiectivele de investiții „Modernizare Școală clasele I-VIII și grădinița din localitatea Nireș” și obiectivul de investiție „Modernizare Școală cu clasele I-IV din localitatea Sânmărghita”. Pentru aceste două proiecte, administrația din Mica a obținut finanțare de la Ministerul Dezvoltării, Administrației Publice și Fondurilor Europene. Lucrările de reabilitare a celor două școli se vor executa în anul 2018.

41Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, a organizat în 8 decembrie în Catedrala Mitropolitană Concertul Tradițional de Colinde intitulat „Și ne lasă gazdă-n casă”, eveniment anual ce-și propune să aducă în atenția iubitorilor de folclor colindele tradiționale, așa cum se cântau mai demult în satele românești.

40Sub genericul „HRISTOS SE NAȘTE! SLĂVIȚI-L!”, un grup de 20 elevi de la Şcoala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” Panticeu a pornit să vestească acest Mare Praznic al Nașterii Domnului la Primăria Panticeu. Acolo au fost întâmpinați cu bucurie de domnul primar Aron Lungu și angajații primăriei.