20Biserica de lemn cu hramul Sfântul Gheorghe (Sfinții Îngeri, după alte surse) din Aşchileu Mare, comuna Așchileu, județul Cluj, datează de la începutul sec. al XIX-lea (1825) și este un edificiu de mari dimensiuni. A fost renovată și acoperită în 1839, când s-a și zugrăvit. Apoi, de-a lungul anilor, a mai fost reparată astfel: mai întâi în 1920, iar între anii 1963-1964 a fost acoperită cu tablă.
Biserica a fost târnosită la 16 august 1842. Informația provine dintr-un antimis al bisericii. Edificiul are dimensiuni destul de mari: lungimea de 19.5 metri, lățimea de 8.20 metri, înălțimea de 36.10 metri. Turnul înalt se termină cu un glob în care este înfiptă o cruce. Temelia este din piatră brută consolidate de bolovani de jur împrejur. 
Pereții sunt din grinzi masive groase și late (47-54 cm) de stejar. Din loc în loc sunt prinse una de cealaltă cu ajutorul unor țepușe din lemn. Altarul este mic cu cinci fețe și se află pe latura de răsărit. Laturile de vest și de sud până la altar sunt înconjurate de un pridvor cu 16 arcade semicirculare. La nivelul coloanelor apare un decor sculptat sub forma funiei împletite. Grinzile de la baza streșinilor sunt ieșite sub forma unor aripioare descrescânde, ca dovadă a vechimii lor. La turn se află și un balconaș unde sunt amplasate clopotele. 
Biserica are două intrări, una prin vest și una prin nord. Intrarea principală este cea din vest, care este marcată de doi usciori dintr-o singură grindă, împodobiți cu motive decorative. Pictura veche din 1839 s-a șters, numai în altar se mai păstreaz[ ceva. Este făcută de pictorul Ioan Peșe din Elciu. Numele pictorului este scris în altar în dreptul ușii diaconești spre sud. În partea de nord este tabloul cu Cina cea de Taină, care ocupă întreg peretele. În altar se mai zăresc pictate chipurile Sfinților Ierarhi Vasile cel Mare, Grigore, Sfântul Arhidiacon Ștefan, Sfântul Atanasie. Pe Ușile Împărătești se află zugrăvită icoana Bunei Vestiri.