18Agricultorii vor primi o parte din despăgubirile pentru secetă, inclusiv anul acesta, a precizat ministrul Daniel Constantin. El a mai spus că cele mai mari pierderi din cauza secetei sunt la porumb, floarea soarelui şi soia.

 

"Seceta a lovit în special cultura de primăvară, după doi ani în care agricultura a ajutat la creşterea economică a României. (...) Aceste precipitaţii care au venit nu mai ajută campania de primăvară, dar vor ajuta campania de toamnă. Nu ştiu care e valoarea despăgubirilor. O vom afla în luna septembrie. Sunt afectaţi şi cei din zootehnie. Vom face şi acolo o analiză în perioada următoare. Fiind furaje mai puţine, sunt mai scumpe în acest an şi sunt afectaţi. În luna septembrie vom definitiva situaţia la nivel naţional, apoi îi vom notifica pe cei de la Comisia Europeană. Cu siguranţă cei care au suferit pierderi vor primi despăgubiri, a declarat Daniel Constantin.
Procedura în vederea înregistrării cererii de despăgubire pentru fermierii care au suprafeţe calamitate prevede că agricultorul trebuie să meargă la Primărie cu o cerere prin care înştiinţează autorităţile că deţine culturi calamitate. Se constituie o comisie locală de situaţii de urgenţă, care se deplasează la faţa locului şi întocmeşte un raport operativ, care este transmis la ISU Argeş şi la Direcţia Agricolă. Pentru fiecare fermier se întocmeşte un proces verbal de constatare a pagubei, care este centralizat la Direcţia Agricolă şi trimis în maximum 15 zile la Prefectură şi Ministerul Agriculturii.

10% din suprafețe afectate
Din fericire, Clujul nu a fost afectat de secetă ca alte județe ale țării, unde producțiile de porumb sau floarea soarelui sunt calamitate în proporție de până la 70%. „Avem afectate cam 10% din suprafeţele totale cultivate. Mai ales legumele, unde sunt 7.220 de hectare cultivate în Cluj. Seceta a afectat terenurile nisipoase cultivate cu legume din zona Turda, Câmpia Turzii. Avem apoi afectată şi cultura de porumb. Aici sunt în judeţ cultivate 42.830 de hectare, atât la particulari, cât şi la societăţi comerciale. Cam 20.000 de hectare din acestea, adică 30% sunt afectate de secetă. Iar în ultimele săptămâni se văd daunele şi la cultura de sfeclă de zahăr. Acum trei săptămâni cultura era frumoasă, acum deja se vede seceta pe cele 590 de hectare cultivate cu sfeclă. Şi mai suntem afectaţi şi la partea de fructe, unde fără ploaie fructele nu se dezvoltă”, a declarat Ioan Pintea, directorului Direcţiei pentru Agricultură Cluj.