23Dintre măsurile de finanțare pe PNDR pentru anul 2017, una dintre cele mai cerute a fost măsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”. Ministerul Agriculturii a alocat pentru aceste proiecte 170 de milioane de euro. „Tânăr fermier” înseamnă o persoană cu vârsta de până la 40 de ani la momentul depunerii Cererii de Finanțare, care deține competențele și calificările profesionale adecvate și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații.
Câteva proiecte de acest fel au fost implementate în comuna clujeană Poieni.

Interviu cu Părintele Gheorghe Ilovan, parohia Cătina
22- Suntem la Cătina, la casa parohială. Cât e de veche casa? Dar biserica?
- Bine ați venit la Cătina, mă bucur că ne-am întâlnit. Casa este din anul 1824 și este făcută din vaioagă. Vaioaga este un fel de cărămidă făcută din lut, paie și bălegar; presupunem că arhitectura e specifică zonei. Referitor la biserică, aș începe cu biserica veche. În perioada critică din Transilvania, din timpul imperiului austro-ungar, când în unele cazuri credincioșii erau forțați să treacă la greco-catolicism, Sfântul Sofronie de la Cioara îi scrie o epistolă unui ucenic de-al său, Ioan, despre biserica veche de lemn din Cătina. Nu se știe anul, dar cunoaștem acest lucru pentru că el a început de la Alba Iulia să vină și în zona aceasta, pe Valea Fizeșului, încheindu-și activitatea pe valea Someșului, propovăduind ortodoxia. Din biserica veche de lemn nu mai avem absolut nimic, în afară de patru capodopere: patru icoane împărătești cu Sfânta Treime la Stejarul Mamvri (reprezentată foarte frumos, din punct de vedere teologic), cu Maica Domnului, cu Sfântul Ierarh Nicolae și cu Sfântul Arhanghel Mihail, care datează de la 1612. Presupunem că biserica veche din lemn a fost construită dinainte de 1600.

21Satul Ciuleni este aşezat în perimetrul munţilor Apuseni, bordura nord-estică a acestora, în zona depresiunii Călăţele, pe Valea cu acelaşi nume (Valea Ciuleni). Între localităţile Ciuleni şi Mărgău, între anii 1435-1838 (timp de 403 ani) a existat un sat denumit Varta (Warsca, Warcza, Varsza), care s-a contopit cu satul Ciuleni.
Alături de celelalte localităţi din zona respectivă, Mărgău, Buteni, Bociu, Călăţele, Călata Scrind-Frăsinet, Răchiţele, Beliş, şi localitatea Ciuleni a participat pe parcursul anilor la luptele duse de înaintaşii Horea, Cloşca şi Crişan, Avram Iancu, precum şi la alte lupte duse de populaţia din Transilvania împotriva dominaţiei austro-ungare.

20Biserica de lemn cu hramul Sfântul Gheorghe (Sfinții Îngeri, după alte surse) din Aşchileu Mare, comuna Așchileu, județul Cluj, datează de la începutul sec. al XIX-lea (1825) și este un edificiu de mari dimensiuni. A fost renovată și acoperită în 1839, când s-a și zugrăvit. Apoi, de-a lungul anilor, a mai fost reparată astfel: mai întâi în 1920, iar între anii 1963-1964 a fost acoperită cu tablă.
Biserica a fost târnosită la 16 august 1842. Informația provine dintr-un antimis al bisericii. Edificiul are dimensiuni destul de mari: lungimea de 19.5 metri, lățimea de 8.20 metri, înălțimea de 36.10 metri. Turnul înalt se termină cu un glob în care este înfiptă o cruce. Temelia este din piatră brută consolidate de bolovani de jur împrejur. 

19„Suntem singura comună din România care avem echipă de rugby de fete, iar anul trecut am fost campioni naționali”, ne spune, cu legitimă mândrie în glas, domnul primar al comunei Mihai Viteazu, Ioan Zeng. „Am avut și echipă de băieți și am participat la campionate mondiale în Franța, în Anglia, am jucat cu Africa de Sud și așa mai departe. Avem un fost campion care a jucat în echipa națională a României, care se trage din Mihai Viteazu și acum este antrenor, Rus Sorin. El a pus aici bazele primei echipe de băieți acum 6 ani, iar la fete acum vreo 4 ani. Acum jucăm cu Timișoara, București, Iași și alții, în zona noastră nu mai sunt alte echipe.”

18La Școala Gimnazială Geaca este în plină derulare un proiect ce privește Educația juridică. O primă etapă a derulării acestui proiect se intitulează „Unde-i lege, nu-i tocmeală", și propune educarea elevilor pentru cunoaşterea drepturilor şi a responsabilităţilor care le revin şi crearea în şcoli a climatului necesar pentru promovarea și respectarea acestora precum și unele aspecte ale procesului legislativ, probleme generale privind organizarea și funcționarea sistemului judiciar și a procedurilor judiciare. 

Interviu cu primarul comunei, inginer Dumitru Sfârlea
17Dacă în general în instituțiile publice cu greu găsești pe cineva care să te lămurească sau să te îndrume pentru rezolvarea problemelor, la Primăria din Gilău angajații, și în special edilul, sunt dispuși să te ajute în găsirea soluțiilor. Mai ales acum, aproape de sfârșitul anului, cu unele proiecte în desfășurare și cu altele care necesită noi demersuri.

16Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Gherla și Casa Municipală de Cultură, a organizat duminică, 26 noiembrie 2017, Festivalul - concurs anual de interpretare instrumentală „Trio Transilvan – Trio Instrumental”, ajuns în acest an la cea de-a XXIII-a ediţie.

15Prezentăm mai jos, pe scurt, proiectele aflate în implementare sau pentru care se întocmesc documentațiile pentru începerea efectivă a lucrărilor în comuna Iara. Este vorba de proiecte de proiecte cu finanțare europeană, guvernamentală și locală.

14În luna noiembrie Primăria Iclod a semnat contractul de execuție pentru pasarelele pietonale peste râul Someș și peste Valea Mărului. Totodată, s-a semnat contractul de execuție pentru parcul de fitness de la Baza Sportivă, pentru amenajarea lui și a terenului de minibaschet. 
Cel mai important obiectiv realizat în luna noiembrie, avizarea de către Ministerul Dezvoltării și aprobarea finanțării pentru 5 km de asfalt pentru localitățile Fundătura, Orman și Iclozel, este un proiect în valoare de 5.110.000 lei, care vine să întregească cei 28 de km de asfalt de până acum. Astfel, în comună va exista asfalt pe 90% din drumuri. Se așteaptă autorizația de construcție pentru promenada de pe Valea Alunișului, urmând ca în această iarnă să se facă licitația, atât pentru asfaltarea de anul viitor, cât și pentru promenadă. 

13Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Călățele, Centrul de informare Turistică din Călățele și Asociația „De la lume adunate și-napoi la lume date”, a organizat duminică, 26 noiembrie 2017, la Căminul Cultural din localitatea clujeană Călățele, cea de-a III-a ediție a Festivalului-concurs județean de obiceiuri și tradiții „Țara Călatei”.

12În numărul din octombrie al ziarului “Viața satului clujean” am scris mai mult despre proiectele Primăriei Jucu. În derulare în comună se află reabilitarea blocurilor - locuințe sociale, care aparțin primăriei – schimbarea acoperișului – de la Juc-Herghelie. Se speră finalizarea lor înainte de Sfintele Sărbători, iar anul următor să fie definitivate lucrările. Practic, la anul toate cele șase blocuri vor fi reabilitate.

11În comuna Bonțida există proiecte care sunt finalizate, proiecte în curs de finalizare și proiecte care vor fi derulate și în anul viitor. 
Proiecte care s-au încheiat anul acesta: un proiect de canalizare parțială pe Bonțida și canalizare pe satul Răscruci, cu finanțare de la Banca Mondială prin Ministerul Mediului; investițiile au fost foarte mari, la Răscruci 2 milioane de euro, iar la Bonțida 1 milion de euro. În 17 noiembrie a fost prezentă o comisie din partea Companiei de Apă, diriginți de șantier, executanți pentru a putea preda canalizarea către Compania de Apă. Ei sunt furnizorii de servicii și tot ei vor gestiona și exploata sistemul de canalizare.

10În Ședința de Consiliu Local al comunei Beliș s-au adoptat Hotărârile Nr. 77 și 78 din 17 noiembrie 2017, privind asigurarea cofinanțării de la bugetul local pentru categoriile de cheltuieli, care nu sunt eligibile prin PNDL, pentru obiectivul de investiție „Reabilitare și dotare dispensar medical în localitatea Beliș, comuna Beliș, județul Cluj”.

09Prima bibliotecă sătească a fost înființată în satul Vultureni de învățătorul Vasile Chintoan, datorită căruia se va construi Școala Elementară inaugurată în 1936, odată cu Monumentul Eroilor. Vechea școală în care este azi spațiul bibliotecii poartă numele învățătorului și viitorului inspector Vasile Chintoan.

08În acest an școlar cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” Panticeu, împreună cu elevii și părinții, s-au alăturat celei mai ample campanii naționale de educație ecologică, campanie care are ca obiective protejarea mediului, colectarea selectivă și încurajarea voluntariatului. Înscrierile la acest proiect au avut loc în perioada 17 octombrie – 29 octombrie prin intermediul platformei www.letsgetgreen.ro, proiect organizat de “Let`s Do It, Romania!” în parteneriat cu Kaufland România.

Interviu cu primarul comunei, Grigore Fati
07- Domnule primar, s-a construit mult în ultimul timp în Apahida, s-au înmulțit și locuitorii comunei. Referitor la traficul spre oraș, spre locurile de muncă ale apahidenilor, ce ne puteți spune?

06Recent Primăria Săcuieu a editat o hartă turistică a comunei, legată direct de site-ul Centrului de Informare Turistică.
Aşezată în vestul judeţului Cluj, la poalele masivului Vlădeasa (parte din teritoriul cuprins în Parcul Naţional Munţii Apuseni), comuna Săcuieu este „creuzetul în care ne-am dospit neamul veacuri bune”. Prin pădurile de pe teritoriul comunei s-au desfăşurat multe dintre bătăliile lui Avram Iancu; mulţi săteni au fost înrolaţi în armata lui.

