13Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Călățele, Centrul de informare Turistică din Călățele și Asociația „De la lume adunate și-napoi la lume date”, a organizat duminică, 26 noiembrie 2017, la Căminul Cultural din localitatea clujeană Călățele, cea de-a III-a ediție a Festivalului-concurs județean de obiceiuri și tradiții „Țara Călatei”.
 
La festival au fost prezenți aproximativ 200 de elevi din județul Cluj, cu vârste între 8 și 18 ani, membrii ai ansamblurilor folclorice. Aceștia s-au întrecut la cele trei secțiuni: interpretare individuală, interpretare de grup și prezentarea costumului popular. Un juriu de specialitate în domeniul folclorului muzical și coregrafic a apreciat autenticitatea și valoarea repertoriului prezentat de concurenți, interpretarea, costumele și ținuta scenică.
„Dacă primele ediții s-au axat pe jocul popular, cea de-a treia ediție a Festivalului “Țara Călatei” a fost una reușită, mai ales că s-au promovat obiceiurile, colindele, portul popular. Cu ajutorul profesorilor, instructorilor, al Consiliului Județean și al Centrului de Promovare și Conservare a Culturii se duc mai departe aceste tradiții din zonă. Țara Călatei cuprinde de la Izvorul Crișului până la Negreni și până la Beliș, Măguri. Aici a fost plasa Călata și granița cu Imperiul Austroungar; Călata face parte din comuna Călățele, dar înainte a fost comuna Călata”, a declarat domnul primar Vasile Tripon. El este și inițiatorul, cu trei ani în urmă, al acestui Festival, după ce acum zece ani a înființat un ansamblu folcloric.
PREMII ACORDATE
Prima secțiune – Prezentare costum românesc
Premiul I  – 150 lei  – Școala Primară Dealu Negru
Premiul II – 100 lei  -  Geana Ramona, membră a ansamblului „Cununița Baciului”, Baciu
Premiul III -  50  lei  -  Mocan Alex, membru al ansamblului „Jucăușii de pe Someș” al Școlii Alexandru Vaida Voevod Cluj-Napoca
Secțiunea a doua – Interpretare individuală
Premiul I   - 200 lei –  Bus Ana-Maria și Ioana (gemene) 
Premiul II  - 150 lei  -  Maris Alexandra, membră a ansamblului „Mugurii Stolnei”, Stolna
Premiul III – 100 lei –  Balas Ilinca, membră a ansamblului „Valul Miresei”, Răchițele
Mențiunea I – 50 lei –  Bogdan Andreea, membră a ansamblului „Cununa Munților”, Măguri-Răcătău      
Mențiunea II – 50 lei – Trif Cezara, Școala Primară Dealu Negru
Secțiunea a treia – Interpretare grup
Premiul I  - 550 lei – Ansamblul „Jucăușii de pe Someș“ al Școlii Alexandru Vaida Voevod Cluj-Napoca
Premiul II – 450 lei – Ansamblul ,,Valul Miresei”, Răchițele
Premiul III - 350 lei –   Ansamblul „Măgura”, Călățele
Mențiunea I – 200 lei – „Florile Vlădesei“, Rogojel  
Mențiunea II – 200 lei – „Vlăstarii“, Băișoara
Premiile acordate la cele 3 secțiuni de mai sus, în valoare totală de 2.600 lei, au fost acordate de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, manager interimar Cornelia Staicu. Trofeul Festivalului, în valoare de 600 lei, a fost obținut de Ansamblul „Cununa Munților” Măguri Răcătău și a fost acordat de Primăria și Consiliul Local Călățele – primar Vasile Tripon.
Premiile speciale „CEL MAI VALOROS COSTUM”, în valoare de 150 lei, obținut de Trif Ioana Andreea, membră a Ansamblului „Măgura Călățele”, și „CEL MAI TÂNĂR PARTICIPANT“, în valoare de 150 lei, obținut de Cîmpean Decebal, membru al Ansamblului „Jucăușii de pe Someș“ al Școlii Alexandru Vaida Voevod Cluj-Napoca, au fost acordate de Asociația „De la lume adunate și-napoi la lume date” – președinte Daniel Rusu.
La ediția din acest an am întâlnit-o pe Bogdan Andreea Gabriela, de 11 ani; este pentru prima dată la Festival, într-un costum vechi, pe care ni-l descrie: „Am o năframă neagră cu ciucuri, cămașă cu mâneci clopot foarte veche, cu tricolorul la mânecă, de la bunica bunicii mele; e țesută la război, lucrată manual; apoi am șurț, pe dedesubt poale, zadie, opinci și ciorapi de lână. Zadia e cu modele și, la fel, e foarte veche. Dacă tragi un pic de ea, se rupe; a fost presată și acum și-a mai dat drumul. Mama mea a primit costumul ca zestre de la buna, care l-a primit de la străbunica și așa mai departe.”