58Am fost din nou foarte impresionaţi de ce am văzut recent la Moldoveneşti - o vizită educativă, pentru noi, la ferma domnului Turdean.  “Punctualitate şi rigurozitate”, aşa aş caracteriza abordarea activităţii SC AGROTURDEAN IMPEX SRL, din localitatea Bădeni. Şi nici nu ar funcţiona altfel lucrurile, dacă ţinem cont de cele peste 720 de hectare de teren cultivate cu grâu, sfeclă de zahăr, cartof, floarea soarelui, rapiţă, orzoaică de bere şi porumb.
Şi, asta nu e tot. Ferma deţine 120 de capete de tăuraşi pentru îngrăşat, precum şi depozite pentru cereale cu o capacitate totală de 10.000 de tone. Vă întrebaţi cum a început însă activitatea în acest domeniu domnul Turdean? După ce a beneficiat de cursurile de formare în agricultură, organizate în Olanda la sfârşitul anilor ‘90, destinate românilor cunoscători ai limbii engleze, cu vârsta sub 35 de ani, dânsul şi-a achiziţionat un tractor românesc, cu care a început activitatea. Acum vorbim de o “bază europeană” şi de tehnologie înalt-performantă. Din parcul de utilaje al fermei fac parte 4 tractoare John Deere, combine de recoltare şi, deşi beneficiar al unui program FEADR pentru achiziţionarea unui tractor cu remorcă, Turdean este încă în aşteptarea soluţionării unui litigiu. Am aflat, de asemenea, că în curând va fi definitivat un depozit de cereale cu o capacitate de 5.000 de tone, plasat pe orizontală.
57Ce se întâmplă însă cu produsele în asemenea cantităţi? Ferma de la Bădeni reuşeşte să asigure 10.000 de tone de orzoaică producătorilor de malţ. O importantă cantitate a produselor SC AGROTURDEAN IMPEX SRL ajunge la export, în special în ţările arabe, dar nu numai.
De ce am insistat pe organizare? Pentru că toate acestea sunt posibile cu doar 6 angajaţi: 3 în domeniul agricol şi 3 pentru amenajări peisagistice (plantaţii de iarbă pe suprafeţe mari, deszăpeziri, toaletări), o activitate colaterală a firmei.
Totuşi, am constatat o mare nemulţumire a domnului Turdean. Dânsul consideră că România are o problemă în privinţă sprijinului acordat de guvernare celor care ar putea contribui la producerea de mâncare ieftină. O altă problemă pe care ne-o explica Turdean este cea a forţei de muncă. “În 5 ani voi aduce angajaţi din ţările arabe şi din India”. Românii nu sunt deloc motivaţi să muncească în ţară, în condiţiile actuale.
Nu în ultimul rând, trebuie subliniat aportul substanţial pe care îl aduce ferma vizibilităţii comunei Moldoveneşti, dar şi bugetului local, concretizat prin impozitele percepute pentru activitatea desfăşurată. Totodată, SC AGROTURDEAN IMPEX SRL este principalul sponsor al evenimentelor ce au loc în comună şi expozant foarte căutat de participanţii la expoziţiile de maşini agricole organizate cu ocazia serbărilor locale.

56