05După amenajarea și darea în folosință a ghenelor subterane din comuna Baciu, rămâne o problemă atitudinea cetățenilor și a asociaților de proprietari.

04În Moldovenești o conjunctură de prietenie a adus comunei oportunitatea de a primi mobilier din străinătate pentru școala din localitate.  „În urmă cu un an și jumătate am depus un fel de proiect la o școală din Luxemburg și acum am primit roadele. O echipă din comună s-a deplasat acolo pentru a aduce mobilierul școlar: s-au primit în jur de 100 de bănci și scaune, 9 catedre, 7 table de scris și diverse alte piese de mobilier.”

03În data de 14 noiembrie a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Regionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someș-Tisa, din care face parte și comuna Mica.La întâlnire au participat președintele Consiliului Județean Sălaj, Tiberiu Marc, care deține și funcția de președinte al Asociației Someș-Tisa, vicepreședintele Consiliului județean Cluj, Vakar Istvan, și directorul tehnic al Companiei de Apă Someș, Gavril Iacob. Au fost prezenți peste 60 de primari din județele Cluj și Sălaj, iar unul dintre punctele de pe ordinea de zi s-a referit la stadiul binecunoscutului Proiect Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă din județele Cluj și Sălaj 2014-2020, proiect cu finanțare europeană, accesat de Compania de Apă Someș S.A. Apa, mai precis lipsa ei, este marea problemă a locuitorilor comunei clujene Mica, după cum spune primarul localității, domnul Tiberiu Zelencz.

02Primăria comunei Țaga a organizat în acest an Ziua Națională a României în satul Sântejude. Manifestările au debutat la ora 13.30, cu ceremonii de depunere de coroane la monumentele eroilor de pe raza comunei. A urmat o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți, apoi un moment artistic oferit de elevii Școlii Gimnaziale Țaga și o suită de jocuri prezentate de Ansamblul „Cununița” din Țaga și Ansamblul „Crăișorul” din Cluj-Napoca, ambele sub îndrumarea instructorului coordonator Adi Alexandru.

01Școala de astăzi ar trebui să-și regândească complet obiectivele, astfel încât să reușească să cultive creativitatea și tipurile distincte de inteligență. Am încercat acest lucru în acest an, 2017, în școala noastră, având ca și parteneri programul „After School” Borșa și Primăria Borșa.

afis Cupa SperantaPrimăria Comunei Jucu anunţă că din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, turneul cu scop caritabil “Cupa Speranţei”, programat în perioada 21-22 aprilie 2017, s-a amânat pe săptămâna următoare. Drept urmare, manifestarea sportivă va avea loc în acelaşi format, în zilele de 27-28 aprilie 2017, la Baza sportivă Jucu, localitatea Jucu de Sus.
Un clip video de prezentare a Bazei sportive Jucu găsiţi aici.

camarasu primarÎntreaga creştinătate îşi primeneşte, în această săptămână, a Patimilor, trupul şi sufletul, pentru a primi în curăţenie Învierea Domnului.
Fie ca această mare sărbătoare să vă aducă cele patru taine divine: încrederea, lumina, iubirea, speranţa.
Să ne bucurăm de frumoasele noastre tradiţii: oul pictat, iepuraşul, masa cu mâncăruri tradiţionale, slujba de sâmbăta seara cu luarea luminii.
Clipe de neuitat alături de cei dragi şi numai realizări!
Hristos a înviat!

Primăria şi Consiliul Local Cămăraşu
Primar, Iancu Marcel Mocean

taga pagina 1Sâmbătă, 1 aprilie, în comuna Ţaga a avut loc o mobilizare impresionantă de forţe pentru plantare de puieţi de arbori în pădurea din localitate, o acţiune organizată de Şcoala Gimnazială Ţaga, prin proiectul pe care unitatea îl are împreună cu Asociaţia “Tăşuleasa Social”, pe de o parte, şi Asociaţia “Dacii Liberi”, pe de altă parte. Ambele acţiuni au fost posibile cu sprijinul Primăriei Ţaga şi Romsilva. Întâmplarea a făcut ca iniţiatorii să aleagă aceeaşi zi pentru această acţiune, ceea ce a condus la implicarea a peste 200 de persoane într-o singură zi, pentru regenerarea pădurii.

drumuri judetenePreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a iniţiat un proiect de hotărâre privind aprobarea Programului de lucrări de modernizare şi reabilitare şi a programului de lucrări de întreţinere curentă şi periodică a unor drumuri din judeţul Cluj pentru anul 2017, proiect ce urmează a fi dezbătut în următoarea şedinţă a forului administrativ judeţean. Astfel, valoarea totală a lucrărilor de modernizare şi reabilitare a drumurilor judeţene propuse a fi executate în anul curent este de 103.458.821,98 de lei cu TVA inclus.

