stalpeni 2Marea Unire de la 1 Decembrie a fost marcată de administrația comunei Stâlpeni prin participarea conducerii Primăriei și a unui grup de elevi din ansamblul „Pițigaia” la paradele organizate de orașul Mioveni și municipiul Pitești. ”Ansamblul nostru a avut onoarea de a purta steagul Românei la aceste parade, și cred că am făcut o figură frumoasă, de care putem să fim mândri. Copiii au fost invitați speciali din partea școlii Populare de Artă, și îi mulțumim dnei director pentru asta.”, a declarat primarul Gabriel Șerbănoiu.

valea iasului primarSfârșit de an prolific pentru administrația comunei Valea Iașului. Un proiect important a fost finalizat, au demarat lucrările de extindere a rețelei de gaze și au fost obținute fonduri pentru modernizarea iluminatului public. ”Am terminat implementarea proiectului de montare a unui sistem de supraveghere video în comună. Au fost instalate 16 camere în principalele puncte din localitate, la instituții și în intersecții. Astăzi (n.r. – 14 decembrie) am dat autorizația de construire pentru 3 km de rețea de gaze, pe străzile Mihai Viteazul, Bălășești și Rogoz în satul Cerbureni. Ne-au venit țeava și restul materialelor necesare și vom lucra până la sfârșitul anului. Nu în ultimul rând, am obținut finanțarea unui proiect pentru modernizarea iluminatului public prin AFM. 300 de lămpi vechi vor fi înlocuite cu surse de iluminat moderne. Proiectul mai prevede și modernizarea a trei posturi de transformare. Lucrările încep anul viitor. În concluzie, 2021 a fost un an bun pentru Primăria Valea Iașului, cu investiții în diverse domenii: gaze, apă, canalizare. Suntem mulțumiți de ceea ce am reușit să realizăm”, declară primarul Cristian Enescu.

sapataÎn absența unor certitudini și cu probleme survenite în contextul pandemic, ajunsă la momentul bilanțului, administrația comunei Săpata pune punct unuia dintre cei mai grei ani de până acum. Investițiile nu au lipsit în 2021, dar pentru continuarea procesului de dezvoltare locală este nevoie de mult mai mult. Reabilitarea școlii din satul Găinușa, modernizarea iluminatului public, întreținerea drumurilor locale și demararea lucrărilor de reabilitare a două poduri sunt principalele realizări de anul acesta ale autorităților din comuna Săpata.

cocu inaltÎnceput cu mari speranțe, anul 2021 nu a fost unul deloc ușor pentru administrația comunei Cocu. Contextul pandemic, lipsa banilor pentru investiții, precum și întârzierea cu care statul a demarat programele de investiții locale au generat situații greu de gestionat, uneori la limita supraviețuirii în activitatea administrativă.
”Ne regăsim la finalul unui an foarte greu și cred că așa a fost pentru majoritatea administrațiilor publice locale, nu doar pentru Primăria Cocu. Principala problemă a fost lipsa fondurilor pentru derularea lucrărilor. Abia la finalul anului a fost lansat Programul ”Anghel Saligny” și am putut depune un proiect. În rest, anul acesta autoritățile locale nu au beneficiat de vreun program de finanțare de la Guvern, iar programe cu finanțare din fonduri europene nu au fost deschise. Poate în 2022, cu noul guvern, lucrurile se vor mișca altfel. Prioritară pentru noi ar fi asfaltarea DC 176 în satul Richițele, un drum pe care ne chinuim de ani de zile să-l modernizăm. Dacă nici acum nu ni se alocă finanțarea pentru acest proiect (n.r.  – depus în Programul Anghel Saligny), mai ales că ne încadrăm în toate condițiile impuse de ei, avem apă, canalizare pe traseul drumului, atunci nu știu ce să mai cred...”, declară primarul Gheorghe Țucă.

albestii de argesDacă perioada ce se încheie nu fost una tocmai prolifică din punct de vedere al implementării proiectelor, conducerea administrației locale din Albeștii de Argeș, își pune mari speranțe în viitor. ”În 2022 începem în forță investițiile”, spune Gabriel Popa, primarul comunei Albeștii de Argeș.”Anul acesta s-a adoptat foarte târziu bugetul, banii au fost puțini, și de aceea n-am putut face mai nimic din punct de vedere al lucrărilor. Pentru 2022 avem pe lista de priorități asfaltarea drumurilor din localitate, obiectiv pentru care așteptăm finanțare prin Programul Anghel Saligny, construirea a două poduri în satul Brătești, pentru care ne chinuim de un an să obținem avizul de la Apele Române, continuarea amenajării centrului civic și, bineînțeles, alimentarea cu gaze în Brătești, obiectiv pentru care am realizat ridicările Topografice și lucrăm la Studiul de fezabilitate. Pentru această investiție sperăm să atragem fonduri prin PNRR.

suseniMoment de bilanț și la Primăria comunei Suseni, acolo unde autoritățile locale încheie un an plin de provocări, presărat însă și cu realizări. ”Un an controversat, și totuși un an destul de mulțumitor. Am reușit să scăpăm de mare parte din datorii, mă bucur că am găsit o soluție pentru a putea finaliza terenul de sport din satul Țuțulești, în sensul asigurării cheltuielilor neeligibile la proiect, prin împrumutul contractat prin Trezoreria statului. Am realizat și forajul de apă din satul Cerșani, lucrările la Centrul Cultural Suseni au avansat considerabil. Sunt motive de satisfacție, dar și motive de nemulțumire. Nu reușim să reformăm acest sistem administrativ, în România există o birocrație ieșită din comun. Am mai spus acest lucru și în cadrul ședințelor de Colegiu Prefectural, când se organizau, rămâne valabil și acum. Toate aceste lucruri nu fac decât să îngreuneze activitatea din administrațiile publice locale, să saboteze eforturile noastre de a dezvolta comunitățile locale.”, precizează primarul Doru Radu.

