24Pregătirile pentru Festivalul internaţional de muzică electronică, ce urmează să fie găzduit în luna iunie de localitatea Bonţida, sunt în toi. Centrul istoric este în şantier: se lucrează la rigole, trotuare, spaţii de parcare, amenajare spaţii verzi şi plantare flori. Pentru Centrul de Informare Turistică, de asemenea în construcţie, se fac deja demersurile pentru angajarea personalului necesar.
Cetăţenii se arată încântaţi de ceea ce se întâmplă la ei în comună, apreciază implicarea edilului şef şi modul de concretizare a promisiunilor făcute. “Este un om extraordinar. Dacă te întâlneşti pe stradă într-o zi de două ori cu dânsul, de două ori te salută şi te întreabă ce faci, dacă te poate ajuta cu ceva”, se mândreau două localnice cu primarul lor, domnul Aurel Emil Cărhaţ.
Deşi ediţia din acest an a festivalului “Electric Castle” va avea loc abia la sfârşit de iunie, biletele se vând deja din vara trecută! Toată comuna se pregăteşte de primirea musafirilor, atât din ţară, cât şi de peste hotare, care vor ajunge la Bonţida cu ocazia acestui eveniment. Manifestarea capătă o amploare neaşteptată de la an la an, de la prima ediţie care a avut loc în 2013. Electric Castle a ajuns încă de la a doua ediție cel mai mare festival de muzică din România, un parcurs pe care își propune să îl continue, devenind unul din cele mai mari și importante festivaluri din Europa de Est. La ambele ediții, festivalul a fost nominalizat la European Festival Awards, ajungând de fiecare dată în finala acestei competiții, alături de nume importante și cu tradiție din Europa.
În paralel, pe lângă aceste investiţii menite să contribuie la crearea unei imagini de adevărată localitate europeană, angajaţii primăriei sunt implicaţi în sprijinirea cetăţenilor pentru întocmirea documentaţiei necesare pentru finanţarea APIA. Primarul comunei Bonţida, ne-a precizat, de asemenea, că în urma licitaţiei organizate în acest scop, au fost realocate păşunile către crescătorii de animale. Cum era firesc, la atribuirea terenurilor s-a ţinut cont de numărul de animale şi încărcătura pe suprafaţă. De exemplu, în cazul localităţii Coasta, şeptelul de animale este cel mai ridicat la nivel de comună, numărul animalelor crescând considerabil în ultimii ani. Contractele au fost semnate cu precădere cu crescători de animale locali, în puţine cazuri fiind vorba de beneficiari din afara comunei.

25“Şcoala altfel”, la Bonţida și Răscruci    
Referitor la activităţile extracurriculare, specifice săptămânii “Şcoala Altfel”, trebuie menţionată implicarea copiilor şi a cadrelor didactice din Şcoala Gimnazială Bonţida, în proiectul “Educația îți dă valoare!”, un proiect de orientare profesională menit să amelioreze problema abandonului și absenteismului școlar. Junior Achievement România în parteneriat cu BRD se implică în susţinerea acestei iniţiative care îşi propune să contribuie la prevenirea abandonului școlar la nivel național și la dezvoltarea competenţelor profesionale ale elevilor. Echipa de elevi care se consideră că a derulat activitatea cu cel mai mare impact la nivel local va fi premiată în cadrul Galei Business Hall of Fame, din 27 mai ce va avea loc la la Ateneul Român din Bucureşti.
Pe lângă aceasta, cele 5 zile “Altfel” au antrenat elevii din comună într-o excursie la Mănăstirea Nicula, “Pe urmele bunicilor...”, atelier de teatru, atelier origami, vizionare film documentar, şi multe alte activități practice, educative şi recreative. O altă realizare importantă în această primăvară pentru şcoala din Bonţida este participarea elevului Murariu David, din clasa a VI-a, la Concursul de istorie “Iaşi-Istoria de la Golia”, Ediţia I, şi obţinerea locului al III-lea la această competiţie.
Şcoala profesională Răscruci s-a implicat în săptămâna “Şcoala altfel” în organizarea unei activităţi extraşcolare desfăşurată în parteneriat de membrii Consiliilor Elevilor din Școala Profesională Răscruci şi Liceul Tehnologic “Ştefan Pascu” din Apahida. Acţiunea a presupus implicarea elevilor în activităţi de educaţie nonformală, discuţii despre cetăţenia activă în contextul abandonului şcolar, precum şi o vizită la organizaţia „Kallós Zoltán Alapítvány” şi la Castelul Banffy din Răscruci.