Interviu cu primarul comunei, Gheorghe Boca
poieni- Domnule primar, care ar fi principalele proiecte edilitare pentru 2017 în comuna Poieni.
- În prezent avem mai multe proiecte în curs de realizare, finanţate din fonduri europene. Primul dintre acestea, “Reabilitare drumuri şi străzi în comuna Poieni”, în valoare de aproximativ 4,7 milioane de lei, se află în faza licitaţiei. Al doilea proiect important este cel care vizează Cetatea Bologa, un proiect despre care aţi mai scris, şi pentru care am primit aproximativ 3 milioane de lei fonduri europene. Momentan suntem în faza licitaţiei lucrărilor. În continuare, lucrăm la drumul comunal DC 131 Tranişu-Bologa, un proiect pentru care am primit 3 milioane de lei din fonduri europene, pe Măsura 322 d. Lucrările vor fi finalizate în luna iunie. Am primit un raport de selecţie favorabil şi pentru proiectul pentru “Înfiinţare reţea de canalizare în localitatea Valea Drăganului”, o investiţie de 9 milioane de lei, bani pe care îi vom primi tot din fonduri europene.

bontida 1Comuna Bonțida, în calitate de Promotor Proiect, în parteneriat cu Fundația Creștină Diakonia, anunță încheierea proiectului derulat: “Implementare Program pentru Educație Incluzivă în Comuna Bonțida, Județul Cluj.  Proiectul a fost finanțat prin Apelul LOCAL din cadrul Programului RO10: “Copii și tineri aflați în situații de risc și inițiativele locale și regionale pentru reducerea inegalităților naționale și pentru promovarea incluziunii sociale”, derulat în cadrul Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2009-2014.

gilau 1Casa de Cultură “Dumitru Sopon” din Gilău a găzduit duminică, 12 martie, o nouă premieră teatrală, comedia “Proştii sub clar de lună”, de Teodor Mazilu, în regia lui Viorel Mureşan. Şi-au dat concursul actorii Vali V. Popescu, în rolul lui Gogu, Gabriela-Elena David – Ortansa, Ina Chira – Clementina şi Cosmin Bănuţ – Emilian. Momentele dramatice au fost subliniate prin fragmente muzicale sugestive din repertoriul trupei The Beatles.

calateleJoi, 30 martie, la Căminul Cultural din localitatea Sâncraiu a avut loc o întâlnire cu fermierii din zonă, întâlnire cu care a debutat un demers al Instituţiei Prefectului judeţul Cluj, prin care sunt organizate o serie de întâlniri în cadrul Campaniei de Informare în mediul rural cu privire la oportunităţile de finanţare oferite prin PNDR 2014-2020, subvenţiile din sectorul vegetal şi zootehnic, precum şi alte informaţii relevante pentru depunerea şi implementarea proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă.

bani uatConsiliul Judeţean Cluj a iniţiat un proiect de hotărâre privind nominalizarea sumei de 40.000.000 de lei constituită din cota de 20% din impozitul pe venit şi din sume defalcate din TVA, pe unităţi administrativ-teritoriale, pentru achitarea arieratelor, rambursarea ratelor la împrumuturile contractate, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală.

mihai viteazuÎncepând cu luna decembrie a anului trecut, s-a dat startul concursurilor și olimpiadelor  școlare  în  anul școlar 2016-2017. Elevii Școlii Gimnaziale ”Mihai Vodă”, din comuna Mihai Viteazu, îndrumați de dascăli devotați, au participat la fazele locale ale olimpiadelor de Limba și literatura română, Matematică,  Geografie, Cultură civică și Istorie. La toate aceste materii elevii din comună participanţi au reuşit să se califice la faza județeană.

geacaLucrările de reabilitare şi modernizare la şcoala din localitatea Sucutard se apropie de final, fiind realizate în proporţie de 90-95%. Astfel, momentul în care autorităţile vor putea tăia în sfârşit panglica inaugurală la această investiţie este foarte aproape.

Interviu cu primarul comunei, Grigore Fati
apahida 1- Domnule primar, am avut parte de vreme bună în ultimele săptămâni, ceea ce a permis efectuarea de lucrări de infrastructură. Ne puteţi spune ce aţi reuşit să realizaţi în ultima perioadă în comună?
- Decolmatarea Văii Dărăuaş, spre Someşul Mic se apropie de final. Lucrările s-au efectuat pe o perioadă de 2 luni, s-a intervenit pentru săparea şi transportul aluviunilor, montarea de tuburi şi curăţarea tuburilor de beton pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor pluviale din zona centrală a satului Apahida. Ne-am putut axa şi pe lucrările de modernizare a infrastructurii stradale, mai exact asfaltarea în localitatea Dezmir. Am continuat în forţă demersul început anul trecut, pe străzile Trandafirilor, Şcolii, Horea, Lacului, stratul de uzură, Dealului, faza structura de bază şi cofrare rigole de scurgere ape pluviale şi Tăuşor. În Sânnicoara a fost turnat strat asfaltic pe străzile Meteor şi Aviatorilor.

iclod 118 elevi din comuna Iclod sunt beneficiarii programului after-school, ce se desfăşoară la Livada, o investiţie finalizată recent de primărie. Elevii sunt supravegheaţi şi ajutaţi la efectuarea temelor de casă, după terminarea orelor de curs. Atât serviciile programului after-school cât şi transportul elevilor este gratuit.

