17Biserica de lemn din Apahida, lăcaş ce poartă hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, se află pe noua listă a monumentelor istorice. Construită relativ târziu, la începutul secolului al XIX-lea, în 1806, în satul preponderent românesc din apropierea Clujului, probabil în urma deteriorării bisericii mai vechi din lemn, intermediară sau poate chiar cea pe care o menționează recensământul ecleziastic din 1733, biserica devenise necesară, întrucât comunitatea avea aproape 700 de enoriași. Cele peste două secole de viaţă şi-au lăsat amprenta asupra edificiului, astfel că în prezent este necesară reabilitarea construcţiei.
Biserica de lemn din Apahida a fost construită de meșterul Ioan Ghiran din Nadăș și este clădită cu bârne de brad, îmbinată atât în cheotori drepte, cât și în cheotori nemțești. Ea are un plan dreptunghiular unitar pentru pronaos și naos, la corpul central al construcției adăugându-se altarul poligonal, bine proporționat și simetric situat, cu unghi în axă. Paradoxal, atât tipologic, cât și prin esența lemnoasă folosită de meșterul constructor, edificiul-monument istoric din această localitate din Câmpia Transilvaniei, este unul de munte.
Documentele istorice atestă faptul că în anul 1917, în decursul primului război mondial, austro-ungarii au confiscat din biserică cele 2 clopote mari, aşa cum s-a întâmplat în multe sate din Transilvania, lăsând-o cu clopotul cel mic și cu toaca. După unire, în anul 1924 credincioșii au reuşit să cumpere un clopot cu suma de 10.196 lei, spun cronicile.
18În anul 2010, Preotul Paroh din Apahida, părintele, Sabin Diţ, a început demersurile pentru realizarea unor intervenţii de urgenţă pentru reabilitarea bisericii, aflate într-un grad avansat de deteriorare, pentru amenajări exterioare şi împrejmuire. În acest scop preotul s-a implicat activ în întocmirea unui proiect pentru obţinerea de finanţare europeană. Din nefericire însă, complexitatea unui astfel de proiect l-a împiedicat să îşi vadă visul împlinit.
Anul 2013, anul decesului său, a însemnat şi preluarea acestui rol de către părintele Ioan-Iacob Diţ, fiul preotului Sabin Diţ. În prezent se lucrează la refacerea turnului Bisericii din lemn, păstrându-se arhitectura iniţială. Trebuie spus că, în tot acest timp, Primăria Apahida a sprijinit demersurile şi obţinerea avizelor necesare, din dorinţa de a valorifica şi pe viitor monumentul istoric, atât în scop religios, cât şi în scop turistic.

Lumina Sfântă să vă lumineze inima, iar Hristos cel Înviat să reverse belşug de har în inimile şi viaţa tuturor!
Hristos a înviat!
Primar Comuna Apahida, Grigore Fati