17Aşa cum ne preciza primarul comunei Aşchileu, Ana Cighir, în ultima săptămână a lunii decembrie a fost semnat contractul cu Ministerul Dezvoltării, contract în urma căruia şi şcoala va beneficia în curând de o staţie de epurare. Astfel, unitatea de învăţământ va îndeplini, în sfârşit, toate condiţiile necesare pentru a funcţiona conform normelor. Totodată, administraţia locală a primit banii pentru refacerea podurilor din comună, distruse în urma ploilor abundente. Lucrările efective la cele două proiecte vor putea demara de îndată ce vremea va permite acest lucru.

Anul 2016 s-a încheiat într-o notă optimistă la Aşchileu, pe acorduri de colindă. Naşterea Domnului a fost vestită de copiii din comună la instituţiile locale, iar membrii ansamblului “Muguri de Aşchileu” au colindat la toate bisericile din satele comunei, la Dorna fiind însă organizată cea mai frumoasă astfel de acţiune.
Elevii participanţi pentru al doilea an la Festivalul internațional „Porți Verzi” şi-au prezentat momentul artistic pe care l-au pregătit sub îndrumarea doamnei educatoare Helen Rozsnyai, printre altele, şi în cadrul unei frumoase serbări găzduite de Şcoala Gimnazială Aşchileu Mare.
Toţi copiii din comună au primit în preajma sărbătorilor câte un pacheţel prin grija primăriei şi consiliului local. Cei din urmă au fost cei care s-au preocupat, cum este şi firesc, şi de asigurarea materialului lemnos necesar pe perioada iernii pentru încălzirea sediilor instituţiilor din comună. Totodată, pentru lucrările specifice de iarnă pe drumurile din localitate, primăria a apelat la utilajul din dotare.
Aşa cum ne-a obişnuit, Ana Cighir a fost şi de această dată rezervată în a face promisiuni privind investiţiile edilitare în 2017, fără a şti încă exact pe ce buget se poate baza. Dânsa ne-a reamintit însă faptul că una dintre cele mai importante priorităţi rămâne Căminul Cultural din Aşchileu Mare. Primarul ne-a menţionat, totodată, de colaborarea cu un medic stomatolog, care va amenaja un cabinet într-un spaţiu pus la dispoziţie de către primărie. Serviciile medicale oferite în principal copiilor şi vârstnicilor vor putea fi decontate de CAS.