stefan cel mare primarMagia sărbătorilor de iarnă a cuprins și comuna Ștefan cel Mare! Iluminatul ornamental specific sărbătorilor și vizita lui Moș Crăciun la copiii din localitate întregesc tabloul mirific al perioadei de sfârșit de an. Astfel, în ambele sate ale comunei, Ștefan cel Mare și Glavacioc, au fost montate nu mai puțin de 28 de instalații de iluminat festiv, iar în curând Moș Crăciun va împărți cadouri copiilor. Autoritățile din Ștefan cel Mare au pregătit 240 de pachete de sărbători ce vor fi distribuite elevilor, preșcolarilor, dar și cadrelor didactice din învățământul preșcolar, primar și diriginților claselor de gimnaziu.

boteni bunÎn ciuda dificultăților financiare, Crăciunul va fi marcat și în comuna Boteni prin iluminat festiv și venirea lui Moș Crăciun, pentru copiii din localitate.
”Nu am achiziționat decorațiuni noi pentru împodobirea localității, dar montăm ceea ce avem de anii trecuți, pentru a aduce o bucurie localnicilor și pentru a crea atmosfera de sărbătoare și bucurie de care toți avem nevoie. Avem și daruri pentru copii, nu atât de bogate ca în alți ani, dar cred că oricât de mici, tot vor aduce pe fața micuților zâmbete. Cadourile sunt donație de la o fundație din Germania, și constau în diverse obiecte: îmbrăcăminte, rechizite, jucării, pe categorii de vârstă.”, spune primarul comunei Boteni, Vasile Leau.

albotaInvestițiile de interes public au continuat și anul acesta la Albota, în ritmul celor din anii trecuți: „Ne-am structurat bine activitatea, am drămuit banul public, am reușit să creștem veniturile la bugetul local cu 120.000 de lei, am asfaltat drumul de la Giulani, acolo unde mai sunt de realizat șanțurile betonate, pe o lungime de 100 de metri, avem o sală de sport în lucru.”, detaliază primarul Ion Dumitru.

hartiesti donatie mere 2Sărbătoarea Nașterii Domnului ne face pe toți să fim mai buni, să ne gândim mai mult la cei din jurul nostru, la cei care nu au avut norocul de a duce o viață liniștită, la cei cu nevoi, aflați în suferință. Dincolo de lumina pe care le-o aduc gândurile noastre de bine, cele mai importante sunt însă faptele. Există oameni care în tumultul acesta al vieții găsesc timp și resurse pentru gesturi demne de laudă, gesturi care ne arată că umanitatea nu se află la un punct de răscruce și că putem rămâne oameni, indiferent de greutatea timpurilor prin care trecem. A da și altora din ceea ce avem este, în afară de un îndemn creștinesc, un fapt care aduce bucurie și seninătate nu doar celor care primesc, dar mai ales celor care dăruiesc.

stoenesti lansare carte 2La începutul lunii decembrie, comuna Stoenești a fost gazda unui eveniment de suflet - o lansare de carte, „Obștile moșnenilor din comuna Stoenești”- o carte scrisă de inginerul Petre Constantinescu, o apariție editorială istorică, de suflet, despre dragostea de pământ a localnicilor. Cartea a văzut lumina tiparului cu sprijinul financiar al Primăriei.
”Este o carte importantă pentru localitate, o carte documentată cu hărți și date concrete, o carte ce va rămâne generațiilor viitoare drept mărturie a trecerii noastre pe aceste meleaguri”, a declarat la lansare primarul Ion Marin.

schitu golesti bunZiua României, a Marii Uniri, nu a trecut neobservată în comuna Schitu Golești. Momentul a fost  marcat de către autoritățile locale în cadru restrâns, din cauza condițiilor impuse de pandemie, însă s-a ridicat la solemnitatea importanței, prin discursul rostit de primarul comunei, Vasile Miriță. ”Nu avem cum să trecem peste cea mai importantă dată din istoria României fără să aducem omagiu celor ce și-au dat viața pentru libertatea, unitatea și integritatea neamului nostru. Dacă lăsăm astfel de zile să treacă, fără să sărbătorim Unirea, fără să comemorăm jertfa atâtor înaintași, dacă ne uităm istoria, mai ales în aceste momente de cumpănă, înseamnă că nu avem nicio șansă spre viitor, că nu am învățat nimic!”, a explicat edilul șef demersul conducerii Primăriei.

02 glasul arhangheluluiLa inițiativa unei adolescente, aproximativ 40 de copii din Micești, cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani, au ales să-și petreacă timpul liber într-un mod cu totul aparte, în cadrul unui grup înființat pe lângă Parohia din sat. Biserica le e loc de închinăciune, smerenie, dar și de repetiții săptămânale, sub coordonarea profesoarei Andreea Urs.

cetateniZiua Națională a fost marcată și în comuna Cetățeni. Conducerea Primăriei, alături de tineri din localitate, îmbrăcați în costume populare, au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor. ”Țin să le mulțumesc acestor tineri pentru că au fost alături de noi în cea mai importantă zi a României. Faptul că poartă straie tradiționale, ne face să fim mândri. Nu ne uităm obiceiurile, nu ne uităm istoria, nu ne uităm eroii, care au făcut sacrificiul suprem pentru unitate, libertate și o Românie Mare! Trăim vremuri complicate din cauza acestei pandemii și nu putem decât să încercăm, la fel ca și înaintașii noștri, să ne facem zilnic datoria, să fim mai buni unii cu alții, să încercăm să ducem la îndeplinire obiectivele, să punem toți umărul pentru o Românie modernă”, a declarat primarul Mugurel Minciună.

recea primar nou 5Începând din luna decembrie, în comuna Recea funcționează o clasă de dansuri populare, înființată de Primărie în colaborare cu Școala Populară de Arte și Meserii Pitești. Cursurile sunt gratuite, iar interesul copiilor din localitate pentru activitatea artistică s-a dovedit a fi unul destul de mare. Peste 25 de copii s-au înscris până acum și vor învăța tainele jocului popular la Școala Recea. Înscrieri se mai pot face până la finalul anului.

