baciu 2În data de 27 aprilie anul curent, la Școala Gimnazială din Baciu a avut loc festivitatea de schimbare oficială a denumirii unității de învățământ în Școala Gimnazială “Constantin Brâncoveanu”. Manifestările au început prin intonarea imnului de stat. A urmat apoi un Te Deum și dezvelirea plăcii cu noua denumire a școlii, sfințirea icoanei cu Constantin Brâncoveanu, cei patru fii și Sfetnicul Ianache, din holul principal al clădirii, un scurt moment artistic oferit de către elevi, precum și un moment de premiere a foștilor directori ai unității de învățământ.

Părintele Bogdan Ivanov, consilier cultural, purtător de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului a vorbit în deschidere, adresându-se în special elevilor școlii: „Este un moment deosebit pentru noi să vedem că o școală primește numele unui bărbat luminat, curajos și demn al poporului nostru, care a depășit paginile unui simplu manual de istorie și care, prin sfârșitul vieții sale, a ajuns sfânt în calendarul bisericii noastre. Este vorba de Sfântul Voevod Brâncoveanu, unul din marii bărbați ai Țării Românești, care a știut să facă istorie, dar a știut și că în viață este un moment în care trebuie să alegi pentru funcția ta, pentru viața sau pentru sufletul tău. Știm că el împreună cu copiii și ginerele lui și-au sfârșit viața ca martiri în vechea catedrală a Bizanțului, la Istanbul, sub sabia călăului, din porunca sultanului Ahmed al III-lea. A fost una din paginile sângeroase ale istoriei noastre, dar care ne arată totodată că această istorie, atunci când este nedreaptă, poate fi învinsă doar de oameni curajoși. Pilda marelui Constantin Brâncoveanu este că atunci când în viață ai pierdut tot, nu trebuie să-ți pierzi curajul. Acest om deosebit veghează începând de astăzi asupra Școlii Gimnaziale din Baciu; trebuie să-l cinstiți și să știți că nu este doar un personaj al istoriei, ci un sfânt care mijlocește pentru voi la Tronul lui Dumnezeu. Este o mare bucurie să știi că ai un astfel de patron și că școala ta, tinerețea ta, sunt ocrotite de el. Să-l iubiți, să-l cinstiți, să-i respectați exemplul și jertfa pe care el a fost capabil s-o facă doar prin credința în Hristos cel Înviat pe care, iată, îl sărbătorim acum, după Sfintele Paști. Să vă purtați voi între voi cuminte, curat, cu bunătate, îngăduință și să fiți demni de acest mare nume pe care școala voastră vi l-a dat. Chiar dacă este o școală mică, aveți un nume mare și toate șansele să fiți cu toții oameni de importanță. Îl felicităm pe domnul director pentru că a avut această inspirație, să aleagă un om atât de important pentru istoria și biserica noastră!”
Primarul comunei Baciu, domnul Ioan Florin Mureșan a adresat un bun venit distinșilor invitați. „Mă bucur pentru această zi istorică în localitatea noastră, fiindcă nu de multe ori ai ocazia, în calitate de primar, să dezvelești o placă a unei școli. Mulțumesc preacucernicilor preoți, domnului director, domnului comisar șef și celorlalți invitați reprezentanți ai instituțiilor statului care participă la acest moment festiv. Îi felicit pe domnul director și întreg colectivul de profesori pentru toate lucrurile pe care le fac pentru ca acești copii să ajungă oameni vrednici în ziua de mâine. Mult succes în continuare!”
Director școlii, domnul profesor dr. Gligor Hagău, a vorbit despre alegerea acestui nume pentru școală, dar și despre contextul lumii noastre, în care e tot mai greu să găsești repere: „Unul din obiectivele mele de aproape 15 ani de când am fost instalat director al acestei școli a fost acela de a avea un nume. După mai multe încercări eșuate și tatonări, corpul profesoral din Școala Gimnazială Baciu a decis că cel mai reprezentativ nume pentru școala noastră ar fi acela al lui Constantin Brâncoveanu. Acest nume a fost propus în urmă cu mai bine de un an de zile, alături de cele al lui Ioan Slavici și al lui Iuliu Maniu.
Constantin Brâncoveanu s-a născut la data de 15 august 1654 la Brâncoveni, azi în județul Olt; a fost strănepot al domnitorului Matei Basarab. La vârsta de 34 de ani, ajunge domn al Țării Românești, în anul 1688, în ziua în care a fost uns Domn rostind următoarele cuvinte: „Domnia aceasta eu n-o poftesc ca să-mi sporesc grijile şi nevoile, ci dumneavoastră m-aţi pus fără voia mea, în vremi ca acestea tulburate, înconjurate de oşti şi de vrăjmaşi!”
Nu vom uita degrabă acest moment și cu siguranță nu-l vor uita nici elevii și copiii noștri. Multe aspecte din viața lui Brâncoveanu pot fi evidențiate și ar trebui să ne dea de gândit. În vremea dinaintea războiului de independență față de Poarta otomană, multe țări ale Europei plăteau tribut otomanilor în bani, produse și copii, pe care-i făceau ieniceri. Strămoșii noștri s-au luptat pentru a-i ține departe de țară pe otomani, pentru că erau conștienți de pericolul musulman și e demn de amintit cum secole întregi nicio palmă de pământ românesc nu a fost transformată în pașalâc. Iar noi astăzi asistăm la islamizarea Europei, primind imigranți sau transfugi îngenunchiați, impunându-ni-se acest lucru fără nicio condiție. ”

„Urme vii... spre școala românească de mâine”
Acordarea denumirii școlii din comuna Baciu nu a fost singurul eveniment al zilei de 27 aprilie. Tot aici s-a desfășurat simpozionul național intitulat „Urme vii... spre școala românească de mâine”, aflat la ediția a V-a, organizat de Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” Baciu, Departamentul de Psihopedagogie Specială - Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai și Casa Corpului Didactic Cluj. Manifestarea a avut ca temă „Modele și valori spirituale, culturale și educaționale în școala românească” și ca parteneri: Asociația de Părinți a Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncoveanu” Baciu, World Vision România, Primăria și Consiliul Local al Comunei Baciu.