catina 2În această primăvară, în pădurea din apropierea frumoasei Baze Sportive Cătina şi-au găsit adăpost 6 cerbi lopătari şi 3 mufloni, spre satisfacţia copiilor şi turiştilor de toate vârstele. Animalele au fost aduse de o asociaţie cu profil de vânătoare, care se ocupă de această pădure. Arealul a fost împrejmuit, astfel încât animalele sunt în siguranţă şi primesc mâncare de la îngrijitori.

deschidereDin mai 2016, în localitatea Băbuţiu din comuna Vultureni funcţionează o fermă care produce legume organice şi plante aromatice. De trei ori pe săptămână, acestea sunt livrate direct la familiile beneficiare. Dar ce şi-au propus cei de la “Colina Farms” de fapt? Vă vom povesti în cele ce urmează…

frata 2De mai bine de șase ani, Şcoala Gimnazială Frata găzduieşte un frumos muzeu al comunităţii, ce adăposteşte obiecte de mobilier, unelte tradiţionale de uz gospodăresc, unelte pentru prelucrarea lânii şi a cânepii, vechi costume populare, încălţăminte de peste 100 de ani, cusături de mână şi ţesături realizate la război.
Primele obiecte colecționate de elevii școlii au fost la inițiativa doamnei profesor Bara Elisabeta, iar apoi s-a considerat că ar fi păcat ca toate aceste obiecte de valoare, adunate de copii, să nu fie păstrate într-un spațiu adecvat. Aşadar, s-a  propus realizarea unui proiect cultural - educațional, prin care în incinta şcolii să fie amenajată corespunzător o camera tradițională locală, care azi a devenit un adevărat muzeu etnografic.

panticeu 2În acest an, în luna mărțișorului, Școala Gimnazială Panticeu a avut o nouă iniţiativă interesantă, invitând ca partenere în proiectului intitulat sugestiv - „MĂRŢIŞORUL  ECOLOGIC  - UN ZÂMBET, O BUCURIE!”, mai multe şcoli, din trei judeţe. Îmbinând semnificaţia micului mărţişor şi a şnurului alb-roşu, specific poporului nostru, cu preocuparea pentru păstrarea unui mediu înconjurător cât mai curat şi primitor, copiii participanţi au reuşit să creeze lucrări care au impresionat pe toţi cei care le-au vizitat expoziţia.

Interviu cu primarul comunei, Ioan Mărginean 
moldovenesti primarDomnule primar, ştim că anul acesta bugetele locale s-au stabilit ceva mai târziu, dar acum putem deja discuta despre proiectele pe care le aveţi pentru anul acesta. Vă rugam să ne spuneţi ce propuneţi pentru anul 2017 ca investiţii în comună?
Avem 5 mari proiecte pentru 2017, şi anume, “Înfiinţare reţea de canalizare în localitatea Bădeni”, “Reabilitare drumuri afectate de calamităţi în localitatea Bădeni, Stejeriş, Podeni şi Pietroasa”, “Înfiinţare reţea de apă în localitatea Podeni şi în localitatea Stejeriş”, “Modernizare străzi în comuna Moldoveneşti (loc. Plăieşti, Văleni, Moldoveneşti), şi al cincilea proiect, dar nu mai puţin important pentru comunitate, este construirea unei capele mortuare în comună.

sacuieu 1 foto aerieneVă anunț cu bucurie începutul unui nou an al proiectelor și noilor investiții.
Prima veste bună a venit în 22 martie, când am fost informați cu privire la aprobarea unui proiect european depus anul trecut pe Măsura 7.2 în valoare de 588.000 Euro, ce presupune asfaltarea a cca 6 km de străzi din comună.
O altă veste îmbucurătoare și plină de speranțe se leagă de deschiderea sesiunii de depunere a proiectelor pe Măsura 4.3, pentru care avem pregătite încă doua proiecte ce urmează să fie depuse în vederea evaluării și aprobării.
Tot în această perioadă am depus spre aprobare alte trei proiecte importante pentru comuna noastră în cadrul programului PNDL 2017-2020. De asemenea, în curând se vor deschide liniile de finanțare în cadrul GAL Napoca Porolissum din care facem parte, unde pregătim diverse proiecte atât publice cât și în colaborare cu diverse entități private locale.

aschileuLa începutul acestui an, o serie de proiecte pregătite de Primăria Aşchileu au fost depuse spre finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi fonduri europene.
Proiectele de care ne-a vorbit primarul comunei, Ana Cighir, vizează atât lucrări de modernizare străzi în comuna Aşchileu, cu o lungime totală de 7,2 kilometri, lucrări de modernizare şi reabilitare Dispensar Uman Aşchileu, modernizare sistem de iluminat public în comună, cu lămpi de tip LED, dotare Şcoală Gimnazială Aşchileu Mare, cât şi alimentare cu apă potabilă şi canalizare în comună.

margau 5Administraţia locală a stabilit şi principalele proiecte pentru 2017 finanţate din bugetul local. Astfel, conform unei HCL de la începutul acestui an, locuitorii din satele Bociu şi Buteni vor beneficia de o investiţie din fonduri guvernamentale, ce vizează înfiinţarea de reţea de alimentare cu apă în aceste localităţi. Valoarea proiectului este de 2.912.561 lei.