poienari de muscelLa finalul unui an greu, cu multiple probleme cauzate atât de pandemie cât și de lipsa fondurilor, administrația comunei Poienarii de Muscel trage linie și privește cu încredere spre 2022, sperând că noul an va fi mai bogat în realizări decât cel care tocmai se încheie.

cosestiÎn ciuda blocajelor de tot felul, în special a celor instituționale generate de pandemie, dar și a alocărilor financiare extrem de mici de la bugetul central, primarul din Coșești, Nicolae Pană, spune că administrația pe care o conduce și-a atins țintele stabilite la început de an dar, firește, e loc și de mai bine.

vulturesti latToți copiii din Vulturești vor primi cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun câte un cadou. Pachetele cu jucării, haine și rechizite au fost obținute, prin grija administrației locale, de la o fundație din Germania. În plus, 30 de familii cu venituri mici vor primi de la primarul localității, Liviu Poșircă, pachete consistente, pentru a avea o masă îmbelșugată de Crăciun și Anul Nou.

darmanestiStadiul lucrărilor la terenul de sport din incinta Școlii de centru din Dârmănești a ajuns la 70%. De asemenea, tot la Școala Dârmănești se lucrează la o platformă de acces și o parcare, iar centrala termică de la Primărie va fi înlocuită cu una mai eficientă.

bughea de jos primar 1Din păcate, rectificarea bugetară multașteptată a venit cu vești mai puțin bune pentru comuna Bughea de Jos. În loc să se completeze veniturile, bugetul localității a fost diminuat cu 64 mii lei. ”Din cauza faptului că am avut excedent bugetar, rectificarea a fost negativă. Cu toate acestea, pot spune că anul se încheie într-o notă optimistă. Am reușit să ducem aproape de finalizare multe dintre obiective, cum ar fi podul de la Stoeni, o investiție de anvergură pentru infrastructura localității, să amenajăm vestiarele la terenul de sport - prin fonduri europene, și să depunem foarte multe documentații în vederea atragerii de fonduri pe viitor. Sperăm, așadar, că 2022 va fi un an în care se vor concretiza măcar o parte din aceste proiecte. Avem foarte multe solicitări de finanțate depuse pe Programul Anghel Saligny și sunt optimist că o parte vor fi acceptate. Ne dorim foarte mult modernizarea drumurilor din comună și, în cazul în care nu vom primi bani pentru acest domeniu, vom încerca să demarăm proiectul cu fonduri proprii.”, a declarat Ion Tănăsescu, primarul localității.

babanaAdministrația din Băbana l-a convins pe Moș Crăciun că toți copiii din comună au fost cuminți, astfel că acesta va poposi în mijlocul lor în Ajun de Crăciun, ajutat fiind în acest demers de asociația bucureșteană „Șansa Ta”. Moșul va împărți 240 de pachete tuturor școlarilor și preșcolarilor din Băbana. 
În altă ordine de idei, ținând cont de greutățile generate de pandemie, de banii puțini alocați de la bugetul central și cel județean, primarul Bebe Ivan consideră totuși că 2021 a fost un an bun pentru administrația din Băbana.

# Interviu cu primarul orașului, Ion Georgescu
mioveni 1- De la ce, ori de la cine a pornit totul?
- Construcția spitalului din Mioveni a început în 2010-2011, ca o necesitate: pentru orașul Mioveni, pentru comunele limitrofe, dar cred că și pentru județul Argeș. În ultimii 10 ani, prin natura funcției de viceprimar și apoi primar, am fost în diferite delegații în Europa de Vest și am luat, ca și studiu de caz, un spital din Franța care cred că m-a inspirat cel mai mult. Acolo există o altă legislație și aș vrea să subliniez asta: managementul este în totalitate al UAT-ului, al Primăriei, și decât partea profesională ține de Ministerul Sănătății.

leresti 21 Decembrie 2021 a fost o zi cu adevărat Națională în comuna Lerești. Fiindcă aici autoritățile locale își cinstesc cum se cuvine înaintașii, de la primele ore ale dimineții, conducerea Primăriei alături de consilieri locali și reprezentanți ai Cultului Eroilor, au depus coroane de flori  la toate monumentele din localitate. Punctul culminant al manifestărilor l-a reprezentat sfințirea unui monument nou, ridicat special pentru această ocazie, în satul Pojorâta.

micesti latÎn ciuda blocajelor generate de pandemie, administrația din Micești a reușit anul acesta să mențină un ritm constant în mersul investițiilor: „Am continuat modernizarea localității, prin realizarea unor obiective extrem de utile comunității, și am convingerea că lucrurile nu se vor opri aici. Am depus pe Programul Anghel Saligny două proiecte, ambele vizând introducerea sistemului de canalizare, astfel că vom continua investițiile în rețelele de utilități publice.”, spune primarul Dumitru Voicu.
Principalele obiective de investiții date în folosință sau în curs de realizare:

slobozia primarFinal de an, moment de bilanț pentru conducerea Primăriei Slobozia! Administrația publică locală încheie anul cu realizări notabile, în pofida unei perioade pline de greutăți, cu provocări dintre cele mai diverse. ”2021 a fost un acceptabil, nici rău, nici prea bun, mediocru. Cea mai mare provocare a fost să ne descurcăm cu bani puțini, în sensul că fondurile de la Guvern pentru investiții au lipsit, nu au fost deschise linii de finanțare în programele europene. Noi proiecte aveam pregătite și puteam să le implementăm, dar nu aveam sursa de finanțare. Cu pandemia suprapusă, a fost și mai greu. Traversăm o criză profundă, care a afectat în primul rând cetățeanul de rând, dar și pe noi, administrațiile publice locale. Sperăm ca în 2022 să scăpăm de pandemie, apoi, cu încredere și speranță în Dumnezeu, să înaintăm spre mai bine”, afirmă primarul Petre Funie.

