apahida 1Luna septembrie a fost luna curăţeniei în comuna Apahida. S-a intervenit atât în locurile de joacă, cât şi pe lunca Someşului sau în zonele grav afectate de depozitarea necorespunzătoare a deşeurilor menajere sau a reziduurilor rezultate în urma construcţiilor.
Acţiunea, una de mare amploare, a început cu localitatea Apahida, în zona sensului giratoriu (Tecsa), continuându-se cu alte locaţii. Totodată, au înaintat şi lucrările la drumurile din comună, unde s-a intervenit cu pietruiri, montare tuburi pentru asigurarea căilor de acces, dar s-a lucrat intens şi la iluminatul public, un amplu program de investiţii ce vizează zona Borom din Apahida.
Au intrat pe lista terenurilor igienizate zona Bărc, zona capăt strada Someş şi zona podurilor Sarampău, din sat Apahida, zona Podas-Apahida, zona Staţiei de epurare Apahida-poduţ, dar şi strada Triaj din satul Sânnicoara. Acţiunea de igienizare a rampelor neconforme de deşeuri menajere din Apahida desfăşurată în perioada 9-16 septembrie 2016 s-a încheiat prin transportul a aproximativ 373 tone deşeuri solide!
Autoritățile locale ale comunei anunţă că Poliţia Locală Apahida va aplica amenzi contravenţionale pentru cei ce încalcă HCL nr. 117/2008, privind interzicerea aruncării deşeurilor pe domeniul public şi privat. “Facem apel la toţi cetăţenii care doresc o Apahidă curată să ne sesizeze acest aspect la numărul de telefon Poliţia Locală Apahida – 0722.242.712, primar Fati Grigore – 0729.159.461 şi viceprimar Crăciunaş Ilinca – 0735.144.123”.
“Poliția Locală Apahida va efectua ronduri de verificare în aceste locaţii şi va aplica amenzi cetăţenilor care vor arunca deșeuri în zonele curăţate. Sperăm să rămână curate toate zonele în care s-a intervenit, iar oamenii să înţeleagă importanţa acţiunii Primăriei Apahida şi responsabilitatea care le revine în păstrarea unei comune curate pentru noi şi pentru copiii noştri. Zonele trebuie să rămână curate şi igienizate, cu ajutorul dumneavoastră. Prin patrularea Poliţiei Locale Apahida şi cu sprijinul cetăţenilor, sperăm că vom reuşi să menţinem un climat de curăţenie în Apahida. Operaţiunea de igienizare şi curăţare a acestor zone implică pentru Primăria Apahida cheltuirea unor  sume însemnate din bugetul local”, au explicat reprezentanţii administraţiei publice locale.

Apahida colectează selectiv!
Pe lângă toate acestea, trebuie să fim atenţi şi la colectarea selectivă. Această acţiune, importantă pentru reducerea cantităţilor de deşeuri reciclabile depozitate necorespunzător, continuă în comuna Apahida.
Strict Prest Cluj, firma specializată contractată pentru a oferi acest serviciu la nivelul comunei, se deplasează în fiecare zi de luni în satele Apahida, Sânnicoara, Dezmir şi Pata, pentru a ridica de la cetăţeni (din fiecare poartă!) sacii cu hârtie şi plastic. Strict Prest Cluj va lăsa cu această ocazie fiecărei gospodării câte un sac menajer, pentru o nouă colectare, ce va urma să fie ridicată în următoarea săptămână.

Let's do it Romania!
Primăria Apahida a sprijinit şi a participat la acţiunea “Let's do it Romania”, organizată la nivel naţional sâmbătă, 24 septembrie. În ultimii ani, aceasta este ziua oficială de curăţenie, stabilită în cadrul proiectului care urmăreşte mobilizarea cetăţenilor, a instituţiilor, companiilor, asociaţiilor şi a mass-media în acţiuni dedicate igienizării şi curăţeniei în areale stabilite din jurul localităţilor. Voluntarii folosesc saci menajeri şi mănuşi de protecţie, iar locaţiile care sunt acoperite de echipe sunt bine stabilite anterior. Programul a căpătat o amploare din ce în ce mai mare, cu fiecare ediţie.