06După succesul înregistrat în comună de programul “Fiecare copil în grădiniţă”, luni, 23 martie, a fost organizată la Călăţele o vizită în comunitatea de rromi, acasă la familiile care au copii cu vârste de grădiniţă, dar care încă nu sunt cuprinşi în proiect. Am avut plăcerea de a sta de vorbă cu inspectorul din cadrul serviciului de asistenţă socială din cadrul primăriei, domnul George Tripon, pentru a afla mai multe despre implicarea autorităţilor în integrarea rromilor în comunitate.


“Din anul 2013 s-a făcut un progres considerabil. Am început proiectul cu 2 copii rromi, iar  acum avem la Grădiniţa din Călăţele 15 copii eligibili, dintre care 12 sunt de etnie rromă şi 3 sunt români. La Grădiniţa Văleni avem momentan 4 copii de etnie maghiară”, a precizat domnul Tripon.
S-a constatat că toţi copiii care au fost cuprinşi în program şi acum sunt la grădiniţă, sau au ajuns deja în clasa 0, au rezultate bune, iar ceea ce este şi mai important, s-a redus totodată considerabil rata abandonului şcolar. A contact foarte mult şi sprijinul primăriei, care pune la dispoziţia copiilor din comunitatea de rromi microbuzul şcolar.

07Administraţia locală încercă în mod susţinut integrarea rromilor în societate. Se încearcă conştientizarea în rândul membrilor comunităţii rrome a faptului că educaţia şi igiena sunt foarte importante pentru a avea parte de o viaţă mai bună. Statisticile demonstrează totodată că în ultimii ani, rata infracţionalităţii a scăzut considerabil în urma acţiunilor de integrare.
La vizita de monitorizare anuală de la Călăţele, organizată în 23 martie, a participat domnul LAKATOS, consilier la CJ CLUJ, doamna Anna Maria Szanto din partea DGASPC CLUJ, doamna CHIRIAC, Inspector şcolar ISJ CLUJ, precum şi reprezentantul Asociaţiei OvidiuRo, Elena Mocăniţă. Echipei de monitorizare i s-a alăturat primarul comunei, domnul Vasile Tripon şi doamna director de la Şcoala Călăţele.
Acţiunea a presupus o vizită la grădiniţa din Văleni, ocazie cu care au fost distribuite 4 tichete sociale pentru cei 4 copii eligibili din proiect, şi a avut loc o întâlnire cu părinţii copiilor. De asemenea, echipa a participat la evaluarea unei familii sărace, care are o fetiţă de grădiniţă. Împreună cu coordonatorul local al proiectului, doamna Nicoară Rodica, echipa de monitorizare a participat apoi la întâlnirea de la grădiniţa Călăţele, unde au fost invitaţi părinţii copiilor beneficiari şi au fost distribuite cele 10 tichete sociale pentru cei 10 copii din program care au avut în luna anterioară prezenţă 100%.

Nespusa bucurie a Învierii Domnului să se sălăşluiască întru noi, iar Hristos să reverse asupra noastră viaţă, sănătate, pace, belşug de bucurii. Hristos a înviat!
Primăria şi Consiliul Local Călăţele
Primar, Vasile Tripon