cateasca2021 se încheie cu rezultate dintre cele mai bune pentru conducerea administrativă a comunei Căteasca. De-a lungul ultimelor 12 luni au fost finalizate mai multe proiecte importante în localitate, iar alte investiții se află acum în desfășurare.
Principalele proiecte finalizate sau în curs de execuție:

buzoesti lat bunClipe de bucurie și în acest an pe chipurile copiilor din comuna Buzoești! Înainte de vacanța de iarnă, toți cei 350 de copii din școlile și grădinițele din comună se vor întâlni cu Moș Crăciun și vor primi daruri. Întâlnirea este ”mijlocită” de către primarul Ion Tănase, cu ajutorul reprezentanților administrației publice locale și al angajaților Primăriei Buzoești.

bughea de sus 2Printr-o donație, Primăria Bughea de Sus va oferi copiilor din localitate, cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun, 177 de pachete. ”Cadourile vin din Germania și conțin jucării, haine și rechizite, pe vârste. Copiii o să se bucure și noi, de asemenea, că am reușit, chiar și în aceste vremuri mai puțin favorabile, să menținem tradiția” spune primarul Nicolae Tarbă. Pentru 2022, edilul șef își pune speranțe în finanțarea proiectului pe care l-a depus pe programul Anghel Saligny, proiect ce vizează modernizarea drumurilor din localitate.

servsal siglaAsociația de Dezvoltare Intercomunitară Servsal Argeș, în baza prerogativelor conferite de Statut, derulează, în această perioadă 2 proceduri de atribuire prin licitație publică pentru delegarea serviciului de colectare-transport a deșeurilor, în numele și pe seama:
# Unităților administrativ-teritoriale care fac parte din Zona Câmpulung, respectiv: Municipiul Câmpulung și comunele Albeștii de Muscel, Aninoasa, Berevoiești, Boteni, Bughea de Jos, Bughea de Sus, Cetățeni, Dâmbovicioara, Dragoslavele, Godeni, Lerești, Mioarele, Poienarii de Muscel, Rucăr, Schitu Golești, Stoenești, Valea Mare Pravăț, Vlădești

corbi 1 decLa fel ca și anul trecut, la Corbi, Ziua României a fost marcată prin organizarea unei parade cu mașini, împodobite cu simbolul național - drapelul tricolor.
”Din cauza condițiilor restrictive impuse de pandemie, ne-am gândit că cel mai oportun este să avem tot o defilare a mașinilor și să nu organizăm alte tipuri de evenimente ce ar fi presupus contact direct. Important este însă că am marcat momentul și că a fost atmosferă de sărbătoare, că toată lumea a participat cu bucurie și mândrie în suflet. Astfel de momente sunt relevante pentru noi toți, dar mai ales pentru copii, sădindu-le astfel în sufet sentimentele nobile ale iubirii de patrie și cunoaștere în ceea ce privește istoria noastră.”, a declarat primărița Anca Baciu.

suiciLa ceas de bilanț, primarul Constantin Iatagan se declară mulțumit de mersul investițiilor în comună: „Ne-am descurcat ceva mai greu anul acesta, însă mare parte din obiective au fost atinse. Am finalizat lucrări începute în anii trecuți, altele sunt în plină derulare și am demarat noi obiective de investiții, în diverse domenii: infrastructură rutieră, infrastructură de utilități, infrastructură școlară, sport.”
Iată cum se prezintă stadiul investițiilor, la final de 2021:

rociu 1Cu tolba plină, Moș Crăciun ajunge anul acesta și în mijlocul copiilor din comuna Rociu. Micuții din grădinițe și elevii vor primi daruri, 170 de pachete cu dulciuri urmând să fie împărțite copiilor în pragul sărbătorilor de iarnă. Totul este posibil datorită unui efort comun. Ajutoarele de anul acesta ale lui Moș Crăciun sunt sponsorii locali, societățile Sedomar, Romcolet și Agricola Șerbănești, precum și consilierii locali din partea PSD și PNL, care și-au donat indemnizațiile pe luna în curs pentru a aduce bucurie pe chipurile copiilor. Atmosfera magică a sărbătorilor de iarnă este completată de iluminatul festiv din comună. În zona primăriei, dar și în restul satelor au fost montate instalații ornamentale de sărbători.

ratestiFinal de an, prilej de bilanț și la Primăria comunei Rătești. Chiar dacă au traversat un an extrem de dificil, autoritățile locale speră că lucrurile se vor îndrepta în 2022, iar satisfacțiile și realizările își vor face loc în perioada următoare. ”Pentru Primăria Rătești se încheie un an extraordinar de greu, marcat de multe probleme. De la lipsa fondurilor pentru investiții, la blocajul instituțional produs din cauza pandemiei, anul acesta totul a mers greoi și nu am putut rezolva multe dintre problemele cu care ne-am confruntat. Sunt nemulțumit că nu am reușit să ducem la bun sfârșit investițiile începute, dispensarul din satul Furduiești, terenul de sport de la Școala Rătești - bine, aici ar mai fi vorba doar de recepția lucrărilor. Poate în 2022 lucrurile se vor schimba în bine”, declară primarul Cornel Petrică.

nucsoara primarE decembrie, e sfârșit de an și moment de bilanț. Conducerea Primăriei Nucșoara se regăsește la finalul unui an dificil, atât din punct de vedere financiar, cât și din cauza efectelor crizei generate de pandemie. ”Încheiem un an care ne-a pus serios la încercare, dar care ne-a și provocat să luăm cele mai bune decizii pentru a putea merge mai departe, pentru a ne continua activitatea cât mai aproape de normal. A fost un an cu multe restricții, un an greu, cu multe lucruri neclarificate, cu o lipsă acută a unei predictibilități, a unui orizont pentru a putea contura ceva. Senzația mea a fost că în aceste vremuri grele pe care le traversăm, necazurile, greutățile în loc să ne apropie, ne divid, ne înrăutățesc. Haideți să ne unim, să facem un efort colectiv să scăpăm de această situație! În ceea ce privește activitatea administrativă, lucrurile au mers bine. Am avut rezultate pozitive în urma verificărilor efectuate de Curtea de Conturi, ceea ce denotă că ne-am făcut bine treaba. Aștept 2022 cu speranța că lucrurile se vor îndrepta spre bine”, declară primarul Ion Cojocaru.

