Interviu cu primarul comunei, Ioan Mărginean 
moldovenesti primarDomnule primar, ştim că anul acesta bugetele locale s-au stabilit ceva mai târziu, dar acum putem deja discuta despre proiectele pe care le aveţi pentru anul acesta. Vă rugam să ne spuneţi ce propuneţi pentru anul 2017 ca investiţii în comună?
Avem 5 mari proiecte pentru 2017, şi anume, “Înfiinţare reţea de canalizare în localitatea Bădeni”, “Reabilitare drumuri afectate de calamităţi în localitatea Bădeni, Stejeriş, Podeni şi Pietroasa”, “Înfiinţare reţea de apă în localitatea Podeni şi în localitatea Stejeriş”, “Modernizare străzi în comuna Moldoveneşti (loc. Plăieşti, Văleni, Moldoveneşti), şi al cincilea proiect, dar nu mai puţin important pentru comunitate, este construirea unei capele mortuare în comună.
Dacă ne referim la fondurile europene şi noul PNDR, ce ar urma să se facă în comuna Moldoveneşti?
Dintre proiectele pe care le-am enumerate mai sus, din fonduri europene urmează să se realizeze canalizarea din localitatea Bădeni şi lucrările pentru modernizarea străzilor în comună. În cadrul PNDR am pregătit proiectul “Înfiinţare reţea de apă în localităţile Podeni şi Pietroasa”, iar pentru lucrările de reabilitare a drumurilor afectate de calamităţi în cele 4 localităţi, am primit bani din fondul pentru intervenţii.
Comuna Moldoveneşti este o aşezare căutată de turişti şi vizitată anual în special de turişti străini. Ce pregătiţi viitorilor musafiri?
Ca şi până acum, vom organiza sărbătoarea “Zilele comunei”. Totodată, din luna aprilie se deschide Centrul de Informare Turistică din localitatea Moldoveneşti, unde au fost angajate deja două persoane, una pe post de ghid turism, şi una pe postul de agent turism. Activităţile principale ale noului Centru de Informare Turistică vor fi de informare şi promovare a zonei turistice a comunei şi din împrejurimi.
Dacă este să analizăm utilităţile de care beneficiază cetăţenii comunei, ce ar mai fi de făcut? Apă, canalizare, ar fi în toate localităţile? Dar asfaltări?
Din informaţiile primite de la Consiliul Judeţean, sperăm să se asfalteze drumul judeţean care trece prin localităţile Podeni şi Moldoveneşti, iar din surse proprii vom încerca să unim drumul dintre localităţile Bădeni şi Stejeriş, astfel, un vis ar deveni realitate – acela de a traversa comuna dintr-o parte în alta, pe drum asfaltat.
Aţi reuşit să alocaţi împreună cu consiliul local din bugetul comunei sume inclusiv pentru cultură, educaţie, sport?
În fiecare an din bugetul comunei sunt finanţate asociaţiile non-profit, care activează în domeniul culturii, precum şi parohiile de pe raza comunei.
Ştim că bugetul este mereu problema atunci când trebuie prioritizate şi triate proiectele şi investiţiile edilitare. Aveţi regretul că în acest an nu se vor putea aloca banii necesari pentru ceva important comunităţii?
În fiecare an am avea nevoie de fonduri mai mari, dar ca şi până acum, şi în anul acesta încercăm să împărţim banii pe care îi avem în funcţie de priorităţi. Anul acesta peste 50% din fonduri sunt alocate investiţiilor.
Salubritatea este un subiect fierbinte în mai toate comunele judeţului. Care este situaţia în prezent la Moldoveneşti?
Salubritatea este o problemă şi la noi, ca şi în toate comunele, cea mai mare fiind costul transportului. Deoarece deşeurile se duc în Odorheiu Secuiesc tariful transportului este destul de ridicat. Aşa cum fiecare gospodar îşi face curăţenie în ograda sa în fiecare primăvară, în luna martie am organizat o “curăţenie mare” în comună. Ne-am ocupat de adunarea deşeurile de pe raza comunei şi de pe albiile râurilor şi pâraielor.
Suntem în plină campanie APIA. Cum a decurs aceasta în comuna dumneavoastră?
Campania APIA în anul acesta a decurs în condiţii bune, fiecare beneficiar fiind informat de către APIA prin SMS în privinţa datei programării, iar la sediul primăriei programările sunt afişate pe panouri informative şi pot fi consultate de către cetăţeni.

Eljött a szép húsvét reggele,
Feltámadásunk édes ünnepe.
Ünneplő ruhákba öltöztek a fák,
Pattognak a rügyek, s virít a virág.
A harang zúgása hirdet ünnepet,
Egy kismadár dalol a zöld rétek felett.
Kellemes húsvéti ünnepeket !
Várfalva Község Polgármestere és a Helyi Tanács!

Fie ca bucuria Învierii Domnului să vă aducă în suflet liniștea, pacea și fericirea de a petrece aceste clipe magice cu cei dragi.
Paște Fericit!

Primarăria şi Consiliul Local Moldoveneşti
Primar, Ioan Mărginean