35„Muzeul Bivolului”, situat în satul Mera din comuna Baciu, a fost inaugurat pe 23 mai 2009, sub patronajul Fundației „Primula”, la inițiativa profesorului de biologie Gyorgy Varga, fiu al satului și fost director al școlii din localitate. Domnia sa subliniază că, deși creșterea și exploatarea bivolilor este mult restrânsă în ultima vreme, această îndeletnicire rămâne de actualitate, făcând obiectul unor lucrări de referință în domeniu. Până la urmă, muzeul este o pagină vie a istoriei locuitorilor din această zonă a judeţului.
Patrimoniul acestui muzeu este alcătuit din circa 1.000 de exponate legate de creșterea și exploatarea bivolilor: care și sănii, juguri, șei, harnașamente, furci, greble, tânjale, talăngi, scaune pentru muls, vase de colectat si procesat laptele, lămpi și felinare, separatoare pentru smântânit laptele etc. Alături de aceste obiecte tradiționale, în muzeu sunt expuse fotografii, hărți și documente care atestă vechimea și continuitatea acestor îndeletniciri.
Domnul profesor ne povestea că a avut ideea acestui muzeu cu un an înainte de inaugurare. Au fost necesari trei ani pentru a transforma vechiul grajd al satului în ceea ce este azi. Exponatele au fost completate pe parcurs, fiind vorba de obiecte primite ca donaţie de la 50 de familii din localitate. Muzeul de la Mera se bucură de vizita turiştilor din ţară, dar şi din Ungaria, Canada, Venezuela, Germania, Olanda, sau Japonia. Profesorul Varga le povesteşte vizitatorilor despre obiectele aflate în muzeu şi le explică cum se practica creşterea bivolilor, de la primul animal în comună până în prezent. “La ora actuală bivolul nu este folosit la muncă, decât pentru producţia de lapte. În Mera, bivolii erau în trecut folosiţi în primul rând pentru muncă, cu doi se putea lucra foarte bine, atât la transport, cu carul, cât şi la arat, cu plugul. Ulterior, oamenii şi-au dat seama că laptele este foarte bun şi poate să fie valorificat pe piaţa Clujului, oraşul aflat în imediata apropiere”, ne-a povestit Gyorgy Varga.  În prezent, în satul Mera sunt 40 de familii care se ocupă cu creşterea animalelor: ovine, bovine şi bubaline. Efectivul actual de bivoli existent ajunge la 150 de capete.