Anul Nou să fie pentru toți o punte spre un viitor mai bun și mai luminos. Sărbătorile să ne aducă sănătate, pace și bunăstare!
Crăciun fericit! La mulți ani!
Primăria și Consiliul Local Nucșoara
Primar, Ion Cojocaru

negrasiChiar dacă suntem în pandemie, autoritățile comunei Negrași au ținut să le aducă localnicilor un strop de bucurie și au împodobit principalele străzi pentru sărbători. Totodată, în curtea Căminului Cultural Negrași a fost decorat bradul de Crăciun, iar copiii vor primi și anul acesta vizita lui Moșului. Administrația locală a pregătit pachete cu dulciuri și fructe de sezon pentru un număr de 135 de copii, valoarea fiecărui pachet fiind de aproximativ 70 de lei.

cepariDouă proiecte de investiții pentru care administrația din Cepari a depus cereri de finanțare prin Programul Operațional Regional (POR) și Compania Națională de Investiții (CNI) se află încă în fazele premergătoare derulării efective. „Este vorba de eficientizarea energetică a Școlii Nicolae Velea, proiect la care ne-au mai fost solicitate niște clarificări la documentația depusă, urmând apoi a semna contractul de finanțare, și de refacerea rupturii de mal de la Răcorești, obiectiv de investiții pentru care CNI trebuie să desemneze prin licitație un executant. În rest, privim încrezători în viitor, să se deschidă noi linii de finanțare, să se dea drumul la programul Anghel Saligny și PNRR. Ce mai mult însă, pentru 2022 îmi doresc să avem sănătate și putere de muncă. ”, a declarat primarul Cristian Ciobanu.

baiculestiAutoritățile comunei Băiculești încheie un an productiv, dovadă fiind investițiile realizate în diverse domenii. De la modernizarea DC 213 Argeșani - Băiculești - Zigoneni (5,4 km), amenajarea terenului de sport din satul Tutana, lucrările de decolmatare a canalelor din zonele Zigoneni și Băiculești și până la renovarea interioară a sediului administrativ, toate aceste investiții au făcut din 2021 un an prolific pentru comuna din apropierea municipiului Curtea de Argeș.

stolnici latPe drumul comunal ce leagă satele Fâlfani și Izbășești au fost realizate în luna decembrie lucrări de întreținere și reparație. De altfel, în funcție și de vreme, acestea vor continua până la finalul anului, scopul autorităților din Stolnici fiind acela de a asigura condiții bune de circulație localnicilor. ”Era nevoie de reabilitarea drumului, sunt mici reparații curente pe care le facem. Lucrările se desfășoară pe toată lungimea drumului. Este o rută importantă, care asigură accesul spre satul Izbășești și spre exploatațiile agricole. Vom continua să lucrăm până la finalul anului, doar să ne lase vremea”, precizează primarul Sevastian Pupăză Roșu.

racaApropierea sfârșitului de an constituie moment de reflecție și bilanț și pentru autoritățile comunei Râca, așa cum se întâmplă în mai toate unitățile administrativ-teritoriale în această perioadă. Se încheie un an greu pentru administrația locală, un an în care realizările nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor.

mosoaia inaltCel mai important pentru 2022 este, în opinia reprezentanților conducerii Primăriei Moșoaia, ca autoritățile centrale să dea drumul la finanțări.
”Fără atragerea fondurilor prin proiectele depuse la Compania Națională de Investiții, pe programul Anghel Saligny, PNRR și altele, nu avem cum să dezvoltăm localitatea la nivelul la care ne dorim. În ciuda anului dificil din punct de vedere financiar, ne bucurăm că am reușit să ne atingem toate obiectivele propuse”, a declarat primarul localității, Ion Necula.

caldararu latMagia lui Moș Crăciun nu poate fi oprită nici măcar de pandemie! Moșul va vizita comuna Căldăraru și anul acesta, pentru a aduce bucurie și cadouri copiilor. Reprezentanții Școlii Gimnaziale ”Prof. Univ. Dr. Ion Stoia” din localitate se vor ocupa de acțiunea de distribuire a cadourilor, totul, bineînțeles, cu sprijinul autorităților locale. 150 de preșcolari și elevi din localitate vor primi pachete cu dulciuri, sucuri și fructe de sezon. Bucuria sărbătorilor de iarnă este completată de instalațiile de iluminat festiv care au fost montate în toate satele comunei.

albotaPreședintele Asociației Comunelor din România, filiala Argeș, Ion Dumitru, se declară mulțumit de activitatea derulată anul acesta de organizația pe care o conduce. Compartimentele dezvoltate în cadrul acestei structuri încep să își arate eficiența, venind în sprijinul administrațiilor locale. „ACoR Argeș a semnat un contract de audit de Primăria orașului Câmpulung, la cererea lor, evident, ceea ce consider că este o mare realizare pentru Asociație să efectueze un audit pentru un oraș de importanța celui de sub poalele Mateiașului. De asemenea, și Compartimentul Urbanism din cadrul ACoR Argeș a realizat lucruri notabile. Sunt totuși nemulțumit de faptul că 30 de comune încă nu au achitat cotizația către Asociație. Este vorba, totuși, de 1.000 de lei, ceea ce nu se poate spune că e o sumă mare pentru un UAT.”, a punctat Ion Dumitru.

