Interviu cu directorul Școlii Gimnaziale Cămărașu, domnul Felician Prunean-Bagosi
camarasu- Dle director, întrecerile sportive de la Cămărașu au ajuns la ediția a VII-a…
- Am gândit această competiție în urmă cu câțiva ani din dorința de a oferi copiilor din mediul rural un cadru în care să se poată exprima, deoarece la țară sunt mai puține posibilități sau chiar deloc, în unele părți. Am încercat să organizăm un concurs cu probe atletice, lucrând în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Județean Cluj, reprezentat de domnul inspector de specialitate Potoră Cristian, și cu Liceul cu program Sportiv din Cluj-Napoca, reprezentat de domnul director Măcelaru Ioan. Suntem susținuți de Primăria Cămărașu, de domnul primar Mocean Marcel și, nu în ultimul rând, de Fundația World Vision, care ne sprijină în fiecare an să oferim premii copiilor.

- Care sunt probele?
- Probele de concurs sunt alergare de viteză, aruncarea mingii de oină, săritura în lungime cu elan, o probă de ștafetă mixtă băieți-fete, introdusă în urmă cu doi ani și care se bucură de succes. Categoriile de copii pentru ştafetă sunt câte doi băieți și două fete din clasele a III-a și a IV-a, a V-a și a VI-a și a VII-a și a VIII-a. Sunt echipe de câte patru, așa cum am văzut nu demult că s-a introdus și în competițiile oficiale, în Campionatul Mondial de Tineret. Un fost elev de-al nostru, Gaspar Paul, care acum este elev la Liceul cu Program Sportiv din Cluj-Napoca, este în lotul național de atletism și a participat la Campionatul Mondial de Tineret de la Cali, Columbia, în 2016. L-am putut urmări pe Eurosport, România ajungând la ștafetă în finală, împreună cu Statele Unite, Jamaica și alte echipe puternice care domină atletismul mondial. Acolo am văzut ștafeta de 4 x 400 metri și am încercat s-o adaptăm la nivelul copiilor noștri; astfel, am făcut 4 x 100 metri la clasele a III-a și a IV-a, 4 x 150 metri la clasele a V-a și a VI-a și respectiv 4 x 200 metri la cei mai mari.
- Unde se desfășoară întrecerile?
- În baza sportivă de aici, unde avem condiții bune; avem pistă de alergare cu tartan, avem groapa de sărituri. Colegii de la LPS, alături de alţi profesori de la școli și licee din Cluj, ne ajută la arbitraj şi cu materiale, cum ar fi blocstart-uri, cronometru, mingi de oină, frânghie și cu tot ce e necesar. Sunt implicaţi aproximativ 20 de profesori şi în jur de 25 de voluntari, foşti elevi ai şcolii, deoarece e nevoie de patru comisii; sunt două sectoare de aruncare a mingii de oină, lungime, viteză şi secretariatele pentru fiecare sector. De asemenea, ne ajută colegii mei din şcoală, care nu se văd pe parcurs, dar care sunt în spatele bunului mers al competiţiei. Ei se ocupă de primirea echipelor, servirea mesei pentru toți participanţii, pregătirea premiilor, scrierea diplomelor etc.
- Mai există și alte probe în concurs?
- Avem și un concurs de tras cu frânghia, la care copiii participă cu bucurie, câte opt elevi din fiecare școală. La fel, mai avem competiția pe școli, unde la fiecare probă individuală copiii clasați pe primele zece locuri primesc un anumit punctaj, pe baza căruia se face un clasament general care ne arată la sfârșit care a fost cea mai bună școală.
- Câte școli au participat anul acesta?
- În acest an am avut 14 școli participante, 168 de copii: Liceul Tehnologic „Ştefan Pascu” Apahida, Şcoala Gimnazială Borșa, Şcoala Gimnazială Cășeiu, Şcoala Gimnazială Căianu, Şcoala Gimnazială Cătina, Şcoala Gimnazială „Liviu Dan” Mociu, Şcoala Gimnazială Geaca, Şcoala Gimnazială Poieni, Liceul Teoretic „Samuil Micu” Sărmașu (județul Mureș), Şcoala Gimnazială Frata, Şcoala Gimnazială „George Bariţiu” Jucu de Sus, Şcoala Gimnazială Bonțida, Şcoala Gimnazială Palatca și Şcoala Gimnazială Cămărașu. În clasamentul general al școlilor, Cămărașu a ocupat primul loc, după o luptă foarte strânsă cu Şcoala Gimnazială Frata, care a ocupat locul doi, Şcoala Gimnazială „Liviu Dan” Mociu ieșind pe locul trei. Îi felicit pe elevii şcolii noastre şi pe domnişoara profesor de educaţie fizică Sorina Lăpuşte, care i-a pregătit în ultimii doi ani școlari.
