18În colaborare cu Romsilva Gherla, primăria comunei Iclod s-a implicat în această primăvară în plantarea în localitatea Iclod a 3.500 puieţi de frasini şi stejari. Totodată, lucrările la Casa de Cultură Iclod şi la dispensarul uman continuă, conform planificărilor.
Pentru duminică, 24 mai, reprezentanţii clerului şi a administraţiei locale anunţă sfinţirea capelei mortuare din localitatea Iclod, investiţie finalizată în acest an. Invitat special la slujba de sfinţire va fi însuşi ÎPS Andrei Andreicuţ.
Ne-am obişnuit cu o viaţă culturală activă în comuna Iclod, iar această perioadă a anului nu ne dezminte convingerile. Membrii Ansamblului Folcloric "Dansatorii de pe Someș" au participat la festivalul “Jucul la şură”, organizat în municipiul Gherla, duminică 19 aprilie. Evenimentul folcloric aflat la cea de-a treia ediţie, a oferit spectatorilor adunaţi în piaţa autogării momente memorabile de muzică şi dansuri populare autentice.  

Începe sezonul nunţilor
O manifestare inedită se anunţă la Orman, pe parcursul a două zile, 23-24 mai. Cu sprijinul Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, aflat în subordinea Consiliul Judeţean Cluj, ansamblului comunei “Dansatorii de pe Someş” dar şi prin implicarea cetăţenilor satului, vor fi repuse în scenă cele mai importante momente şi obiceiuri practicate în cadrul unei “Nunţi Tradiţionale”, specifice spaţiul rural românesc. Puţine sunt cazurile în care, chiar dacă este vorba de nunţile din sat să se mai recurgă la căruţe, flăcăi călare, vornici sau lăutari. S-ar putea ca, odată ajunşi la Orman, să putem vedea ce presupunea odinioară “peţitul”, “alaiul de nuntă”, “ospăţul”, “dusul găinii”, “furatul miresei”, să auzim cântecele şi urările specifice unuia dintre cele mai importante momente din viaţa românului. Idei pe care, de ce nu, am putea să le includem între variantele nunţilor contemporane “cu tematică”... Pentru că tot se poartă!