01În preajma “Zilei Internaţionale a Copilului”, în comuna Apahida au avut loc mai multe acţiuni în care au fost implicaţi cei mici. În cadrul evenimentelor care au avut loc la sfârşitul lunii mai, dar şi de 1 iunie, organizatorii - administraţia locală, dascăli, organizaţii neguvernamentale şi alte instituţii, au încercat să îi motiveze pe copii să aibă o viaţă activă, sănătoasă, să conştientizeze importanţa activităţilor sportive şi a mişcării în aer liber.


“Sănătate pe 2 roţi”
Miercuri, 20 mai, Grădiniţa Apahida, în colaborare cu Liceul Tehnologic “Ştefan Pascu” şi Primăria Apahida au organizat a II-a ediţie a concursului de biciclete “Sănătate pe 2 roţi”. S-au aliniat la start  90 de copii, înscrişi în grupa mijlocie şi grupa mare la Grădiniţa din Apahida.

“Viaţa fără fumat”
02Asociaţia CER, Serviciul de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Apahida şi Direcţia de Sănătate Publică Cluj au implementat un inedit proiect, “Viaţa fără fumat”, având ca scop prevenirea și reducerea fumatului în rândul elevilor din Şcoala “Ștefan Pascu”. Proiectul a presupus aplicarea unui chestionar, informarea  elevilor şi  a  părinţilor  despre  riscurile  fumatului, precum şi consilierea elevilor în vederea  prevenirii și reducerii numărului de elevi fumători. Iniţiatorii au implicat activ elevii în campania de  “popularizare” a riscului fumatului în  rândul colegilor lor, fiind antrenaţi în realizarea de desene şi lucrări tematice. La finalul acţiunii, cei mai buni au fost premiaţi.
În cadrul proiectului, vineri 29 mai, a fost organizat un marş cu tema:  “FUMATUL UCIDE”. Elevii au colindat pe străzile Republicii, Decebal, Avram Iancu, Horea şi Libertăţii, purtând o ţigară uriaşă, care în final a fost îngropată, înălţând pancarte cu mesaje anti-fumat şi scandând slogane de genul “Nu lua ţigara, ne afumă ţara!”.
Primarul comunei Apahida, Grigore Fati, a fost prezent la eveniment adresându-se copiilor şi sfătuindu-i să nu se lase pradă acestui viciu, extrem de dăunător, fumatul. Edilul explica tinerilor că “Fumatul nu mai este la modă! Este mai “trendy” să nu fumezi, decât să fumezi!”.

Tărâmul copiilor
Seria acţiunilor de 1 iunie a debutat cu un eveniment dinamic organizat în satul Dezmir. “Hai şi tu pe Tărâmul copiilor!”  a avut loc duminică, 31 mai 2015, cu începere de la ora 15.00, când copiii au fost aşteptaţi în Curtea Şcolii şi în Parcul Dezmir cu multe surprize. A fost o manifestare de succes organizată de  Asociaţia pentru Sprijinirea Dezvoltării Rurale – ASDR Dezmir, Asociaţia Tinerilor Voluntari Dezmir şi Word Vision.
A doua zi, luni, chiar de 1 iunie, la Apahida, toţi copiii din comună au fost invitaţi să sărbătorească. Cu această ocazie, cei mici au avut parte de o cabină foto cu accesorii haioase, tobogan, animatori, concurs de desene, desene pe asfalt, face-painting şi multe alte jocuri distractive.   

Actualizarea stadiului proiectelor administraţiei locale
Pe lângă toate acestea, s-au tratat însă cu mare seriozitate proiectele administraţiei locale de modernizare şi extindere a infrastructurii în comună. Lucrările la reţeaua de canalizare în satele Dezmir şi Sânnicoara au început, la fel şi lucrul la staţia de epurare. “Vom începe acţiunea de pietruire a străzilor, aşa cum a fost stabilit, bineînțeles, exclus pe cele pe care se lucrează la reţelele de utilităţi”, preciza primarul Grigore Fati. “Sperăm ca până la sfârşitul lunii iunie să începem, de asemenea, asfaltarea străzilor, aşa cum am promis cetăţenilor. Avem în vedere, totodată, lucrări de reparaţii la obiectele de joacă din parcurile din comună, precum şi realizarea de parcuri noi pentru copii”, a completat edilul şef.
În altă ordine de idei, la punctul de lucru APIA de la Apahida, continuă acţiunile prilejuite de depunerea cererilor întocmite de fermieri pentru obţinerea subvenţiilor.  
Veşti bune se anunţă şi legate de Căminul Cultural de la Sânnicoara – se intenţionează finalizarea acestuia până la sfârşitul lunii iunie. Am înţeles din discuţia cu domnul primar, că a început procedura de achiziţie pentru mobilier şi partea electronică. Pentru sala mică a Căminul Cultural din Sânnicoara sunt pregătite deja mobilierul şi calculatoarele, o investiţie finanţată printr-un proiect depus pe fonduri europene.