calatele 1Biserica din Călățele și-a sărbătorit hramul în 17 mai 2018, de Înălțarea Domnului. S-a oficial Sfânta Liturghie și o slujbă de pomenire pentru eroii și martirii neamului. Biserica a fost construită între anii 1933 și 1934 și sfințită la 17 iunie 1935 de către episcopul Ioan Strei, delegat al episcopului Nicolae Ivan. Este din piatră, acoperită cu tablă, în formă de corabie, lungă de 28 m și lată de 10 m, cu două turnuri impunătoare. Biserica este pictată în tempera grasă de pictorul Nicolae Hență din Neamț.

Părintele Aurel Șaitiș, care este paroh al bisericii încă din 1994, a spus în cuvântul pe care l-a ținut: „Ne bucurăm și anul acesta de liturghie în sobor cu ocazia zilei onomastice a acestui sfânt locaș. În timpul prigoanelor împăraților păgâni se adunau creștinii o dată pe an în cimitire pentru a comemora memoria celor pe care i-au ucis din pricina credinței lui Hristos. Astăzi ne aducem aminte de eroii noștri, care și-au vărsat sângele pe câmpurile de luptă și le aducem cinstire, dar ne și întărim în credință și unitate. Hramul bisericii noastre, Înălțarea Domnului, vine cu un singur mesaj care trebuie dăltuit pe sufletele noastre, și anume încheierea evangheliei de la Sfânta Liturghie de la Luca, 24: Apostolii stăteau totdeauna în biserică lăudând și binecuvântând pe Dumnezeu. Acesta este mesajul pentru fiecare creștin: să primim acest impuls de a popula biserica lui Hristos cu prezența noastră, lăudând pe Dumnezeu. Astfel ni-L putem apropia și pune în practică vorbele Mântuitorului: Iată, Eu stau la ușă și bat. Însă ușa nu are clanță pe dinafară, deci Domnul intră doar acolo unde i se deschide. Să-I deschidem ușa sufletelor noastre, ca apoi să rămână și să cineze cu noi.”
Școala Gimnazială Călățele a organizat un program artistic în cinstea eroilor, dar și în cinstea Centenarului Marii Uniri. Au participat copiii din clasa a III-a, a  V-a, a VI-a și a VII-a, pregătiți de doamna învățătoare Posta Iuliana și doamna profesoară de muzică Trif Florina.
„Am ales cântece patriotice și două pricesne, fiind și hramul bisericii. În fiecare an susținem un program artistic. Copiii au fost îmbrăcați în straie populare, dintre care unele foarte vechi, chiar de 100 de ani. Chiar dacă populația este îmbătrânită, tinerii pleacă și copiii sunt din ce în ce mai puțini, avem rezultate bune cu acești copii. Tripon Andra a obținut Mențiune la Olimpiada de Matematică, faza națională. De asemenea, la Geografie, locul I Simula Raul, locul II Șandor Daniel, tot la Olimpiada pe țară.
calatele 2Vom organiza și serbarea de sfârșit de an, la Căminul Cultural”, am aflat de la doamna învățătoare Posta Iuliana.
Daciana Lazar, învățătoare la Școala din Călățele, reprezentantă a Asociației “Sursurul Izvoarelor”, ne-a vorbit despre expoziția de icoane care, după ce au fost expuse în alte două biserici, au fost aduse în Călățele de Ispas: „Expoziția include icoane realizate de copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani. Este un proiect realizat de Asociația „Sursurul Izvoarelor” în perioada februarie – aprilie 2018, pe raza a trei comune: Mărgău, Călățele și Săcuieu. În cele trei comune au avut loc ateliere la care au participat aproximativ 60 de copii. Din cele 60 de picturi realizate, au fost selectate din fiecare comună câte trei lucrări. Din Călățele au fost alese lucrările copiilor Paul Nicoară din clasa a VII-a, Andrei Tripon din clasa a VI-a și Alexandra Tripon din clasa a VIII-a, toți de la Școala Gimnazială Călățele. Au fost lucrări pictate în acuarelă, însă au fost și două lucrări pictate cu pigmenți. Este vorba de lucrările fetelor, care vor să participe la Olimpiada de Meșteșuguri.
Dorim să mulțumim domnului primar și Primăriei pentru sprijinul acordat în desfășurarea proiectului pe raza comunei Călățele.”