- E o competiție foarte importantă mai ales pentru copii.
- Așa este. Avem ajutor important din partea World Vision și am încercat la fiecare ediție să le dăruim copiilor câte un cadou. Anul trecut și acum doi ani am avut tricouri inscripționate și le-am dat tuturor participanților 170 de tricouri; asta pe lângă premiile câștigate de cei care au fost în clasamente la probe. Spre surprinderea noastră, anul trecut copiii au venit îmbrăcați pentru competiție cu tricourile pe care le aveau din anul anterior. La fel au făcut și anul acesta și ne-a bucurat acest fapt.
- Ce a fost special anul acesta?
- Anul acesta a fost o luptă extraordinară! Au fost și accidentări față de anul trecut, când nu a fost niciun fel de problemă, având asistența medicală asigurată de la SMURD Mociu. La ediția de acum nu au mai putut să vină să ne ajute cei de la Mociu și asistența medicală ne-a fost asigurată de doamna asistentă de la Dispensarul din localitate. Trebuie să spun că a avut de lucru tare mult. Copiii au avut o dorință extraordinară de a lupta, au avut motivație și astfel competiția a crescut ca valoare. Ca rezultate, am avut săritura în lungime de 5,90 metri, ceea ce mi se pare extraordinar. Este un băiat deosebit de la Cătina, pe care l-am văzut și la alte competiții; sare 2,70 metri de pe loc. Este un talent pe care îl descoperim aici, la fel ca Gaspar Paul, care a plecat de la noi. Și de la Mociu vin fete talentate, tot așa cum se remarcă munca şi rezultatele foarte bune obţinute de elevii de la Frata, pregătiţi de domnul profesor Popa Sebastian.
- Care e condiția unui director al unei școli de țară?
- E plăcută, interesantă și este o provocare. Vreau să fac ceva și simt că ceea ce fac înseamnă ceva și e important pentru comunitate. Toți colegii și profesorii care vin de la Cluj, alături de colegii localnici, simțim că facem un lucru bun și lăsăm ceva în urma noastră. Este o muncă la care rezultatele vin în timp, deoarece o mare parte a elevilor noştri provin din medii defavorizate. Încerc să încheg un colectiv de cadre didactice calificate, care vor să rămână în comunitate, deoarece asta este foarte important. În ultimii ani am reușit să formez un nucleu de dascăli valoroşi, dedicaţi, care vor să rămână. Suntem un grup de profesori care venim de câţiva ani buni, deși naveta  este obositoare, avem 50 de kilometri dus și alți 50 km întors, stăm zilnic până la ora 14.00 în şcoală pentru că depindem de un microbuz. Însă alegem să facem acest lucru şi simţim că suntem susţinuți de autorităţile locale, în special de domnul primar al comunei Cămărașu.
- E nevoie în astfel de comunități să li se dea copiilor șanse. Și încet-încet se mișcă lucrurile...
- Sigur că da. Încă ceva: acești copii trebuie să aibă profesori motivați și care chiar vor să facă ceva important când vin la școală. Copiii sunt diferiți față de cei de la oraș, în sensul că au un bun simț deosebit. De curând suntem prinși într-un proiect POCU pe fonduri europene „Profesori motivați în medii defavorizate”. Vor exista cursuri de formare pentru profesori și, în urma acestora, se vor desfăşura activități cu copiii. Suntem unsprezece școli din județ cuprinse în acest proiect, pe o durată de 28 de luni, începând din 24 aprilie, data la care a fost aprobat proiectul. Vor fi și dotări pentru școală, inclusiv o imprimantă 3D pe care vor lucra și copiii, acest lucru fiind ceva extraordinar. Un alt lucru pozitiv este că, printr-un parteneriat între World Vision și Vodafone, am primit o tablă interactivă în școală, pe care o folosesc copiii împreună cu treizeci de tablete. Este o dotare de excepție.
