taga 2Luni, 12 septembrie, prima zi de şcoală! Curtea e plină de copii, părinţi, bunici, dascăli... Multe flori, râsete, veselie... Emoţii!... Ghiozdane, hăinuţe şi rechizite noi. Aşa am putea defini bucuria revenirii la şcoală după vacanţa de vară şi începutul unui nou an şcolar. La Ţaga însă, copiii au fost ceva mai norocoşi, pentru că începând din această toamnă, au în sfârşit şi o şcoală nou-nouţă, frumoasă şi dotată adecvat.
Comunitatea aşteaptă încă de pe vremea fostului director, Constantin Mîrza, concretizarea iniţiativei pe care dânsul a avut-o încă din anul 2005, acea de a ridica o şcoală nouă la Ţaga. Este vorba despre prima şcoală din localitate construită special, de la început, pentru a avea această destinaţie... Iar povestea-i întortocheată am mai spus-o...
A reamintit-o şi primarul al comunei Ţaga, Romulus Mîrza, cu ocazia discursului susţinut înaintea tăierii panglicii în cadrul festivităţii de deschidere a noului an şcolar. În prezenţa copiilor şi a părinţilor, a cadrelor didactice, a fostului director al şcolii, a reprezenntatului din partea Poliţiei şi autorităţilor publice locale, părintele Gheorghe Abrudan a oferit, aşa cum se cuvine, binecuvântarea creştinească.   
În duminica după Înălţarea Sfintei Cruci, comuna Ţaga a găzduit un mare eveniment religios, prilejuit de sfinţirea Bisericii Ortodoxe filia Ghiolţ, din cadrul Parohiei Ţaga. Slujba a fost oficiată de IPS Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, Mitropolitul Ardealului, Maramureşului şi Sălajului, însoţit de un mare sobor de preoţi şi diaconi. Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a fost zidită între anii 2005-2016. Ridicarea noului sfânt lăcaş a fost posibilă prin eforturile credincioşilor din localitate şi a donaţiilor primite. Succesul acestui demers se datorează în foarte mare parte preotului paroh Gheorghe Abrudan.