20Satul Finciu, localitate ce se situează în partea estică a teritoriului administrativ al comunei Călăţele, a împlinit anul trecut 555 de ani, prima atestare a acestei aşezări datând din anul 1459. Fiii satului s-au mobilizat şi au organizat vara trecută un eveniment cultural-artistic care să marcheze frumoasa vârstă a satului lor natal. Pe 15 august anul curent, fiii satului Finciu și-au dat întâlnire pentru a doua ediție a manifestării.

Manifestarea a avut loc în 15 august, de Sfântă Marie Mare. Ediţia a II-a a sărbătorii satului Finciu s-a bucurat de un număr mare de participanţi şi de un frumos spectacol folcloric, susţinut de dansatorii ansamblului “Măgura” din Călăţele şi alţi artişti din zonă. Prin implicarea domnului primar Vasile Tripon şi a crescătorilor de animale din comună, a fost posibilă pregătirea unei tocăniţe de miel cu care au fost serviţi toţi cei prezenţi. Evenimentul a fost un bun prilej de reîntâlnire cu prietenii din copilărie şi depănarea amintirilor, la un pahar de vin, într-un cadru natural, deosebit.
Se anunţă o nouă ocazie de distracţie şi voie bună! Duminică, 30 august, cetăţenii comunei sunt aşteptaţi cu muzică bună, la Căminul Cultural din Călăţele, pentru o ultimă petrecere înainte de începerea noului an şcolar.
Reprezentanţii primăriei se declară mulţumiţi la finalul acestei veri, mai ales că au trecut cu bine seceta din acest an, fără culturi compromise. Bineînţeles, producţia este redusă cu cel puţin 20% pe fondul lipsei de apă, însă nu sunt parcele şi terenuri grav afectate pe raza comunei din acest motiv.
“Lucrăm în continuare pe drumurile comunale, la rigole, şi urmează ca în următoarele două-trei săptămâni să se înceapă lucrările în localităţile Călăţele şi Dealu Negru la trei traversări peste albiile pâraielor care se varsă în Valea Călata”, a completat viceprimarul comunei, domnul Constantin Ghiţe.