Viteză fete 40 m (2007-2008)
I – Szekely Diana (Mociu)
II – Vandenberg Alina  (Bonțida)
III – Ferenți Denisa  (Cămărașu)
Săritura în lungime cu elan – fete (2007-2008)
I - Szekely Diana (Mociu)
II – Mureșan Cristina (Cășeiu)
III – Bucșa Diana (Mociu)
Aruncarea mingii de oină – fete  (2007-2008)
I - Szekely Diana (Mociu)
II – Almășan Florina (Cășeiu)
III – Banga Loredana (Cămărașu)
Viteză băieți – 40 m (2007-2008)
I – Todea Sebastian (Frata)
II – Gorgan Daniel (Cămărașu)
III – Păcurar Denis (Jucu)
Săritura în lungime cu elan – băieți (2007-2008)
I - Todea Sebastian (Frata)
II – Petean Ionuț (Căianu)
III – Man Sorin (Cămărașu)
Aruncarea mingii de oină – băieți (2007-2008)
I – Rostas Andrei (Geaca)
II – Cristea Alin (Frata)
III – Strate Sergiu (Cătina)
Viteză fete 50 m  (2005-2006)
I – Doboș Paula (Cămărașu)
II – Gaspar Raluca (Cămărașu)
III – Chis Denisa (Frata)
Săritura în lungime cu elan fete  (2005-2006)
I – Mihalte Oana (Sărmașu)
II - Gaspar Raluca (Cămărașu)
III - Doboș Paula (Cămărașu)
Aruncarea mingii de oină – fete  (2005-2006)
I - Gaspar Raluca (Cămărașu)
II – Alb Adela (Poieni)
III – Covaci Minerva (Cășeiu)
Viteză băieți 50 m  (2005-2006)
I – Borzași Sergiu (Mociu)
II – Chertes Felician (Apahida)
III – Smarandache Alex (Jucu)
Săritura în lungime cu elan băieți (2005-2006)
I - Chertes Felician (Apahida)
II - Borzași Sergiu (Mociu)
III - Smarandache Alex (Jucu)
Aruncarea mingii de oină – băieți (2005-2006)
I - Smarandache Alex (Jucu)
II – Covaci Darius (Borșa)
III – Dioseghi Ciprian (Cătina)
Viteză fete 60 m (2003-2004)
I – Moldovan Dana (Cămărașu)
II – Rostas Simona (Sărmașu)
III – Buchei Denisa (Cășeiu)
Săritura în lungime cu elan fete  (2003-2004)
I - Moldovan Dana (Cămărașu)
II - Rostas Simona (Sărmașu)
III – Buchei Denisa (Cășeiu)
Aruncarea mingii de oină – fete  (2003-2004)
I - Buchei Denisa (Cășeiu)
II – Moldovan Andreea (Frata)
III – Moldovan Cristiana (Cășeiu)
Viteză băieți 60 m (2003-2004)
I – Deac Marius (Cătina
II – Pop Damian (Frata)
III – Moldovan Paul (Bonțida)
Săritura în lungime cu elan - băieți  (2003-2004)
I – Nagy Sebastian (Cătina)
II – Veres Cristian (Mociu)
III – Mocean Marian (Cămărașu)
Aruncarea mingii de oină – băieți  (2003-2004)
I – Pleș Luca (Frata)
II – Pălăcean Alexandru (Jucu)
III – Filaton Cătălin (Căianu)
Ștafetă 4x100 m mixt (2007-2008)
I – Școala Gimnazială Mociu
II – Școala Gimnazială Frata
III - Școala Gimnazială Căianu
Ștafetă 4x150 m mixt (2005-2006)
I - Școala Gimnazială Cămărașu
II – Școala Gimnazială Frata
III -  Școala Gimnazială Jucu de Sus
Ștafetă 4x200 m mixt (2003-2004)
I – Școala Gimnazială Cămărașu
II - Școala Gimnazială Cătina
III - Școala Gimnazială Mociu
Trasul cu frânghia
I - Școala Gimnazială Bonțida
II - Școala Gimnazială Cășeiu
III - Școala Gimnazială Cămărașu

Clasament pe școli
I - Școala Gimnazială Cămărașu
II - Școala Gimnazială Frata
III - Școala Gimnazială Mociu