13Prima participare la un Festival Internaţional  a “Muguraşilor” a fost în Sicilia, comuna San Piagio Platani, în perioada 8 -15 august,  unde membrii ansamblului au reprezentat cu mândrie şi onoare atât comuna Cătina, cât şi România. La festival au fost prezente şapte ansambluri din ţări diferite: România, Polonia, Paraguay, Columbia, Serbia, Bosnia şi bineînţeles, Italia, fiecare dintre acestea prezentând dansurile specifice ţării pe care o reprezintă.

Ansamblurile au fost cazate împreună, au putut interacţiona şi lega prietenii. Seara au fost organizate petreceri cu muzică tradiţională din ţările de origine, dar şi un workshop, între membrii ansamblurilor, o modalitate interesantă pentru aceştia de a-şi împărtăşi cunoştinţele legate de muzică şi dans.
Turneul nu s-a rezumat însă doar la muncă, tinerii dansatori având ocazia să se şi relaxeze, respectând însă un program bine stabilit. În prima parte a zilei, “Muguraşii” au mers la mare, la piscină şi au vizitat şi câteva obiective turistice din comună. În continuare au avut loc repetiţiile pentru spectacol şi pregătirea costumelor pentru următoarele reprezentaţii.
12Din programul festivalului nu a lipsit parada costumelor populare, când ansamblurile au colindat pe străzile comunei, acţiune organizată înaintea fiecărui spectacol susţinut în faţa publicului italian, de altfel, foarte numeros. Dansatorii au fost primiţi de fiecare dată cu căldură şi ropote de aplauze. Ansamblul din Cătina a susţinut în fiecare seară câte un program de 20 de minute, în care a prezentat o Suită de dansuri de pe Câmpie, Târnăveană, Muierească şi dans din Oaş. Publicul a apreciat foarte mult suita din Oaş, datorită costumelor  viu colorate şi a coregrafiei.
“Copiilor le-a plăcut foarte mult această experienţă, deoarece au legat prietenii, în special cu dansatorii din Polonia, cu care ţin legătura pe internet, sunt mândri că au putut arată publicului Italian o mică parte din tradiţia românească şi au vizitat oraşe importante ale Italiei, ca Florenţa, Roma şi Messina”, apreciau instructorii Raluca Augustin şi Mădălin Todor.
Trebuie subliniat că acest turneu a fost posibil datorită Primăriei Cătina, cu sprijinul primarului Alexandru Bota, dar şi cu eforturile părinţilor, care au sponsorizat această deplasare. Nu în ultimul rând, punctăm talentul şi implicarea instructorilor Mădălin Todor şi Raluca Augustin, care i-au învăţat pe aceşti copii ce înseamnă jocul popular şi dragostea de folclor.