09De sute de ani în aceeaşi dată, pe 16 august, prima zi după sărbătoarea “Sfintei Maria”, indiferent de ziua din săptămână, la Mociu are loc „Târgul Secerii”, cunoscut în toată Câmpia Transilvaniei. Evenimentul marchează terminarea secerişului, prilej de bucurie pentru agricultorii din zonă.

Pe vremuri, “Târgul Secerii” de la Mociu era un fel de bursă regională care stabilea preţurile cerealelor şi animalelor. Astăzi, chiar dacă importanţa economică a dispărut, tradiţia merge înainte, târgul bucurându-se de acelaşi succes de altădată, adunând în fiecare an numeroşi vizitatori.
Acum, „Târgul Secerii” face parte din calendarul cultural al localităţii, alături de alte festivaluri la fel de cunoscute cum ar fi “Festivalul Ciobanilor”, organizat în luna mai, şi “Festivalul Jocului de pe Câmpie”, eveniment ce urmează să aibă loc în luna septembrie. Toate aceste evenimente se bucură de un real succes şi an de an sunt tot mai apreciate şi aşteptate cu nerăbdare de locuitorii din zona Câmpia Transilvaniei.
„Vedetele” târgului care au rezistat de-a lungul timpului sunt: turtiţele, hinta şi buna dispoziţie dar, bineînţeles, nu au lipsit nici micii şi berea. Trebuie apreciată implicarea organizatorilor, seriozitatea cu care aceste manifestări sunt abordate şi perseverenţa în păstrarea şi promovarea culturii şi tradiţiilor locale de la an la an.