21Aflată la a treia ediție, sărbătoarea locuitorilor comunei Săcuieu s-a desfășurat anul acesta în data de 19 iulie, în același minunat cadru natural dăruit de locul cunoscut sub numele de Valea Oilor. Denumită sugestiv “Zilele Vlădesei”, această sărbătoare organizată de către edilii comunei Săcuieu și destinată locuitorilor acestor locuri binecuvântate de Dumnezeu cu frumusețe și liniște, vine ca o recunoaștere a strădaniei săcuanilor, rogojenilor și vișeganilor de a trudi cu toată ființa timp de un an de zile cât a trecut de la ultima întâlnire în același context, și a-și desfășura fiecare activitatea astfel încât satele noastre să fie tot mai frumoase, mai arătoase și mai prospere. Și asta pentru că numai așa demonstrăm că aici, la poalele Vlădesei hărnicia, respectul și omenia moștenite din moși strămoși sunt pârghiile care ne unesc și ne ajută să trecem mai ușor peste orice stavilă se ridică în calea noastră într-o societate plină de mistere și anomalii...

De fiecare dată de Zilele Vlădesei revin acasă mulți dintre fiii acestor plaiuri pe care eu, în scrierile mele nu o dată le-am asemuit cu un minunat colț de rai. Indiferent cât de bine le-ar fi în locurile în care și-au întemeiat o familie, unde au un serviciu sau o afacere, fiecare revine cu drag, ori de câte ori are ocazia, la casa părintească. „Casa părintească nu se vinde!” – spune atât de frumos în una din poeziile sale Grigore Vieru. Și cu bucurie observăm că din ce în ce mai mulți dintre consătenii noștri răspândiți în țară sau străinătate, revin în locurile natale, construiesc, renovează, pregătindu-și fie o casă de vacanță, fie un locșor mult visat pentru o bătrânețe frumoasă și liniștită.
22La orele amiezii, după oficierea unei slujbe religioase de către preoții parohi Dorel Popa și Florin Mereu, primarul comunei Săcuieu, Dl. Creț Vasile Daniel a rostit discursul de deschidere a manifestării. Alături de domnia sa au fost secretarul primăriei, Ioan Potra, membrii Consiliului Local (Dorina Merca, Mariana Bențan, Cornel Filip, Traian Mereu, Ovidiu Moca, Marin Pașcalău, Constantin Bențan, Cristian Bențan), Ioan Merca directorul societații primăriei. Au fost invitați și au luat cuvântul oaspeți de seamă precum Dl. senator Iuliu Păcurar, personalități din cadrul Consiliului Județean: Dl. Mihai Seplecan - președinte, Dl. Horațiu Cătărig - vicepreședinte, Dna. Mariana Leș și Dl. Andro Marinel - consilieri județeni, prim-vicepreședinte PNL Dna. Gabriela Rădoi, primarul orașului Huedin Dl. Mircea Moroșanu, primari ai comunelor vecine: Vasile Tripon – Călățele,  Coldea Petru – Mănăstireni, Radu Abrudan-Ciucea. Apoi, timp de câteva ore pe scena amenajată în aer liber au evoluat artiști și formații artistice care au antrenat toată suflarea la cântec, joc și voie bună:  ansamblurile Junii Vlădesei și Cununa Vlădesei din Huedin, ansamblul Măgura – Călățele, tinerele interprete de muzică populară din Săcuieu Bianca Moca și Cristina Ioana Merca, cunoscuta și îndrăgita solistă Florina Trif (Săcuieu), surorile Buș din Rogojel, două minunate copile ce promit ceva pe tărâmul cântecului popular.
Programul a continuat cu recitalul susținut de Adriana Irimieș, Ciprian Picovici, Ana Strâmturean, Zina Doboș, taragostistul Ghiță Pașcașlău, Crina Prața și Monica Blaga. Invitații speciali ai organizatorilor au fost un grup de artiști membri ai Uniunii Artiștilor Interpreți de Folclor și acompaniați de orchestra Codru de România (condusă de prof. Nelu Gabor); astfel au urcat pe scenă și au susținut recitaluri Iulia Bucur, Vlăduța Lupău, Răzvan Năstăsescu, Paul Ananie, Cătălin Hașa, Amalia Codorean-Chindriș, Sava Negrean Brudașcu și Ionuț Fulea.
Sărbătoarea plaiurilor săcuane s-a încheiat târziu în noapte cu un superb foc de artificii. A fost o zi frumoasă, o sărbătoare aleasă, cu oameni frumoși și luminoși și într-un cadru de vis! Mulțumim Primăriei și Consiliului Local, tuturor participanților și sponsorilor care au făcut posibilă organizarea „Zilelor Vlădesei”!

Georgeta Resteman