02Luni, 29 iunie, cu ocazia cinstirii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, conform tradiţiei, locuitorii comunei Frata s-au adunat cu mic cu mare la Târgul Berchieşului. Aşa cum este obiceiul locului, cu această ocazie se organizează un parastas de pomenire a martirilor Revoluţiei de la 1848, pe Valea Sângelui.

Cu ocazia evenimentului din acest an, s-a prezentat o propunere de ridicare a unui monument grandios în locul de sacrificiu, şi se speră găsirea fondurilor necesare pentru această importantă investiţie. „Am încercat ca în acest an să organizăm „Jocul satului”, respectând cât mai exact modul în care se desfăşura evenimentul altădată. Au participat ansamblurile şi tarafurile din zonă, dar toţi cei care au simţit nevoia au avut posibilitatea de a juca”, a precizat Romulus Bucur, directorul Căminului Cultural din Frata. 01Manifestarea s-a bucurat de prezenţa primarului Vasile Trif, a primarului oraşului Sărmaşu, precum şi a reprezentanţilor Centrului Judeţean de Promovare şi Conservare a Culturii Tradiţionale Cluj.

Voiaj etnografic în Transilvania
Marți, 16 iunie 2015, în organizarea Cameliei și Ioan Motoc, Sonia Dion și Cristian Florescu, un grup de turiști din Statele Unite ale Americii a vizitat comuna Frata. În satul Berchieșu, aceștia au fost întâmpinați de părintele paroh Florin Negru, care le-a prezentat pentru început biserica veche de lemn cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” monument istoric, iar apoi au vizitat și biserica parohială nouă, construită sub formă de cruce, aflată momentan în stadiu de pictură în tehnica frescă. De aici s-au îndreptat spre Frata, unde au fost întâmpinaţi de edilii comunei (Vasile Trif - primar, Grigore Pop - viceprimar și Lucreția Șomlea – secretar), de Tarafurile reunite conduse de Ciurcui Alexandru “Şandorica”, Ciurcui Romulus “Nonu” din Soporu de Câmpie și Vasile Pop “Lia” din Frata, Formaţia Instrumentală a copiilor din Frata și Formația de jocuri tradiționale Frata, care a prezentat jocuri tradiționale din comună.
Oaspeții au putut admira costumele populare tradiţionale din Frata, lucrate manual de meșterul popular Raveca Soporan; au vizitat Centru de Informare Turistică, unde au admirat un vernisaj de pictură a pictorului Luis Garcia Camarero, iar la Şcoala Gimnazială Frata au fost încântaţi de muzeul școlii prezentat de Camelia Sălăgean.
03N-au plecat din Frata fără a-și lua cu ei costume populare și ,,Sticla de Frata”, sticla pictată de ,,micii meșteri” în cadrul ,,Atelierului de meșteșuguri din bibliotecă”. Ne bucurăm că am primit vizita acestor turiști străini și ne dorim cât mai mulți vizitatori pe viitor!

Praznicul Rusaliilor
Duminică, 31 mai 2015, creștinii ortodocși au cinstit și prăznuit ,,Pogorârea Sfântului Duh”, numită în popor Rusaliile. Acest praznic are loc la 50 de zile după Învierea Mântuitorului, când după făgăduința Fiului lui Dumnezeu care acum se împlinește, a trimis pe Preasfântul Duh peste Sfinții Ucenici și Apostoli. În toate bisericile de pe raza comunei, a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, după care preoți și credincioși au ieșit în țarină pentru slujba de Sfințire  a apei și binecuvântare a holdelor.
Așadar,  Sărbătoarea Rusaliilor a continuat luni, 1 iunie, la Mănăstirea Soporu de Câmpie care și-a serbat hramul ,,Sfânta Treime”. De această dată în mijlocul celor veniți la mănăstire a fost prezent Înalt Prea Sfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei înconjurat de un sobor de preoți, monahi și o mulțime de credincioși din localitățile învecinate. În cadrul cuvântului de învățătură IPS Andrei a subliniat faptul că: ,,Praznicul Rusaliilor și Dumnezeu ne cheamă pe toți cei ce astăzi am venit la mănăstire să devenim misionari. Iar devenind misionari împlinim 2 elemente extrem de importante și anume:  participarea la Sfânta Liturghie și datoria de a fi filantropi cu semenii noștri”.
De asemenea în cadrul Sfintei Liturghii s-a împărtășit o mulțime de credincioși cu Trupul și Sângele Mântuitorului. Răspunsurile de la strană au fost date de corul tinerilor teologi din Turda conduși de pr. Sebastian Zăhan, iar  priceasna a fost adusă în inimile credincioșilor de doamna cântecului popular Irina Someșan. Tot în timpul dumnezeieștii Liturghii a avut loc și o hirotonire de preot, pentru postul de vacant de la Bonțida, precum și ridicarea pr. ieromonah Dorotei, viețuitor al mănăstirii Sfânta Treime, la rangul de protosinghel, pentru vrednicia, truda și osteneala depusă în cei 20 de ani de când pr. protos. Irineu Paneș este stareț al Mănăstirii de la Soporu de Câmpie.