24În anul şcolar 2014-2015, la Școala Gimnazială Cămărașu sunt înscrişi în total, în cele 18 clase, 401 elevi. 54 % dintre aceştia sunt rromi. Abandonul școlar este un fenomen des întâlnit în rândul elevilor rromi, pe fondul unor lipsuri care se regăsesc la baza piramidei nevoilor lui Maslow. Nevoia imediată de a obține hrana necesară zilei de mâine primează în fața educației care ar aduce beneficii în viitorul îndepărtat.
Astfel, elevii ajung să opteze să meargă la cules de cireșe decât să participe la Evaluarea Națională la final de clasa a VIII-a. