29Fabrica de brânzeturi de la Ţaga şi-a redeschis porţile în urmă cu puţin timp. Este vorba despre o entitate nouă, pentru care au fost necesare noi autorizaţii, avize, atestat de producător, dar care ar fi fost păcat să nu mai funcţioneze. Aici se fabrică un produs unic, cu o tradiţie de peste 50 de ani.
Fabrica de brânzeturi Transilvania gestionează unitatea de la Ţaga, un parteneriat între AgroTransilvania Cluster, care asigură cadrul geopolitic şi Someş Arieş Cooperativa Agricolă, cea care se ocupă de gestionarea efectivă a fabricii. Ţandea Dan, preşedintele SACA a subliniat că redeschiderea fabricii este un beneficiu pentru imaginea comunei Ţaga, un beneficiu pentru fermierii din zonă care vor asigura materia primă, dar nu trebuie trecute cu vederea locurile de muncă care se asigură astfel pentru populaţia din această regiune.
Reţeta brânzei “Năsal” rămâne neschimbată, calitatea produsului fiind una deosebită, datorită faptului ca este vorba despre o clasă superioară de brânzeturi fermentate cu pasta moale, care necesită o perioadă de maturare de 14-24 de zile, fără niciun alt tratament chimic sau termic. Gustul aparte fiind dobândit prin păstrarea la o temperatură constantă în grota legendară de la Ţaga. S-a încercat crearea acestor condiţii în laborator, însă fără succes. Profesorul Mihaiu de la USAMV Cluj a realizat o amplă cercetare în acest sens, descoperind că bacteria de genul “Lines” are beneficii extraordinare asupra organismului uman.
Succesul viitor al fabricii de la Ţaga este condiţionat însă şi de consumatori. Dacă aceştia vor căuta această brânză deosebită, cu siguranţă vom auzi mulţi ani de acum încolo de brânza “Năsal”!