jucu 1Valentin Dorel Pojar, primarul comunei Jucu, a anunţat recent că încep lucrările la iluminatul public la șoseaua națională şi că AFIR a aprobat cele două mari proiecte depuse anul trecut – asfaltări şi canalizare în comună. Se pare că la doar câteva zile de la vizita funcționarilor din Ministerului Agriculturii în teren, pentru evaluarea proiectului "Canalizare Jucu de Sus", a sosit şi vestea finanțării proiectului de 1 milion de euro.

iara 2În această primăvară comuna Iara a primit veşti bune de la Agenţia pentru Finanţarea investiţiilor Rurale în privinţa finanţării a două mari proiecte – unul pentru modernizare infrastructură rutieră - asfaltarea drumului comunal Iara-Ocolişel, şi cel de-al doilea, pentru reabilitarea şi dotarea Căminului Cultural din Iara.
Totodată, autorităţile locale, preocupate de dezvoltarea comunei, au pregătit şi au depus deja pentru finanţare alte cinci proiecte: construire Centru de sănătate în localitatea Iara, furnizare dotări pentru Şcoala Gimnazială cu clasele V-VIII Iara şi Şcoala primară cu clasele I-IV, canalizare menajeră cu staţie de epurare în comuna Iara şi modernizare drumuri interioare în localitatea Iara.

borsaComuna Borșa continuă și în anul 2017 să se dezvolte și să devină o localitate modernă, atractivă pentru toți cei care doresc să se reîntoarcă acasă, fie în vizită, fie pentru a-şi întemeia o gospodărie. Administraţia locală a comunei are în vedere, şi în acest an, lucrări ample de reabilitare atât a obiectivelor din satul centru de comună, Borșa, cât şi a celor din celelalte sate aparţinătoare comunei: Giula, Ciumăfaia şi Borşa Cătun.

baciu 1În perioada 27 martie - 8 aprilie, Primăria comunei Baciu invită toţi cetăţenii comunei să se implice în acţiuni de curăţenie şi ecologizare, conform obligaţiilor legale pe care aceştia le au. Toţi locuitorii trebuie să îşi cureţe şanţul din faţa imobilului lor, să adune gunoaiele, deşeurile vegetale, să taie iarba din zona aferentă proprietăţii, iar acolo unde este cazul să se ocupe şi de curăţarea albiilor pâraielor cu care proprietatea se învecinează.

savadisla felicitareAmbițioase, dinamice, harnice, emotive și eficace, ne faceţi tuturor viața mai frumoasă, fie că sunteţi mame, soții, iubite.

Un zâmbet, o floare, o rază de soare,
O casă, o masă, o viaţă frumoasă.
De-o mare iubire mereu s-aveţi parte
Şi-o viaţă întreagă să vă pară…8 MARTIE!

La mulţi ani, doamnelor şi domnişoarelor!

Consiliul Local şi Primăria Săvădisla
Primar, Tamas Gebe Andrei

mica felicitareStimate doamne şi domnişoare,

Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea şi căldura acestei zile să vă însoţească mereu pretutindeni!
Să aveţi parte de un 8 Martie minunat, să vă bucuraţi de dragostea şi aprecierea celor dragi!
O primăvară frumoasă!

Consiliul Local Mica
Primar, Zelencz Roland Tiberiu

camarasu felicitareFie ca toate împlinirile, sănătatea şi spiritul acestei zilei de 8 Martie să vă însoţească pretutindeni, pentru că sunteţi cele care aveţi voinţa de a înţelege, răbdarea de a asculta, tăria de a sprijini.
E ziua în care noi, bărbaţii, vă transmitem toată aprecierea noastră pentru ceea ce sunteţi în familie şi în societate!
O primăvară plină de entuziasm şi bucurii!
La mulţi ani!

Cu respect şi consideraţie,

Consiliul Local Cămăraşu
Primăria Cămăraşu
Primar, Iancu-Marcel Mocean

poieniÎn contextul în care de la 1 martie începe campania de depunere a cererilor unice pentru primirea subvenţiilor aferente campaniei 2017, APIA a început acţiunile publice de informare. Astfel, reprezentanţii APIA s-au deplasat în prima zi a lunii martie la Poieni, pentru o întâlnire cu fermierii din comună. Aceştia au fost invitaţi să participe miercuri, de la ora 13.00, la discuţiile cu reprezentanţii APIA pentru a afla detalii legate de depunerea cererilor de plată.

apahida felicitareÎn prag de primăvară, cu ocazia zilei de 8 Martie, venim în faţa tuturor doamnelor, domnişoarelor din comuna Apahida, colegelor şi colaboratoarelor cu sentimente de aprecieri, dragoste, respect şi recunoştinţă!
Pentru că bucuria noastră sunteţi Dumneavoastră, vă urăm multă sănătate, fericire şi realizări pe toate planurile!
Să aveţi parte de o primăvară frumoasă alături de cei dragi!