popestiȘi în acest an, autoritățile locale au dat o altă culoare satelor din comună, prin montarea corpurilor de iluminat cu tematică specifică sărbătorilor. Acestea au fost montate în toate satele comunei, la locurile de joacă, dar și în zona centrală, la sediul Primăriei Popești, și vor funcționa până după Anul Nou.  În plus, autoritățile locale au pregătit surprize și pentru cei mici în pragul sărbătorilor de iarnă. Elevii și preșcolarii din comuna Popești vor primi daruri de la Moș Crăciun. 125 de pachete cu produse de sărbători au fost pregătite de administrația locală și vor fi oferite copiilor.

davidesti primar bunToți cei 340 de copii - preșcolari și elevi din localitatea Davidești vor avea în sacul lui Moș Crăciun câte un cadou potrivit vârstei. Prin implicarea conducerii autorităților locale, prin donația unei asociații din Germania, au sosit pachete pline cu jucării, articole de îmbrăcăminte și pentru școală, care îi vor bucura pe toți, de la mic la mare. ”Fiindcă nu avem voie să alocăm bani de la buget pentru cadouri de Pomul de Crăciun, am încercat să marcăm cum se cuvine acest obicei, cum am putut. Important este că Moș Crăciun vine și în acest an! Sunt multe familii la noi, cu copii, care nu își permit daruri de Sărbători, de aceea este important ca noi să facem ceva pentru comunitate în acest sens.”, a declarat primarul Alin Văduva. Totodată, în comună a fost montat iluminat festiv, luminițe și decorațiuni specifice, pentru ca toată lumea să simtă bucuria Nașterii Domnului Hristos.

cicanesti inaltFără vreun leu alocat de la bugetul Consiliului Județean Argeș pe anul acesta și cu sume extrem de mici primite de la bugetul național, Primăria Cicănești se află într-o situație dificilă din punct de vedere financiar, multe facturi vizând lucrările efectuate la obiectivele de investiții finalizate, ori în curs de finalizare, fiind restante la plată. În plus, rata la împrumutul contractat pentru proiectul Ghițu-Molivișu și cotizația anuală către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară care gestionează acest proiect reprezintă alte bătăi de cap pentru administrația comunei.

ratestiAdministrația comunei Rătești are în plan să implementeze un proiect care vizează modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public. În acest sens, în această perioadă, autoritățile lucrează la o documentație ce urmează a fi depusă la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), în cadrul Programului privind sprijinirea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public.

caldararu latPrimăria Căldăraru face noi pași spre digitalizare. Instituția a finalizat procesul de înrolare în platforma de plăți online ghișeul.ro, în cadrul căreia se pot plăti impozitele și amenzile datorate bugetului de stat de către persoanele fizice. Astfel, începând din luna noiembrie, cetățenii comunei își pot achita taxele și impozitele locale online, fără a mai fi nevoiți să vină la sediul Primăriei.

cateascaFinalul de an regăsește administrația comunei Căteasca cu mai multe proiecte importante în derulare. Pe plan local se lucrează în continuare la rețeaua de canalizare din satele Căteasca - Coșeri și Catanele - Recea, investiții realizate exclusiv cu fonduri locale. Lucrările pentru introducerea canalizării sunt urmate de verificare video pentru a se asigura că lucrarea este conformă.

nucsoara primarConducerea Primăriei Nucșoara a depus în luna noiembrie două solicitări de finanțare în cadrul Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”. Proiectele pentru care se urmărește obținerea fondurilor guvernamentale vizează asfaltarea a 10 km de drumuri în satul Slatina și realizarea unui număr de 425 de racorduri la rețeaua de alimentare cu apă în același sat. ”Sperăm că aprobarea finanțărilor guvernamentale se va face cât mai devreme anul viitor. Ideal ar fi să ne și apucăm de lucru în 2022 la aceste investiții”, afirmă primarul Ion Cojocaru.

vulturesti lat”2021 a fot un an de mare criză, situație care a fost foarte vizibilă la toate administrațiile locale din țară.  Ne-am organizat cum am putut și chiar am realizat lucruri importante, dar am reușit numai prin prisma experienței pe care o avem în administrație. Lipsa fondurilor și-a spus cuvântul în activitatea investițională, însă avem speranțe că, începând de anul viitor, prin deschiderea finanțărilor pe programele Anghel Saligny și PNRR, lucrurile vor sta altfel.”, a declarat primarul din Vulturești, Liviu Poșircă.

stefan cel mare primarAutoritățile comunei Ștefan cel Mare au finalizat pregătirile pentru iarnă, fiind incluse aici atât demersurile pentru desfășurarea în bune condiții a activității de deszăpezire, cât și pregătirea localității pentru sărbătorile de iarnă. A fost achiziționat material antiderapant și au fost verificate utilajele pentru deszăpezire, un buldoexcavator și un tractor cu lamă aflate în dotarea primăriei.De asemenea, întreaga comună a intrat în atmosfera sărbătorilor de iarnă prin montarea elementelor de iluminat festiv. În ambele sate, Ștefan cel Mare și Glavacioc, au fost montate 28 de ghirlande luminoase. Totodată, cu ocazia Zilei Naționale, în localitate au fost arborate steagurile tricolore.

cicanesti latUna din investițiile derulate în ultimii ani la Cicănești a constat în realizarea unei capacități de producere a energiei electrice pentru consumul propriu al instituțiilor publice și pentru iluminatul public. Este vorba de o centrală fotovoltaică, care a fost dată în funcțiune anul trecut, cu scopul evident de a reduce costurile administrației legate de facturile la energia electrică.

cetateni primar2021 a fost un an dificil a fost și pentru administrația din Cetățeni. ”Nu e vorba doar de lisa banilor, deși este evident că aceasta este primordiala problemă. A fost puțin complicat și pentru faptul că preluarea unui mandat implică revizuirea tuturor proiectelor începute, ca documentații și fizic, iar adaptarea/schimbarea echipei nu este un proces care se realizează simplu. Important este că am reușit în mare parte să punem cap la cap lucrurile și să avansăm în direcția dorită”, declară primarul Mugurel Minciună.

