10Interviu cu primarul comunei, Ioan Mărginean

- Buna ziua, domnule primar, ne bucurăm să ne reîntâlnim la acest început de an. Profit de ocazie să reiau care au fost cele mai importante investiţii pe care le-aţi realizat în 2016, şi mă refer aici la organizarea Zilelor comunei, la lucrările de întreţinere la căminele culturale, sau construirea infrastructurii de broadband în localitatea Bădeni şi Stejeriş. Ce ar mai trebui adăugat la acestea?
- Cele mai importante investiţii pe care le-am realizat în 2016 au fost aşa cum spuneaţi, organizarea sărbătorii Zilelor comunei Moldoveneşti, modernizarea Căminului Cultural din Moldoveneşti, instalare centrală termică pentru încălzire, amenajarea grupului sanitar la şcoala gimnazială din Moldoveneşti, amenajarea parcului din Moldoveneşti -Văleni şi, nu în ultimul rând, achiziţionarea bazinelor pentru reţeaua de apă potabilă din localitatea Podeni.
- Centrul de Informare Turistică este o altă investiţie în curs de execuţie. Pe când vom putea vorbi de inaugurarea acestui obiectiv?
- Deschiderea Centrului de Informare Turistică sperăm că va avea loc în vara acestui an. Prin proiectul pe care l-am câştigat, ne-am asumat să angajăm două persoane, şi pentru acest lucru urmează să organizăm concurs pentru ocuparea celor doua funcţii.
- Pe lângă acest lucru, ce altceva vă propuneţi să realizaţi împreună cu consiliul local pentru comuna Moldoveneşti în 2017?
- În urma calamităţilor naturale, a ploilor torenţiale din vara anului 2016, am primit suma de 3.600.000 lei din Fondul de intervenţii al Guvernului. Cu aceste fonduri vom reabilita infrastructura rutieră în localităţile Bădeni, Stejeriş, Podeni şi Pietroasa. Totodată, dorim asfaltarea drumului DC 82 în localitatea Bădeni, dar lucrăm şi la realizarea studiului de fezabilitate pentru introducerea reţelei de apă potabilă în localităţile Stejeriş şi Podeni. Nu în ultimul rând, tot în 2017 ne propunem începerea construirii capelei în localitatea Moldoveneşti.
- Fondurile europene sunt o sursă importantă pentru realizarea proiectelor pe care vi le propuneţi pentru perioada viitoare?
- Pe fonduri europene avem deja două proiecte depuse: „Modernizare străzi în localitatea Plăieşti şi Moldoveneşti şi “Înfiinţare reţea de canalizare în comuna Moldoveneşti, localitatea Bădeni”. În funcţie de apelurile de selecţie care vor fi lansate şi necesităţile comunei noastre, ne vom putea orienta şi spre alte proiecte.
- Cum a fost această iarnă pentru comuna Moldoveneşti? Pe noi toţi temperaturile extrem de scăzute ne-au afectat. Aţi întâmpinat probleme?
- Primele două luni din iarna aceasta au fost cele mai reci din ultimii 30 de ani. Temperaturi pozitive nu au fost măsurate deloc în comună pe parcursul acestor două luni. Pentru deszăpezire şi pentru a asigura traficul am împrăştiat multe materiale antiderapante, 44 de tone de sare şi tot atâtea tone de nisip. În cursul lunii ianuarie multe gospodării şi străzi au rămas fără apă potabilă din cauza formării dopurilor de gheaţă pe conducte. Totodată, şi culturile înfiinţate în toamnă, de rapiţă şi grâu, au suferit din cauza temperaturilor scăzute.
- Comuna Moldoveneşti este recunoscută pentru culturile de legume. Vor influenţa producţia din acest an condiţiile meteorologice din această iarnă?
- Cum spuneam, în primele două luni de iarnă am avut temperaturi extrem de scăzute şi, din păcate, acestora li se adaugă şi lipsa de precipitaţii. Sperăm că această lipsă de apă să se compenseze în luna februarie, astfel încât în sezonul de primăvară să avem umiditatea corespunzătoare în sol pentru noile culturi.