18Sărbătoarea “Ciufurii” (“Mersul cu butucu’”) va avea loc şi în acest an la Bonţida, aşa cum e tradiţia, în ultima Duminică dinaintea Postului Mare. Conform orânduirii ortodoxe, anul acesta Lăsatul Secului este în 26 februarie.
Comunitatea locală din Bonţida aşteaptă cu mare nerăbdarea în fiecare an “Umblatul cu Ciufurii”, unul dintre “cele mai importante eveniment de peste an”, cum spunea o localnică, alături de Sărbătoarea “Fiii Comunei”, TIFF şi, mai recent, impunătorul festival internaţional Electric Castle.

Obiceiul străvechi practicat la intrarea în Postul Mare a fost revitalizat în ultimii ani, şi presupune colindatul satului de către un alai de bărbaţi costumaţi, purtând măşti care mai de care mai înfricoşătoare şi mai respingătoare şi peruci, rostind urale de nuntă, pentru a-i sensibiliza pe cei cărora le-a venit vremea să se căsătorească. Din grupul gălăgios, care îşi face simţită prezenţa de departe, nu lipsesc nici muzicanţii şi ţiganii care cer pomană: “Bani, ouă sau slănină/ Dar să fie straiţa plină!”.
Alaiul de nuntă porneşte încă de la primele ore ale dimineţii din zona Gării, pentru a putea ajunge pe toate uliţele satului. În frunte merg feciorii, chemătorii, în costume populare, care pocnesc din bice şi lovesc cu “butucul” în porţile celor care ar trebui să se căsătorească. Grupul este urmat de o căruţă cu cai frumos gătiţi, mirii, naşii, “fetele satului” şi ceteraşii. Sătenii îi întâmpină cu entuziasm la porţi cu plăcinte şi pălincă.
La ieşirea din Biserică, la orele prânzului, după terminarea slujbei, preotul este aşteptat să îi “cunune” pe miri. În final, mirii, naşii şi toţi nuntaşii se încing la joc, la fel ca la o nuntă adevărată, în centrul localităţii.
Sărbătoarea este prilej de bucurie pentru localnici, iar pentru cei care nu sunt de prin părţile locului manifestarea asigură negreşit bună dispoziţie. La fiecare ediţie, locuitorii au avut alături şi reprezentanţi ai primăriei, domnul primar Emil Aurel Cărhaţ, un susţinător al culturii şi al tradiţiilor locale, fiind un participant nelipsit la “Umblatul cu butucul”.