babanaÎn ședința Consiliului Local Băbana din luna octombrie s-a aprobat și stabilit valoarea taxelor și impozitelor locale, precum și a taxelor speciale pentru anul fiscal 2022. Acestea rămân la fel ca în anul 2021, singura modificare fiind legată de indexarea cu indicele de inflație, conform prevederilor legale.
„Nivelul bonificației se acordă în cuantum de 10% pentru plata cu anticipație a impozitului pe clădiri/teren/mijloace transport, datorat pentru întregul an, de către contribuabilii persoane fizice sau juridice, până la data de 31 martie 2022.”, precizează primarul Bebe Ivan.

rociu 1Conducerea Primăriei Rociu a depus șapte solicitări de finanțare în cadrul Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”. ”Proiectele pentru care s-a solicitat finanțare prevăd asfaltarea unui număr de șase străzi din comună, respectiv extinderea rețelei de canalizare în satele Rociu și Gliganu de Sus și branșarea gospodăriilor la aceasta”, declară primarul Victor Mihai Bălășoiu.
În ceea ce privește străzile propuse pentru asfaltare, acestea sunt:

raca latPrimăria Râca a făcut pregătirile necesare întâmpinării anotimpului rece în bune condiții. ”Am încheiat un contract cu o firmă din localitate pentru deszăpezirea drumurilor. Avem în dotare un buldoexcavator cu care vom interveni, iar firma respectivă deține un tractor cu plug cu lamă frontală. În funcție de cât de grea va fi iarna, vom apela și la această firmă. Avem și o rețea destul de întinsă de drumuri comunale, 28 km, și atunci trebuie acoperită o distanță destul de mare când ninge”, declară primarul Nicușor Sorin Popescu.

popestiLa finalul unui an greu, administrația comunei Popești speră să poată finaliza proiectul de amenajare a terenului multifuncțional de sport din satul Slobozia. Investiția se derulează prin GAL ”Lunca Argeșului” și este aproape gata, însă totul depinde de un factor extern. ”Îi așteptăm pe cei de la CEZ să vină să monteze un stâlp de electricitate pentru conectarea la rețea. Durează însă destul de mult. Sper să putem recepționa lucrările la terenul de sport până la finalul anului”, declară primarul Ion Mihai. Terenul sintetic de la Școala Slobozia reprezintă o investiție realizată pentru copiii și tinerii din localitate, iar pe acesta se vor putea practica multiple sporturi: handbal, fotbal, baschet și tenis de câmp.

cocu latConducerea Primăriei Cocu a pregătit un proiect pentru modernizarea sistemului de iluminat public. Acesta va fi depus în cadrul Programului privind sprijinirea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public, program derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). ”Este nevoie de modernizarea iluminatului public în mai multe zone ale comunei, în satele Cocu, Făcălețești, Popești, Crucișoara. Proiectul presupune înlocuirea corpurilor de iluminat având un consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu LED. Ne propunem să montăm 500 de lămpi noi în comună”, precizează primarul Gheorghe Țucă. Proiectul urmează a fi depus la AFM în aceste zile.

suici 1Pe Valea Topologului, la intrarea în comuna Șuici, se află trunchiul unui stejar multisecular, a cărui existență numără peste 1500 de ani! Legenda spune că la umbra bătrânului stejar, Mihai Viteazul a făcut un popas pe când se afla în drum spre Transilvania, în campania ce a precedat bătălia de la Șelimbăr. Astfel, sub acest stejar, însuși Marele Voievod, în greaua încercare de unire a celor trei principate, ar fi poposit împreună cu căpitanii săi.

mioveniPrimăria și Consiliul Local Mioveni vor acorda pentru anul școlar 2021-2022 (semestrul al doilea) burse elevilor care frecventează unitățile de învățământ din oraș. Bursele sunt împărțite în mai multe categorii cu valori diferite, precum burse de performanță, burse de merit, burse de studiu și burse sociale.
Iată care sunt condițiile de acordare a acestora:

stoenesti asfalt 2Lucrări de amploare pentru modernizarea infrastructurii de circulație în comuna Stoenești! Administrația locală a asfaltat mai multe străzi, cu fonduri proprii, bifând astfel realizarea unui obiectiv promis cetățenilor. Au fost asfaltate străzi din satele Cotenești, Bădeni și Stoenești, fiind executate și alte tipuri de lucrări în completarea celor de modernizare a drumurilor.

davidesti 3Primarul comunei Davidești, Alin Văduva spune că anul ce se încheie a fost unul dificil, din motive obiective - pandemia și neînțelegerile politice de la centru, dar și subiective. ”Orice început este dificil. A trecut un an de la alegeri și este destul de complicat să preiei o gestiune și să adaptezi lucrurile la noua viziune și noul mod de lucru.  Cu toate acestea, am reușit să realizăm lucrări importante pentru dezvoltarea localității și să avansăm cu proiectele începute”, spune primarul localității.
Iată cele mai importante obiective de investiții realizate la Davidești în ultimul an:

negrasi DJ 508Administrația comunei Negrași a realizat demersuri în scopul accesării fondurilor prin programul guvernamental ”Anghel Saligny” pentru implementarea a două investiții importante. ”Am depus proiecte pentru introducerea canalizării și modernizarea drumurilor. Aproximativ 1.000 de gospodării din cele trei sate ale comunei, Bârlogu, Negrași și Buta, ar urma să beneficieze de rețeaua de canalizare. Cel de-al doilea proiect prevede asfaltarea a 8 km de drumuri. Patru străzi în satul Bârlogu și două străzi în satul Negrași”, declară primarul Alexandru Constantin. Aprobarea finanțărilor în programul național de investiții ar urma să aibă loc la începutul anului viitor, conform reprezentanților Guvernului.

