30Sâmbătă 21 ianuarie 2017, în satul Rogojel, comuna Săcuieu, s-a desfășurat cea de-a V-a ediție a Concursului de schi fond - juniori, CUPA “VLĂDEASA”, într-o atmosferă deosebit de prietenoasă, caldă și veselă, în ciuda faptului că suntem în miezul iernii.
Competiția a fost organizată cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei comunei Săcuieu, de către Școala Gimnazială Săcuieu, structura Rogojel și cu implicarea nemijlocită a Inspectoratului Școlar Cluj. Au participat elevi de la școli din localitățile învecinate: Beliș, Mărișel, Răchițele, Râșca, Sâncraiu și, evident, elevi ai școlii gazdă din satul Rogojel.

În primele ore ale dimineții oaspeții au fost primiți la Pensiunea ANICA din Rogojel, unde s-a servit o gustare și apoi organizatorii, echipa de arbitraj și competitorii, împreună cu instructorii și profesorii prezenți s-au deplasat pe pârtia amenajată pentru desfășurarea concursului, în locul numit PUSTA, de pe unul din versanții Muntelui Vlădeasa. S-au alăturat zeci de locuitori ai satului Rogojel și susținători ai copiilor care au participat la această competiție devenită tradiție în comuna noastră.
Din partea Primăriei Săcuieu au participat Dl. primar Gheorghe Cuc, viceprimarul Ovidiu Gavril Popa şi reprezentanții Centrului de Informare Turistică Săcuieu. Inspectoratul Școlar Județean Cluj a fost reprezentat de o echipă condusă de inspectorul de specialitate pentru secțiunea Educație fizică și sport, Dl. Cristian Potora. Și bineînțeles o echipă de arbitri profesioniști din Cluj-Napoca. Se cuvine să amintim aici contribuția profesorului Dan Crișan de la Școala Gimnazială Săcuieu care a fost mereu sufletul acestei activități, implicându-se activ la fiecare ediție în organizarea și coordonarea competiției.
O surpriză frumoasă pentru noi a fost prezența pe pârtia din Rogojel a unui inimos cuplu clujean, familia Simona și Cozmin Ardelean, organizatorii unei alte competiții devenită tradiție, care va avea loc peste două săptămâni tot aici, la Rogojel, și anume Vlădeasa Winter X-Trail, care începând din acest an va include un concurs de schi și unul de alergare montană în condiții de iarnă. Vă așteptăm pe 11-12 februarie să vă convingeți!
La ora 11.30 s-a dat startul concursului de SCHI FOND la care au participat fete și băieți, două categorii de vârstă (11-12 ani și 13-14 ani). După evoluția pe pârtie a celor peste 60 de participanți a urmat proba ȘTAFETĂ, competiția decurgând în condiții excelente pe o pârtie prielnică schiatului. N-au lipsit ceaiul fierbinte, coșercile cu gogoși pregătite de către gospodinele satului care-au susținut într-un mod inedit buna dispoziție și prietenia ce au animat întreaga competiție. Multă bucurie și voie bună!
Fețe îmbujorate, râsete colorate, copii fericiți, părinți, profesori și susținători mulțumiți, un complex de sentimente frumoase într-o zi în care s-a mai așezat o piatră de temelie la edificiul prieteniei dintre copiii comunei noastre și cei din împrejurimi, un exemplu de conlucrare între școlile implicate și de organizare a unor activități recreative care întregesc prin farmecul și utilitatea lor actul educațional în zona noastră.
La ora 14.30, pe platoul din apropierea Pensiunii Anica, special amenajat, s-a desfășurat festivitatea de premiere condusă de către Dl. Inspector Cristian Potora. Au rostit alocuțiuni directorul Școlii Gimnaziale Săcuieu, Dna. Prof. Felicia Potra, Dl. Primar al comunei Săcuieu, Gheorghe Cuc, după care s-au înmânat câștigătorilor diplome, medalii, trofee cu însemnele competiției. Toți copiii participanți au primit din partea sponsorului BRD căciuli de schi, iar din partea Parohiei Ortodoxe Rogojel, prin Pr. Paroh Florin Merca, au fost dăruite cărticele religioase și obiecte de cult.
Clasamentul cu care s-a încheiat a V-a ediție a Concursului de schi fond – juniori, CUPA „VLĂDEASA”:
FETE 11-12 ani, Schi fond
Locul I – Forț Alexandra, Rogojel
Locul II – Pleș Eliza, Rogojel
Locul III – Tomoș Estera, Râșca
BĂIEȚI 11-12 ani, Schi fond
Locul I – Tomoș Daniel, Râșca
Locul II – Vâtcă Claudiu, Râșca
Locul III – Roșu Adelin, Răchițele
FETE 13-14 ani, Schi fond
Locul I – Torok Boglarka, Sâncraiu
Locul II – Trif Cristina, Beliș
Locul III – Mariș Larisa, Mărișel
BĂIEȚI 13-14 ani, Schi fond
Locul I – Safta Daniel, Mărișel
Locul II – Buș Bogdan, Rogojel
Locul III – Forț Radu, Rogojel
ȘTAFETĂ
Locul I – Râșca
Locul II – Beliș
Locul III – Sâncraiu
Locul 4 -Mărișel
Locul 5 - Rogojel
Locul 6 - Răchițele
CLASAMENT GENERAL PE ECHIPE
Locul I – Rogojel
Locul II – Râșca
Locul III – Beliș
Locul 4 -Mărișel
Locul 5 - Sâncraiu
Locul 6 - Răchițele
Felicitări tuturor! De fapt, câștigători ai competiției au fost toți copiii, grație lor am câștigat și noi, ceilalți, o zi plină de bucurie și frumos în suflet. Vă mulțumim, copii ai muntelui, numai voi puteați oferi un asemenea dar!
S-au mai acordat diplome tuturor celor implicați în organizarea și asigurarea bunei desfășurări a concursului. Apoi toți cei prezenți au fost invitați în sala de mese a Pensiunii Anica unde s-a servit masa de prânz într-un ambient plăcut, după care participanții s-au despărțit îndreptându-se fiecare spre localitățile de proveniență.
A fost o zi minunată, o competiție excelent organizată în care și-au dat mâna pentru a cincea oară într-o activitate desfășurată sub egida prieteniei și bucuriei, elevi, profesori, susținători ai copiilor schiori din șase localități de la poalele Vlădesei. Mulțumiri organizatorilor, competitorilor, echipei de arbitraj și tuturor celor care au fost prezenți pe Pusta Rogojelului.
Să ne vedem cu bine la Cupa „VLĂDEASA”, ediția 2018!

Georgeta Resteman
Centrul de Informare Turistică Săcuieu