85Elevii din Iara au obţinut rezultate mai bune decât anul trecut la evaluările naţionale de clasa a VIII-a. Dintre cei 17 elevi care au participat la examene, 15 au obţinut peste nota 5. Situaţia a fost mai bună la Limba română, unde nota cea mai mare a fost 9,45, iar la Matematică, cea mai bună notă a fost 8,55.
Absolvenţii se îndreaptă pentru continuarea studiilor, atât spre licee cât şi spre şcoli profesionale, după cum ne preciza domnul director, Titus Vicovan. De asemenea, la faza judeţeană a olimpiadei de religie, o elevă a şcolii din Iara obţinut rezultate frumoase.

Elevii din comuna Iara sunt implicaţi activ şi în activităţi extracurriculare, unde dau dovadă de mult talent şi pasiune. “În şcoală a continuat şi în acest an proiectul “Porţi verzi”, un proiect internaţional axat pe obiceiuri şi tradiţii locale, în urma căruia opt elevi de la noi vor participa în această vară la o tabără în Croaţia”, a precizat Titus Vicovan.
Două eleve ale şcolii, Corina Ilea şi Denisa Moisă au obţinut menţiune la Festivalul Naţional “Pe aripi fragede de folk”. Au avut astfel ocazia de a cânta pe scena amplasată în centrul oraşului Cluj-Napoca, cu ocazia “Zilelor Clujului”.
Trebuie completat, de asemenea, că elevii din Iara au obţinut menţiuni la fazele judeţene ale competiţiilor sportive.

Proiectele administraţiei continuă optimist
S-a refăcut licitaţia pentru buldoexcavator, se lucrează acum la depunerea documentaţiei necesare, conform legislaţiei. Este vorba despre un proiect depus pentru obţinerea de finanţare europeană, pe Măsura 322 D şi câştigat de Primăria Iara. Tot din fonduri europene, pe Măsura 322, se urmăreşte dotarea Căminului Cultural din localitatea Iara. Pentru acest proiect a fost semnat deja contractul de finanţare şi a început achiziţia. “Totodată, s-au făcut demersurile necesare la Satu Mare pentru decontarea primei tranşe de bani pentru reabilitarea drumului comunal DC 104 Iara-Făgetul Ierii”, precizează primarul Ioan Dorin Popa. “Cea mai importantă realizare a acestui an a fost obţinerea finanţării pe Ordonanţa 28, fonduri guvernamentale în valoare de 600.000 lei, utilizate pentru asfaltarea drumului comunal DC 103 Iara-Agriş. Această lucrare este parţial finalizată”, a completat edilul.
De asemenea, din bugetul local au fost făcute patru staţii pentru mijloacele de transport în comun, două în localitatea Iara, una la Buru şi una în satul Surduc. Frecvent, Primăria Iara organizează acţiuni de ecologizare în comună, extrem de necesare, deoarece, din păcate, turiştii nu păstrează curăţenia, lăsând după plecarea lor, “urme” ale lipsei respectului faţă de natură.