deschidere50 de familii din Micești sunt incluse într-un proiect derulat de Organizația „Salvați Copiii”, proiect destinat mamelor din mediile defavorizate. La începutul lunii noiembrie, voluntarii acestei organizații au oferit beneficiarelor din Micești pachete cu alimente și îmbrăcăminte. Amănunte despre acest proiect ne-a oferit Dumitra Sima, președinta „Salvați Copiii” Argeș. „Este un program pe care noi, organizația „Salvați Copii”, îl derulăm de trei ani în două localități din județul Argeș: Ștefănești și Micești.

sloboziaȘantier în toată regula pe drumurile județene din comuna Slobozia! Pe raza comunei se derulează lucrări de modernizare a două drumuri județene, DJ 503 Limita județului Dâmbovița - Slobozia - Rociu - Oarja și DJ 702 F Limita județului Dâmbovița - Slobozia. ”Cel mai mare șantier de lucrări de infrastructură este la noi în comună! Lucrările merg foarte bine, sunt executate de firme profesioniste, cu personal și utilaje pe măsură. Se lucrează atât pe DJ 503 cât și pe DJ 702 F. Ultimul drum este practic o bretea de legătură a DJ 503, iar modernizarea tronsonului se face în asociere cu Consiliul Județean. Pe DJ 503 se lucrează momentan la amenajarea șanțurilor și a capetelor de pod și urmează pregătirea drumului pentru asfaltare”, declară primarul Petre Funie.

sapata podÎn comuna Săpata au început în luna noiembrie lucrările de modernizare a două poduri, în cătunele Ciobești și Dragomirești. Podurile asigură legătura zonelor respective cu principalul drum din localitate, DJ 679 Săpata - Lunca Corbului - Bârla. Lucrările au demarat concomitent la ambele poduri, investițiile fiind realizate din bugetul local.
De asemenea, la Săpata, se apropie de finalizare lucrările la Școala ”Alexandru Guță” Găinușa. ”Clădirea este gata, doar la exterior mai este de lucru. De amenajat curtea școlii și locul de joacă. Sperăm să fie gata totul până la sfârșitul anului”, declară primarul Laurențiu Micu. Lucrările de reabilitare a unității de învățământ au început în această vară și au fost executate de administrația publică locală cu sprijinul Consiliului Județean.

bughea de sus 2Anul se încheie mulțumitor pentru conducerea administrației din Bughea de Sus, mai ales din punct de vedere al investițiilor în derulare și a celor ce se prefigurează a fi implementate”. La fel ca și în ceilalți ani, nu am avut bani decât pentru funcționare dar, datorită eforturilor, am reușit să atragem fonduri prin proiectele depuse”, spune primarul Nicolae Tarbă. Unul dintre cele mai importante obiective pentru comunitate, introducerea canalizării, se apropie de finalizare.

barla latRețeaua de gaze a fost extinsă pe strada Nebuneștilor, în satul Mozăceni Vale, cu branșarea momentan a unui număr de cinci gospodării. Potrivit autorităților locale, lucrări de extindere a rețelei de gaze vor fi realizate și pe strada Barajului. ”Facem demersuri pentru introducerea gazelor și pe celelalte ulițe din satul Mozăceni Vale. Partea bună este că există soluție de racordare la gaze pentru tot satul. Am demarat procedurile și pentru restul comunei, sper să avem soluție și aici pentru racordare. Până la sfârșitul anului ar trebui să fie gata studiul de fezabilitate pentru rețeaua de gaze. Soluția oferită de Transgaz ar fi racordarea de la SRM Urlueni. Avem avizul pentru lucrări. Distrigaz a luat licența de operare pe toată localitatea și când vom avea studiu de fezabilitate, îl vom preda Distrigazului. Ei vor stabili soluția de racordare la rețeaua de gaze pentru restul satelor”, declară primarul Gheorghe Voicu.

valea iasului extinderi canalizare 1Lucrările de extindere a sistemului de canalizare menajeră pe strada Bălășești (1 km) vor fi recepționate la începutul lunii decembrie de autoritățile comunei Valea Iașului. ”La rețea se pot branșa acum și cei care locuiesc pe strada Mihai Viteazul. Strada Bălășești este practic o bretea de legătură între străzile Mihai Eminescu și Mihai Viteazul, așadar și cetățenii de aici pot beneficia de canalizare”, declară primarul Cristian Enescu.
În curând vor începe și lucrările de extindere a rețelei de gaze. Demararea acestora depinde de obținerea unui aviz de la Mediu. Lucrările se vor derula în satul Cerbureni, pe străzile Mihai Viteazul, Bălășești și Rogoz.

schitu golestiConducerea Primăriei din Schitu Golești alături de consilierii locali și profesorii de la instituțiile de învățământ au decis marcarea momentului de 1 Decembrie, Ziua României, printr-o depunere de coroane la Monumentul Eroilor din localitate. ”Va fi un eveniment restrâns, din cauza condițiilor impuse de pandemie, dar vom realiza ceremonialul bisericesc de comemorare a eroilor, punctând prin câteva alocuțiuni, cel mai important moment din istoria noastră. Nu am dorit să treacă neobservat, fiindcă acestea sunt lucrurile care în perioade de restriște, dificile, ne ajută să mergem mai departe și să construim, așa cum au făcut-o înaintașii”, a declarat primarul Vasile Miriță.

corbi”Un an foarte dificil, din cauza lipsei banilor”, așa caracterizează primărița din Corbi, Anca Baciu, 2021. Cu toate acestea, în localitate au continuat investiții importante și, mai ales, s-au depus solicitări de finanțare pentru alte proiecte, cu șanse mari de reușită. Nu au lipsit nici acțiunile pe teme de mediu, de impact asupra zonei, și nici cele culturale, aici punctând cu brio cea de-a treia ediție a Festivalului Stonebird, un eveniment de mare succes, impecabil organizat chiar și în condiții de pandemie.