20De la an la an, pe fondul dificultăţilor pe care le întâmpină crescătorii de animale şi micii fermieri, dar şi din cauza îmbătrânirii populaţiei din satele din zonă, târgul tradiţional de la Cătina îşi pierde din strălucire. “Anul acesta nu a fost nici o vacă în târg…” se plâng oamenii, “A fost foarte slab anul acesta”, concluzionau, dezamăgiţi, comercianţii, în timp ce îşi strângeau tarabele. Ca la orice târg, cei care au vândut au plecat acasă mulţumiţi.

Cu toate acestea, organizatorii insistă să păstreze o tradiţie frumoasă, o marcă a comunei Cătina. De când se ştiu, în fiecare 1 Februarie, când “trece vulpea peste gheaţă”, la Cătina e târg mare. Nu lipsesc niciodată ceteraşii care încălzesc atmosfera. După ce vând, cumpără şi socializează în piaţă, târgoveţii se încing la joc.
Şi anul acesta, Căminul Cultural din localitate a găzduit cu ocazia târgului un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul comunei, “Muguri de Cătină”. Tinerii dansatori sunt pregătiţi de instructorii coregrafi Raluca şi Mădălin Todor. Primele două dansuri, Târnăveana şi Muierească, au fost prezentate de trupa cea mică a ansamblului, apoi a fost un joc de Codru, şi dansatorii şi-au încheiat reprezentaţia cu un joc antrenant de Oaş, cum am fi zis pe vremuri, “tropotind până au ridicat tot colbul din podele”.
Programul artistic a fost completat de solista Ioana Ungureşan, totodată membră a ansamblului din comună, care a încântat audienţa cu vocea sa minunată, micuţa Andreea Pop, şi ea dansatoare în cadrul ansamblului “Muguri de Cătină”. Serbarea s-a încheiat pe acordurile viorii mânuite de Alexandra Tofan. Orchestrajul spectacolului a fost asigurat de ceteraşi apreciaţi în zonă.
21La eveniment a participat şi un musafir special, un japonez pasionat de tradiţiile şi folclorul românesc, care a venit la Cătina pentru a vedea cum se juca pe vremuri la şură şi a surprinde câteva cadre la o sărbătoare locală.
Primarul comunei Cătina, domnul Alexandru Bota, a luat cuvântul subliniind faptul că această manifestare s-ar fi putut organiza într-o zi de sâmbătă, pentru ca amploarea târgului să fie mult mai mare şi publicul în sală mai numeros, însă au fost voci care au fost de părere că tradiţia rămâne tradiţie, şi indiferent de ziua din săptămână, târgul de la Cătina are loc în prima zi a lunii februarie. Edilul şi-a încheiat scurtul cuvânt cu promisiunea că şi în acest an se va aloca o sumă din bugetul local pentru susţinerea activităţii ansamblului “Muguri de Cătină”, deja o marcă a comunei. “Muguraşii”, cum sunt alintaţi de către instructorii care îi îndrumă cu mare dragoste şi pricepere, reprezintă cu mare onoare comuna la toate evenimentele la care participă.