15poieniCând meseria se practică din dragoste pentru oameni, se vede!Cetăţenii din Valea Drăganului beneficiază de servicii medicale deosebite. Prin efortul şi implicarea doamnei doctor, cea care a realizat un proiect pentru finanţare europeană, cabinetul medical din localitate a fost dotat cu un aparat de ecograf, dar şi o sală de recoltare analize.
Am ajuns în sat aproape de finalul programului, însă am fost surprinşi să aflăm de la cei care erau în sala de aşteptare că doamna doctor nu va pleca oricum până când nu vor fi consultaţi toţi pacienţii. Am intrat în cabinet curioşi să vedem care este povestea acestui proiect.


“Am primit un telefon acum doi ani şi jumătate de la o consăteană pe care nu o cunoşteam, dar care se ocupă de consiliere pentru accesarea de fonduri europene. Propunerea pe care mi-a făcut-o doamna nu m-a încântat, însă ideea a rămas. Am primit mai multe recomandări de a mă adresa unei firme de consultanţă din Cluj, Pro Xpert Consulting, şi astfel a început tevatura”, ne-a introdus doamna Dumitraş în lunga călătorie pe care a parcurs-o până la a primi toate aprobările necesare. În final însă s-a dovedit că nu este imposibil. “Nu ştiu câte drumuri am făcut, nu am avut o zi de concediu de mai bine de patru ani. După ce voi primii banii, îmi doresc o săptămână de odihnă”, ne mărturisea doamna doctor.
“Puteam să optez pentru orice achiziţie, orice sumă. Tocmai de asta m-am gândit la început că nu voi primi banii. Abia după doi ani şi jumătate am primit doar aprobarea”. Referitor la birocraţie, doamna doctor ne-a indicat raftul plin de dosare cu documentaţie, totul doar pentru acest proiect. Nu a fost uşor, ţinând cont de faptul că nici clădirea nu era intabulată. La insistenţe a fost primit şi spaţiul care găzduia sediul poştei, în aceeaşi clădire cu cabinetul. “Din cauza birocraţiei din România, eram pe punctul de a nu lua banii”, ne-a explicat Anne-Marie-Louise Dumitraş. Şi totuşi a continuat!
16 poieni“Am insistat să recoltăm probele pentru analizele medicale în cabinetul nostru, care apoi sunt procesate într-un laborator din Cluj, cu care am încheiat un contract. Pe lângă acest ecograf, am achiziţionat de asemenea şi un EKG, din dorinţa de a putea diagnostica cât mai precis pacienţii şi să sunăm exact acolo unde trebuie. De cele mai multe ori ajungem să folosim maşina personală pentru cazurile urgente, care trebuie să ajungă la specialişti”.
Anne-Marie-Louise Dumitraş, doctorul, continuă să îşi sprijine pacienţii zi de zi, practicând meseria cu pasiune. Îi încurajează pe cei suferinzi pentru a depăşi momentele mai grele, când sunt afectaţi de boală, explicându-le exact care le este situaţia clinică. Dar, am îndrăznit să îi adresăm şi o întrebare mai personală, pentru a afla ce înseamnă comuna Poieni şi satul Valea Drăganului pentru omul Anne-Marie-Louise Dumitraş. Deşi a trăit 35 de ani în Cluj, ne-a mărturisit că este foarte legată de aceste locuri, şi mai multe dovezi nici nu sunt necesare. Am sesizat totuşi şi o oarecare dezamăgire - părerea dânsei este că tinerii sunt prea puţin stimulaţi să rămână în sat, ceea ce este păcat pentru că Valea Drăganului, în opinia sa, are încă potenţial.