jucu1Ne aflăm la început de mandat, dar în comuna Jucu lucrurile se mişcă bine. Chiar dacă am fi tentaţi să credem că ne aflăm încă într-o perioadă de acomodare, echipa administrativă locală, condusă de noul primar, Valentin Dorel Pojar şi viceprimarul Cocisi Mihai, are planuri mari, pe care a şi început să le concretizeze.

Vara a fost marcată de evenimente culturale majore, reprezentate de zilele localităţilor, organizate repede după instalare, însă s-au bucurat de mare succes şi apreciere. Într-o scurtă discuţie purtata luna aceasta cu domnul primar, Valentin Dorel Pojar, am aflat la ce se lucrează în prezent la nivelul comunei şi care sunt proiectele viitoare. Astfel, locuitorii din Jucu de Sus ar putea avea în scurt timp canalizare, printr-un proiect pregătit pentru obţinerea de finanţare europeană. Proiectul trebuie depus până la sfârşitul lunii octombrie. Pentru a putea obţine însă finanţarea, până la acea dată trebuie să se facă recepţia la reţeaua de canalizare din Jucu de Mijloc - Jucu Herghelie. Aceasta din urmă este o investiţie începută acum câţiva ani, dar încă nedefinitivată. Un alt proiect major, deja pregătit, cu o valoare ce se ridică la un milion de euro, aşteaptă finanţare de la Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Investiţia se referă la construirea unui pod peste râul Someşul Mic, în zona Jucu de Mijloc, Molitură şi 5 kilometri de asfalt. Totodată, se află în lucru un proiect pentru asfaltarea a aproximativ 19 kilometri de drum. Concretizarea acestuia, cu sprijinul MADR, ar însemna asfaltarea a tot ceea ce este neasfaltat în prezent în comuna Jucu. Lista ţintelor vizate de edilii comunei continuă cu un tronson de canalizare în Jucu de Sus, zona Molitură, proiect pentru care se lucrează deja la documentaţia necesară.
“Am dat drumul la un proiect mare de canalizare în Vişa şi Gădălin, pentru care am alocat sumele necesare pentru proiectare. Nu ştim deocamdată din ce fonduri îl vom putea realiza, să vedem şi bugetul pentru anul 2017”, a completat primarul comunei.

Sportul rămâne în prim-plan
Jucu are un stadion în Jucu de Mijloc, dar şi o investiţie ambiţioasă începută în Jucu de Sus, pentru construirea unei baze sportive ultra-moderne. Deoarece s-a încercat prioritizarea investiţiilor în funcţie de resursele şi necesităţile comunei, noul primar s-a orientat spre simplificarea proiectului iniţial şi finalizarea unui teren modern, pe baza consultărilor avute recent cu firma de proiectare.
Ştiind că are şanse de a aplica pentru obţinerea de sume considerabile din fonduri europene nerambursabile, primarul Valentin Dorel Pojar doreşte amenajarea unor cămine culturale în incinta unor clădiri deja existente în localităţile comunei, cu schimbarea destinaţiei acestora. Pentru aceste investiţii sunt vizate satele Vişa, Jucu de Sus şi Jucu de Mijloc.
Din fonduri proprii urmează să fie construite capele mortuare în patru dintre satele comunei, acolo unde locuitorii nu beneficiază încă de aceste utilităţi. S-au alocat banii pentru proiectare, iar începând din anul 2017 se doreşte construirea efectivă a acestora. Administraţia locală se implică şi în plan religios în viaţa comunităţii, oferind sprijin tuturor cultelor. “Totodată, vrem să face case parohiale în satele Jucu Herghelie şi Gădălin, având în vedere că nu există în prezent. Continuând cu ceea ce ne propunem în plan social, trebuie să spun că, printr-o colaborare cu Ecolor şi Camera de Comerţ Româno-Suedeză, Primăria Jucu vizează înfiinţarea unei grădiniţe cu program prelungit, prin amenajarea corespunzătoare a vechii şcoli din Jucu Herghelie. În cadrul aceluiaşi parteneriat pe care îl avem cu Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Româno-Suedeză Regio, Primaria Jucu a fost invitată, alături de alte primării, la un eveniment organizat în Suedia, unde vom discuta şi alte proiecte pe care le-am putea implementa la noi. În colaborare cu entităţi economice şi fundaţii se pot face lucruri foarte frumoase. Mărturisesc că şi marile companii din platforma industrială de la Jucu sunt deschise pentru a se implica în proiecte sociale în folosul comunităţii”, a precizat Valentin Dorel Pojar.