29Cu ocazia celei mai recente vizite în comuna Cătina, am fost impresionaţi de cât de animată este întreaga comunitate în această perioadă a anului: funcţionarii primăriei - ocupaţi cu sprijinirea cetăţenilor în demersurile pentru înaintarea cererilor de finanţare către APIA, constructorii - implicaţi în lucrările de renovare la sediului primăriei, care în ultima lună, trebuie să recunoaştem, au evoluat considerabil, crescătorii de animale - în plină negociere a modului în care va fi colectat laptele din comună, iar conducerea aparatului administrativ - antrenată într-o discuţie serioasă privind problemele cu care se confruntă microregiunea, în cadrul şedinţei lunare a “Asociaţiei Câmpia Transilvaniei”, organizată la Baza Sportivă Cătina.
Problemele specifice cu care se confruntă crescătorii de animale, în lupta cu concurenţa și intermediarii nu ocolesc, din păcate, nici comuna Cătina. Barierele ce apar în traseul desfacerii şi preţurile mici primite pentru produsul finit descurajează, ba aproape că transformă viaţa crescătorilor de animale într-o corvoadă. Trebuie însă apreciată activitatea Asociaţiei crescătorilor de taurine din comuna Cătina, prin implicarea căreia a fost posibilă achiziţionarea, din subvenţii, a unui tractor cu remorcă pentru transport, cumpărarea unei maşini pentru împrăştierea îngrăşământului chimic, drujbe, motocoase pentru curăţarea păşunilor, 700 de saci de îngrăşământ. De asemenea, Asociația asigură banii necesari pentru plata angajaţilor şi a lucrărilor realizate cu zilieri.
S-a găsit, totodată, o variantă prin care laptele să fie preluat direct de la crescătorii de animale din comună, însă noile norme impun pentru aceasta achiziţionarea unui răcitor de lapte. Executivul Asociaţiei se angajează să se informeze cu privire la ofertele aflate pe piaţă pentru un asemenea bazin de colectare şi păstrare şi să facă şi această investiţie în cel mai scurt timp posibil.

Sportul, parte marcantă în viaţa comunităţii
În palmaresul echipei de fotbal A.S. Gloria Cătina s-a adăugat recent o nouă cupă, obţinută în Faza Teritorială Zona “Mociu”, ediţia 2015-2016 a “Cupei României”. Galben-albaştrii demonstrează că resurse angajate în ultimii ani pentru consolidarea bazei sportive şi susţinerea activităţii sportive în comună nu sunt zadarnice. Îmi amintesc de o declaraţie mai veche a domnului Alexandru Bota, primarul de la Cătina şi, în acelaşi timp, preşedintele Asociaţiei Sportive din comună, care sublinia că “sportul este o componentă a vieţii sociale, el dă vigoare, socializare, ambiţii şi performanţe, elemente definitorii pentru formarea personalităţii tinerilor, dar şi a menţinerii vigorii celor de vârsta a doua sau a treia”.