frata 3Și în acest an, la început de august, în comuna Frata s-a desfășurat a XIV-a ediție a Festivalului “Jocul satului”, având ca organizatori Consiliul județean Cluj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Primăria și Consiliul Local Frata, Centrul de informare turistică Frata și Căminul Cultural Frata.
Sâmbătă, 4 august, a avut loc întâlnirea generațiilor de fotbaliști din Frata și un meci de fotbal între generații, pentru că sportul este important în această comunitate.

Duminică a avut loc parada portului popular; s-a pornit în alai din livada medicului Mihai Câșu până în centrul comunei. Întâlnirea a debutat cu o slujbă religioasă de binecuvântare, iar în deschiderea oficială a festivalului primarul comunei, domnul Vasile Trif, a rostit un cuvânt adresat celor prezenți: „A 14-a ediție a Festivalului “Jocul satului” îmi dă un prilej să urez un Bun venit oaspeților sosiți din țară și din străinătate. Suntem onorați de prezența preoților de pe raza comunei Frata, a autorităților județene, a sponsorilor care ne-au ajutat.
În acest an premiem cele douăsprezece familii care sărbătoresc împlinirea a cincizeci de ani de căsătorie și opt familii care sărbătoresc împlinirea a șaizeci de ani de căsătorie. Le dorim multă sănătate!
Îi premiem pe muzicanții Kovacs Karol și Kovacs Alexandru pentru activitatea culturală desfășurată de-a lungul anilor. O premiem pe eleva Foitoș Adela-Ileana, care la examenul de Bacalaureat a obținut media 9,43, precum și pe elevul Ilișan Iacob Cristian, pentru rezultate foarte bune obținute la olimpiadele și concursurile școlare la disciplina Matematică. De asemenea, premiem cinci elevi ai școlilor din comuna Frata pentru obținerea rezultatelor foarte bune la Evaluarea Națională 2018: Ilișan Iacob Cristian, Școala Gimnazială Frata – media 9,75; Negrea Flaviu, Școala Gimnazială Frata – media 8,75; Șomlea Cătălin, Școala Gimnazială Frata – media 8,70; Constantea Denisa-Alina, Școala Gimnazială Soporu de Câmpie  – media 8,52 și Cristea Ana Maria, Școala Gimnazială Soporu de Câmpie, media 8,52.
Privind dezvoltarea edilitară a comunei, menționez următoarele: până la sfârșitul lunii octombrie în acest an se termină construirea capelei mortuare din Frata, la proiectul modernizare rute ocolitoare DJ 159 de interes local în comuna Frata am semnat contractul și pe 10 august încep lucrările.”
Spectacolul folcloric a fost susținut de tarafurile reunite: Lia Pop din Frata, Șandorică și Gaciu din Soporu de Câmpie, Formația de jocuri tradiționale Frata, Pop Ioan (rapsod popular), Formația Jucăușii din Frata, Asociația De la lume adunate și-napoi la lume date (avându-i ca soliști vocali pe Daniela Ioana Nemeș, Ionela Ghip, Timea Soporan și Alex Crișan), Formația de jocuri populare Panticeu, avându-l ca instructor pe Mircea Cenan, fiu al satului, jucăuș în Formația de jocuri tradiționale Frata. Au mai evoluat Ioana Maria Câmpan, Formația Manusi Sukar din Soporu de Câmpie, Ansamblul Doina Sărmașului din Sărmașu, Ana Ilca Mureșan, Ansamblul Someșul din Apahida, Vlăduța Lupău, Lele Crăciuneascu, Ceterașii din Ardeal acompaniați de Florin Rupa din Câmpia Turzii și Formația de jocuri populare Mugurii din Așchileu (instructor Mircea Cenan).
De asemenea, tot în cadrul Festivalului de la Frata a avut loc o expoziție de pictură a artistului Luis Ludovic Garcia Camarero, tablourile fiind expuse la Centrul de Informare Turistică din comună, pictorul primind la rândul lui recunoașterea autorităților frătene.
La această ediție a venit să-i vadă, la ei acasă, pe oamenii care știu să-și conserve și să-și cânte tradițiile, și prof. dr. Mircea Cîmpeanu, șef birou cercetare, conservare și arhivare cultură și arte tradiționale în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Am realizat cu domnia sa un interviu, pe care îl vom publica în ediția viitoare a revistei “Viața satului clujean”.