Consiliul Local Apahida
Primăria Apahida
Primar, Grigore Fati

bontida 1În fiecare an, sărbătoarea Lăsatul Secului declanşează ciclul de manifestări tradiţionale care marchează începutul Postului Mare la creştinii ortodocşi. La Bonţida, acest moment este marcat de traversarea satelor comunei de alaiul de chemători, care încearcă să îi sensibilizeze pe tinerii necăsătoriţi că a sosit momentul să se aşeze la casa lor.

mihai viteazu felicitareÎn preajma zilei de 8 Martie, încălziţi fiind de soarele divin al primăverii, aducem mult stimatelor doamne şi domnişoare din comuna noastră cele mai sincere gânduri de apreciere. Ele sunt cele care ne învaţă să descoperim frumuseţea fiecărei clipe, ele ne învaţă să iubim şi să zâmbim.

La mulţi ani şi multă sănătate din partea mea, a colegilor din Primărie şi a Consiliului Local Mihai Viteazu!
Primar, Ioan Zeng

jucuÎn scopul dezbaterii publice a proiectului de buget al comunei pentru anul 2017 şi în vederea primirii unor propuneri şi sugestii, vă invităm să participaţi alături de primarul comunei Jucu la întâlnirile cu cetăţenii localităţilor aparţinătoare UAT Jucu, întâlniri organizate după următorul program:

vultureni felicitareSuntem în preajma zilei de 8 Martie, ziua în care trebuie să ne amintim de toate doamnele şi domnişoarele din viaţa noastră, de mame, soţii, fiice, prietene sau colege. Le dorim ca aceste zile să le găsească cu zâmbetul în suflet şi pe buze, să aibă parte de toată fericirea din lume!
La mulţi ani, multă sănătate şi o primăvară frumoasă!

Cu stimă şi respect,

Primar comuna Vultureni,
Eugen Mureşan

gal somes bontidaASOCIAȚIA GAL SOMEȘ TRANSILVAN anunță publicul interesat că asociaţia funcţionează, şi în perioada următoare va finanța proiecte cu finanţare europeană conform Sub-măsurii 19.4, Acord cadru de finanţare nr. C 1940 0068 01 16 6 13 75853/29.12.2016 și Contract de finanţare subsecvent nr. 1 nr. C 1940 1068 01 16 6 13 75853/29.12.2016.
Titlul proiectului: ,,Sprijin pentru cheltuieli de funcţionare şi animare”

taga felicitareFrumuseţe, dragoste, gingăşie şi rafinament – cuvinte care vorbesc despre femeile din viaţa noastră. Toate gândurile bune vi le aducem la picioare, vouă, doamnelor şi domnişoarelor, cu ocazia zilei de 8 Martie, gânduri prinse într-un mare buchet de flori, care să vă lumineze ziua.
Vă mulţumim pentru că ne sunteţi alături!
La mulţi ani şi o primăvară frumoasă!
Cu deosebită consideraţie,

Consiliul Local Ţaga
Primăria Ţaga
Primar, Romulus Mîrza

borsa 1Pentru că am intrat în Postul Mare, vă propunem un material cu tentă religioasă, dar care poate reprezenta la fel de bine, o pagină valoroasă de istorie sau etnografie locală.
„De mici, borşenii erau apropiaţi de biserică. Când auzeau că bate clopotul își făceau cruce. Era ceva solemn, ceva ce depăşea raţiunea, era un dat creştin ce impunea un gest, fără explicaţii.
De frică, din imitaţie, sau datorită dăngănitului de clopot ori poate acea jumătate de an de religie la care participau, ţinută în biserică, tot a rămas ceva din educaţia creştină pentru restul existenţei.

sacuieu felicitarePrimăverile au o semnificație aparte pentru fiecare dintre noi. Renaștere. Poftă de viață. Bucurie. Frumusețe. Primăvara românească, însă, se remarcă și delimitează de ale altor neamuri prin tradiție, prin bucuria de a fi și de a păși în anotimpul revenirii la viață, un pic mai altfel: dăruind originalele mărțișoare pe care mâini dibace le făuresc cu dragoste pentru a le oferi ființelor celor mai dragi. Cele mai îndreptățite beneficiare ale diverselor forme de mărțișoare sunt nimeni altele decât Ele, ființele în jurul cărora se învârte însăși viața: domnișoarele și doamnele ce ne sunt aproape, prietene, soții, mame, colege de serviciu, cele care ne înseninează existența prin frumusețea și gingășia lor. Cele care prin dăruirea lor ne aduc bucurie și viață! Primăvara începe cu ele și suntem datori să le fim mereu recunoscători!

sacuieuIarna a fost generoasă în materie de evenimente sportive la poalele masivului Vlădeasa, din comuna Săcuieu. După competiția de schi pentru juniori, CUPA VLĂDESEI, devenită de acum tradițională, iată că un alt eveniment de amploare a avut loc în comuna noastră pe parcursul a două zile. Vlădeasa Winter Trail, 11-12 februarie 2017, Rogojel, eveniment aflat la a treia ediție!
Organizatorii Vlădeasa Winter Trail sunt 360SPORT Club și Asociația Natura Transilvaniei, cu sprijinul sponsorilor și a partenerilor media care îșii doresc păstrarea și promovarea tradițiilor din zona Munților Apuseni.

