11În aşteptarea votării bugetului de stat şi pentru creionarea bugetului comunei pentru anul 2017, autorităţile publice locale din comuna Jucu şi-au propus să organizeze o serie de întâlniri cu cetăţenii din fiecare localitate, pentru a afla care sunt nevoile şi cerinţele oamenilor. Conform spuselor primarului Valentin Pojar, locuitorii celor cinci sate ale comunei vor fi anunţaţi zilele următoare în legătură cu data, ora şi locurile stabilite pentru consultările publice la care sunt invitaţi să participe.

“Vreau să discutăm, de asemenea, o altă problemă importantă – colectarea deşeurilor. Vom plăti majorări şi vom fi nevoiţi chiar să aplicăm sancţiuni celor care nu colectează şi nu depozitează corespunzător deşeurile. Dar, înainte de toate trebuie să insistăm pe INFORMARE. Trebuie să se ştie foarte clar care sunt zilele în care se ridică gunoiul menajer şi când se face colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile de către firma de salubritate. Ne dorim, de asemenea, organizarea unor acţiuni de ecologizare a câmpurilor, a acostamentelor şi a malurilor de pe raza comunei afectate de depozitarea necorespunzătoare a deşeurilor, să implicăm chiar şi şcoala în acest demers. Este imperativ să determinăm cetăţenii comunei noastre să fie mai conştienţi şi mai conştiincioşi în acest sens”, a precizat edilul.
Totodată, printre priorităţile pentru anul 2017 pe care le are primarul împreună cu echipa pe care o conduce se numără proiectele de canalizare, asfaltare drumuri, dar şi finalizarea unei achiziţii prin licitaţie publică şi semnarea unui acord cadru cu o firmă specializată care să efectueze pe perioada mandatului primarului lucrările de reparaţii şi întreţinere a infrastructurii comunei. O astfel de colaborare va reduce semnificativ pe viitor din timpul şi etapele ce trebuie parcurse conform legii pentru atribuirea lucrărilor publice efectuate în comună, spre beneficiul comunităţii.
Domnul Pojar ne-a amintit de un proiect pe care îl are deja pregătit pentru asfaltarea a aproximativ 25 de kilometric de drumuri în comună, proiect ce s-ar putea depune spre finanţare la Ministerul Dezvoltării. Lista propunerilor de investiţii edilitare pentru perioada următoare continuă cu construirea celor patru capele în satele în care nu există încă aceasta utilitate, reabilitarea Căminului Cultural din Jucu de Sus, dar şi reabilitarea clădirii vechii şcoli din Jucu Herghelie, care să găzduiască şi o grădiniţă cu program prelungit.
O investiţie oarecum inedită în comună ar fi Centrul de zi din Gădălin, care s-ar putea realiza din fonduri europene. Proiectul se anunţă unul complex, care să ofere vârstnicilor servicii suplimentare, pe lângă posibilitatea petrecerii zilei într-un mod cât mai plăcut: o cantină socială unde aceştia să primească o masă caldă pe zi şi îngrijire la domiciliu pentru cei greu-deplasabili sau imobilizaţi.
“La nivelul comunei există cereri pentru locuinţe sociale. O variantă ar fi să iniţiem o solicitare către Ministerul Mediului, prin care să primim fonduri pentru construirea de locuinţe tip ANL, dar avem şi o altă propunere. Am identificat un teren de aproximativ 3 ha, unde vrem să amenajăm accesul rutier şi să asigurăm utilităţile minime, pentru a asigura parcele viabile tinerilor din comună pentru a-şi construi locuinţe”, ne-a declarant domnul Pojar.
O altă chestiune importantă, însă cu bătaie mult mai lungă, este rezolvarea accesului către platforma Tetarom de la Jucu a tirurilor şi a microbuzelor care transportă personalul angajat la marile companii de aici. Reprezentanţii multinaţionalelor care îşi desfăşoară activitatea la Jucu sunt nemulţumiţi de dificultatea cu care se circulă la orele de vârf la trecerile de cale ferată. Primăria Jucu, prin primarul Valentin Pojar, a iniţiat anul trecut o întâlnire la Prefectura Cluj, la care au participat toate părţile implicate, atât companiile de la Jucu, cât şi reprezentanţii CFR şi Tetarom. S-a constatat că există un proiect mai vechi pentru fluidizarea traficului în această zonă, prin crearea unei centuri care să pornească de undeva din zona Aeroportului, un proiect care ar putea fi revitalizat şi adaptat cerinţelor actuale.