aschileu 2Ultimele săptămâni au fost marcate de muncă intensă la primăria comunei Aşchileu. Echipa administrativă a fost antrenată, pe lângă problemele zilnice, în demersurile necesare pentru întocmirea documentaţiei pentru mai multe proiecte.
Foarte implicată în aceste acţiuni am găsit-o, fireşte, pe Ana Cighir, noul primar al comunei. Ne-a primit cu căldură, deşi foarte ocupată, înconjurată de dosarele cu adrese, avize, studii de fezabilitate, studii geo, ridicări topografice, dar deschisă să ne povestească ce îşi propune pentru comuna pe care o administrează de curând.
Rezervată din fire în a face promisiuni pe care nu este convinsă că le va putea realiza, dânsa ne-a rugat să ne limităm la a dezvălui doar ceea ce pregăteşte în acest moment, pe principiul că nu poate face angajamente mult prea îndrăzneţe pentru resursele de care dispune în prezent comuna.
Prioritatea numărul unu a mandatului său, aşa cum a promis în campanie, este infrastructura. Este în lucru documentaţia pentru un proiect de asfaltare a 7,9 kilometri uliţe şi reabilitarea Căminului Cultural din Aşchileu Mare. Totodată, continuă demersurile pentru reabilitarea clădirii din satul Fodora, care va avea destinaţia de Cămin Cultural.
Foarte multe drumuri, telefoane şi răbdare au fost necesare pentru un alt proiect, aprobat de Prefectura Cluj în urma expertizei realizate de comisia de specialişti, şi pentru care se aşteaptă finanţarea. Este vorba de podul “Peste vale”, din Aşchileu Mare, distrus în urma ploilor din vara trecută. “Este un pod care face legătura între un drum comunal şi o uliţă foarte importantă din localitate”, a precizat edilul.
Totodată, fenomenele hidrometeorologice nefavorabile au cauzat distrugerea a două podeţe în localitatea Dorna, ce urmează să fie refăcute din sumele alocate din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2016, pentru efectuarea unor lucrări de refacere a infrastructurii locale afectate ca urmare a calamităţilor naturale produse de inundaţii.
Nu mai puţin importante sunt demersurile pentru modernizarea grupului social şi instalarea unei mini-staţii de potabilizare a apei la şcoala din Aşchileu Mare. Este vorba despre un proiect pregătit de primărie şi înaintat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
În altă ordine de idei, Primăria Aşchileu doreşte depunerea unui proiect pentru realizarea unui teren de sport modern, din fonduri europene nerambursabile, prin intermediul GAL-ului Samus Porolissum, GAL din care face parte comuna Aşchileu şi alte UAT-uri din judeţul Cluj şi Sălaj.
Pentru a trece fără probleme peste sezonul rece, aşa cum le stă bine bunilor gospodari, la instituţiile din comună s-a asigurat deja materialul lemnos pentru încălzire.  
... Şi rămâne loc pe agenda noului primar şi a consiliului local şi pentru cultură! În luna octombrie se doreşte organizarea unui eveniment cultural-artistic, în cadrul căruia să fie premiaţi membrii ansamblului folcloric al comunei, “Muguri de Aşchileu”, pentru întreaga activitate. Sub îndrumarea instructorului Aurel Lucaciu, tinerii dansatori au făcut cinste comunei la toate evenimentele la care s-au prezentat în ultimii ani.