moldovenesti felicitareFEMEIA este esenţa existenţei noastre, a fost aleasă de Bunul Dumnezeu să ducă viaţa mai departe. Ea este frumuseţea, iubirea, perseverenţa, speranţa. Prin farmecu-i şi optimismul caracteristic este cea care ne inspiră la cele mai frumoase gânduri.
Vă dorim sănătate, armonie şi bunăstare în familie!
Cu deosebită consideraţie,

Consiliul Local Moldoveneşti
Primăria Moldoveneşti
Primar, Ioan Mărginean

margau 2În perioada 4-5 februarie, cascada Vălul Miresei din Răchiţele a găzduit cea de-a III-a ediţie a „Festivalului Pereților de Gheață”, aşa cum au numit organizatorii manifestarea, practic o continuare a tradiţionalului concurs, ajuns astfel la 14 ediţii.
Deşi ploaia nu a contenit deloc pe parcursul celor două zile, evenimentul s-a bucurat de aproximativ 400 de participanţi şi peste 100 de căţărători. Noutatea a venit din faptul că s-a urcat doar pe jos către cascadă, toţi posesorii de autoturisme fiind rugaţi să lase maşinile în zona special dedicată pentru parcare, acolo unde au fost amenajate pavilioane, s-au servit mititei, ceai, dar şi vin fiert. Drumul spre cascadă a fost astfel rezervat unei drumeţii energizante, cu peisaje demne de imortalizat în fotografii, dar şi săniilor. În plus, atmosfera a fost întreţinută de muzică live, asigurată de Fluffy & Mr. Grey, o fericită colaborare multiculturală, pe acorduri de vioară, chitară şi acordeon.   

calatele felicitareZiua de 8 Martie ne oferă prilejul deosebit de a spune femeilor din viaţa noastră cât de mult le apreciem. Ele ne învaţă să iubim necondiţionat, ele ne învaţă să nu ne tânguim când ne e greu şi să simţim mai puţin apăsarea grijilor.
Să fiţi sănătoase şi să aveţi mereu primăvara în suflet!
La mulţi ani, doamnelor şi domnişoarelor!
Cu respect şi consideraţie,

Consiliul Local Călăţele şi Primăria Călăţele
Primar, Vasile Tripon

geacaConform Hotărârii de Consiliu Local Nr. 4 din 13.01.2017, beneficiarii Legii 416/2001 au fost implicaţi în cursul lunii februarie în acţiuni de curăţenie organizate la nivelul comunei Geaca. Totodată, pentru copiii din comuna Geaca, noul an aduce lucruri noi – cei mici vor putea participa la cursuri de dans, sub îndrumarea unui instructor-coregraf apreciat, în persoana Andreei Bunzeac.

belis felicitareFemeile sunt cele care dau sens şi culoare vieţii noastre şi le mulţumim pentru că există! De ziua lor, adresăm tuturor doamnelor şi domnişoarelor din comuna Beliş un buchet de gânduri bune şi de apreciere.
Să aveţi parte de multă sănătate şi bucurie alături de cei dragi!
O primăvară minunată!

Colectivul Primăriei Beliş
Consiliul Local Beliş
Primar, Viorel Matiş

frata 3Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, a organizat o serie de importante manifestări culturale în trei localități din județul Cluj, Ceanu Mare, Mociu, dar şi Frata, în perioada 20-22 februarie 2017, acțiuni înscrise în programul de conservare și protejare a culturii tradiționale finalizează, cu rezultate concludente, cercetările etnologice, etnografice, muzicologice și coregrafice ale echipei de teren a CJCPCT Cluj efectuate în cadrul Taberei de cercetare multidisciplinară a culturii tradiționale din județul Cluj - zona folclorică Câmpia Transilvaniei, în anul 2016.

baciu felicitareUn buchet de ghiocei, un gând bun sau o îmbrăţişare caldă, sunt gesturi mult prea neînsemnate pentru a răsplăti FEMEILE din viaţa noastră, pentru tot ceea ce fac pentru noi. Acum, în preajma zilei de 8 Martie, să le demonstrăm aprecierea noastră, pentru că ne poartă de grijă, ne înfrumuseţează ziua, ne îndrumă paşii!
La mulţi ani dragi doamne şi domnişoare din comuna noastră!
La mulţi ani, stimate colaboratoare!
O primăvară frumoasă tuturor!

Consiliul Local şi Primăria Baciu
Primar, Ioan Florin Mureşan

panticeu 2ACS Gloria Cătina a câştigat şi ultimele meciuri pe care le-a jucat în luna februarie, în Cupa României. Cel cu AS Unirea Geaca, întâlnire ce a avut loc la Frata, pe teren neutru, s-a încheiat cu scorul de 1-0, iar cel disputat duminică, 26 februarie, cu AS Victoria 2009 Viişoara, la Cluj, tocmai pe terenul din parcul sportiv Iuliu Haţeganu, teren pe care se antrenează şi echipa “U” Cluj. Cătinenii s-au impus în faţa viişorenilor cu scorul de 4-1.