19„Ziua de 15 ianuarie ne-a găsit pe toți însuflețiți de spiritul geniului eminescian. Fericită alegere, de a sărbători întreaga cultură română odată cu aniversarea celui mai mare poet din toate timpurile, Mihai Eminescu.” Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită în comuna Mihai Viteazu printr-un spectacol de gală susținut la frumoasa Casa de Cultură din localitate. Pe scenă au urcat artiști de toate vârstele, amatori și profesioniști. Spectatorii au vizionat o scurtă piesă de teatru inspirată după basmul ”Făt Frumos din Lacrimă”, interpretată de elevii clasei a V-a de la Școala Gimnazială ”Mihai Vodă”, sub îndrumarea prof. Bogdan Elena.
Alături de elevii școlii care au recitat și au cântat, a susținut un recital de romanțe Corul comunei Mihai Viteazu. Spre încântarea audienței, invitații de gală ai spectacolului, soliștii Alice Bacalu și Alexandru Suciu, au interpretat lieduri pe versurile poetului Mihai Eminescu, acompaniați de prof. univ. dr. Camelia Suciu-Cuteanu.
Activitățile au continuat luni, în sălile de clasă și în CDI, unde elevii Școlii Gimnaziale ”Mihai Vodă” au realizat postere și au recitat poezii. Manifestările s-au încheiat în parcul școlii, unde s-a depus o coroană de flori la statuia ''Luceafărului'' poeziei românești.” ne-a relatat prof. Angela Sicoie.

Hora Unirii în curtea Casei de Cultură
„Ziua de 24 ianuarie, data la care a avut loc Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, a constituit un moment de sărbătoare pentru toți cetățenii comunei Mihai Viteazu.
Casa de cultură a comunei a găzduit un spectacol de excepție, oferit de elevii Școlii Gimnaziale ”Mihai Vodă”, de ansamblurile Casei de cultură, de artiștii comunei, dar și de invitați. După alocuțiunile rostite de către preotul paroh Nica Traian și d-na profesoară de istorie, au urcat pe scenă elevii claselor a IV-a pregătiți de domnii învățători Făgădar Klara și Popa Florin. Evocarea momentului Unirii s-a realizat într-un mod foarte ingenios, firul evenimentelor fiind depănat în cadrul unei șezători. Prin  poezii și scenete, în postura de participanți la șezătoare, de țărani, de boieri sau de domnitor, elevii au reușit cu succes să introducă pe toți spectatorii în atmosfera evenimentelor prin care s-a înfăptuit Mica Unire.
A urmat apoi un montaj literal-istoric prezentat  de elevii clasei a V-a B sub îndrumarea  doamnei profesoare Farcaș Mihaiela.
Momentul cel mai așteptat de părinți și bunici a fost spectacolul oferit de dansatorii comunei din formațiile ”Fiii moților” și ”Rügyek”. Efortul dansatorilor din  trei generații, preșcolari, elevi și studenți, a fost răsplătit din plin de aplauzele publicului.
La acest spectacol deosebit și-au adus contribuția și privighetoarele comunei, elevele: Cuc Melisa, Banka Roxana, Cirebea Iulia,  Drule Raluca pregătite  de domnul profesor Dănuț Zăhan, corul copiilor din Cheia condus de doamna  Țărmure Teodora și corul bisericii ortodoxe dirijat de părintele Zăhan Sebastian.
Publicul a fost răsfățat și de cei doi invitați de onoare: solista Maria Lazea și prof. Dan Gâdea  de la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca.
Spectacolul s-a încheiat cu Hora Unirii cântată și jucată în curtea Casei de Cultură de către toți participanții la eveniment”, ne-a transmis director adj., Gabriela Gombasi.