14Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român, închinată în memoria celor căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului, s-a sărbătorit la 21 Mai. În semn de recunoștință pentru sacrificiul suprem al sutelor de mii de ostași căzuți la datorie în timpul Primului Război Mondial, Tratatul de la Versailles, semnat de fostele țări beligerante în 1919, prevedea, printre altele, obligativitatea întreținerii mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a operelor comemorative de război dedicate acestora. În România, Ziua “Înălțării Domnului” a fost desemnată Zi a Eroilor și Sărbătoare Națională Bisericească, prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001. Totodată, legea din 2003 privind regimul monumentelor și operelor comemorative de război a proclamat sărbătoarea Înălțării Domnului, drept Sărbătoare Națională a poporului român.
Cu acest prilej, şi în acest an, au fost organizate la Monumentele eroilor din comuna Geaca ceremonii de depunere de coroane de 15flori, Parastasul de pomenire a celor dispăruţi, precum şi un emoţionant moment artistic pregătit de copiii din comună.
“Ziua Eroilor” se află printre principalele sărbători din calendarul evenimentelor anuale ce au loc la Geaca, alături de 1 Iunie, Ziua Copilului. Ne implicăm, cât ne stă în putinţă, ca de fiecare dată, să marcăm aşa cum se cuvine aceste sărbători”, preciza viceprimarul comunei, Mihai Moldovan.
Tot de la dânsul am aflat că au început deja lucrările la terenul sintetic din localitatea Geaca, o investiţie de aproximativ 2 miliarde de lei vechi, care urmează să fie finalizată în această toamnă.