23Începutul de mai a reunit iubitorii serbărilor populare şi ai zootehniei la cea de-a VI-a ediţie a sărbătorii ciobanilor din Asociaţia locală “Mioriţa” şi la evenimentul de Promovare a Planului de Dezvoltare Locală „GAL Câmpia Transilvaniei”, aflat la a IV-a ediţie.

 

 

Participanţii au avut posibilitatea să guste din produsele obţinute din lapte de oi, capre şi vaci, să se bucure de adevăratul caş, urdă, telemea şi palaneţe, să admire şi achiziţioneze confecţii din piele şi blană de oaie. Nu au lipsit din standul expoziţional nici plantele decorative şi florile de sezon, dar care, trebuie să recunoaştem, cu greu puteau rivaliza cu minunatele lalele care conduceau 24trecătorii pe aleile parcului din Mociu. Marea atracţie au fost, cum era firesc, animalele expuse, cele mai mândre exemplare ale bacilor înscrise şi în concursul de frumuseţe organizat cu această ocazie, și, spre deliciul copiilor, căţeii, ai căror stăpâni au început deja iniţierea acestora în activităţile mioritice.
Printre invitaţii speciali prezenţi la eveniment au fost primari, viceprimari, consilieri judeţeni, Adrian Zaharia, directorul APIA, directorul ANIF, Iulia-Ana Balog, şefului Oficiului Teritorial pentru IMM-uri şi Cooperaţie Cluj-Napoca, Bogdan Aron, prof. univ. Ivan Ilarie şi domnul deputatul Mircea Irimie, care a citit mesajul ministrului agriculturii, Daniel Constantin, transmis crescătorilor de ovine din zonă. În cadrul evenimentului, GAL Câmpia Transilvaniei, al cărui manager este doamna Angela Bereschi, a oferit invitaţilor coşuri cu produse tradiţionale ieşite din mâinile pricepute ale membrilor acestei asociaţii.
De la o serbare mioritică nu puteau lipsi ceaunele în care, deasupra focului de lemne, carnea de miel şi balmoşul au primit un gust şi o mireasmă aparte. Suntem convinşi că ciobanii din Mociu au secretele lor, pe care le pun în aplicare în pregătirea acestor preparate. Aşa cum spunea edilul comunei, “Să fiţi mândri pentru animalele pe care le-aţi crescut şi pentru produsele pe care le puteţi oferi!”.
Comisia de clasificare a animalelor a fost formată din profesori de specialitate cu experienţă: Prof. Ioan Pădurean de la Facultatea de Zootehnie din Timişoara şi Stelian Dărăban de la USAMV Cluj-Napoca, care au jurizat pe baza Standardului Rasei Ţurcane. Ciobanii 25înscrişi în competiţie au fost Ban Marinel, Foldvari Tiberiu (locul I), Vereş Alexandru (locul II), Gherman Ionuţ, Pop Radu Vasile, Moldovan Florin, Vişan Eugen (locul III), Şuteu Vasile (locul I) şi Mândruşca Ioan.
Solişti consacraţi de muzică populară, Ciprian şi Mihaela Istrate, Maria Şomlea, Ana Ilca Mureşan, Mândruşca Angela, Adina Varga, Denisa Crişan, Marian Dascăl, Cosmin Mocean, dar şi ansamblurile folclorice ,,Copiii Mociului”, atât grupa mare cât şi grupa mică, şi ,,Rapsodia Someşană’’, au fost marile surprize pregătite pentru public, dar şi pentru ciobanii care le-au meritat pe deplin, o altă promisiune îndeplinită a primarului Marton Horvath.

 

26