30Chiar dacă în multe locuri primăvara începe să îşi facă simţită prezenţa, la noi încă se lasă puţin aşteptată, iar falnicul nostru protector, Muntele Vlădeasa, încă poartă cu mândrie căciula albă a iernii. Deşi lipsită de agitaţia adevăratelor staţiuni turistice, Vlădeasa ascunde o grămadă de frumuseţi naturale care merită văzute în aceste momente când zăpada începe să o părăsească, iar printre petele albe îşi vor face apariţia cele de un verde deosebit de plăcut ochiului.


Şi cum totul începe să prindă viaţă, atât pentru organele administraţiei locale, cât şi pentru locuitorii comunei, principala preocupare este curăţenia. Astfel, administraţia locală se va îngriji de curăţenia locurilor publice, dar se va pregăti şi pentru startul marilor lucrări aflate în desfăşurare. În acest an, în special pentru investiţiile din fonduri europene, se va duce o luptă contra-cronometru ca acestea să fie finalizate în termen, iar sumele primite din fondul Uniunii Europene să fie accesate fără probleme. De asemenea, după cum se spune că oamenii de la munte sunt oameni harnici şi credincioşi, şi concetăţenii noştri sunt preocupaţi în această perioadă de curăţirea sufletelor prin post şi înfrumuseţarea curţilor şi a terenurilor agricole. Săcuieu este o comună în care agricultura (atât cât permite zona în care ne aflăm) şi în special zootehnia, a luat o amploare mare. Fenomenul se datorează şi fondurilor europene acordate în prima rundă de plăţi. Fermierii noştri sunt foarte preocupaţi acum de noile reguli de plată, în cea de-a doua rundă. Astfel, atât eu personal, cât şi primăria, dar mai ales unele asociaţii constituite la nivel local, fac tot ce pot cu privire la informarea şi îndrumarea fermierilor pe această cale a dezvoltării lor. Cum nu au fost puţini cei ce şi-au constituit ferme mici cu fonduri europene, crescând astfel foarte mult şi numărul de animale, ar fi păcat ca cei ce au respectat condiţiile să nu meargă mai departe coroborat cu noile reguli ce vor apărea, chiar dacă pentru a le îndeplini va fi nevoie să se asocieze mai mulţi laolaltă.
Principala mea preocupare pentru următoarea perioadă ar fi constituirea câtorva mici unităţi de procesare, pe fonduri europene, măcar pentru principalele produse: lapte, carne şi fructe de pădure. Chiar dacă numărul de animale a crescut simţitor, produsele locale sunt valorificate la o valoare mult prea mică sau chiar aproape risipite, cum este cazul laptelui. Pentru a face acest lucru va fi nevoie de o conlucrare a primăriei cu asociaţiile de fermieri, dar mai ales de o mai bună înţelegere din partea fermierilor a cerinţelor de pe piaţă. O altă recomandare personală în acest domeniu ar fi combinarea acestor frumoase mini-ferme de munte cu turismul. Din informaţiile preliminare în ce priveşte noua politică de plăţi, se pare că va exista o măsură dedicată agroturismului. Acest domeniu, după părerea mea, va lua o mare amploare în următoarea perioadă, întrucât lumea şi stresul în care trăim mulţi dintre noi impun astfel de moment de relaxare. Unde ar fi mai frumos dacă nu într-o zonă ca a noastră, unde să îţi poţi aduce aminte de viaţa adevărată de la ţară, beneficiind de condiţii decente pentru odihnă şi de mâncare sănătoasă, pe care să ţi le ofere o agro-fermă. Toate aceste lucruri nu vor duce în final decât la prosperitatea micii noastre comunităţi montane, a oamenilor locului, ceea ce va face ca zona să rămână în continuare atractivă şi să nu existe riscul depopulării. E păcat ca aceste minunate locuri să nu fie animate de localnici şi de cât mai mulţi turişti.
Se spune că oamenii de la munte sunt mai aproape de Dumnezeu... Ţinând cont că ne apropiem cu paşi repezi de Sfintele Sărbători Pascale, atât din partea mea, cât şi a reprezentanţilor Primăriei şi Consiliului Local Săcuieu, vom aduce un buchet de gânduri creştineşti îndreptate în primul rând locuitorilor comunei noastre, colaboratorilor noştri, dar şi tuturor cititorilor acestei minunate publicaţii:

,,Vă dorim ca Lumina Sfântă a Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos să pătrundă adânc în sufletele voastre, să vă dea sănătate, putere de muncă, bucurie şi înţelegere atât în sânul propriilor familii, alături de semenii voştri cât şi faţă de bunele noastre intenţii care duc la prosperitatea comunităţii. Îmi doresc ca spiritul Învierii Sfinte să învie şi în sufletele voastre acel spirit al unirii, înţelegerii şi comuniunii, care nu va face decât ca mica noastră comunitate să prospere şi să ofere exemple pozitive. Asta merită, prin felul de a fi al oamenilor locului şi moştenirea lăsată nouă. Să aveţi, aşadar, parte de sărbători minunate petrecute în pace şi armonie în sânurile familiilor, alături de tradiţionalele şi creştineştile urări: Paşte Fericit şi Hristos a Înviat !!!“
Gheorghe Cuc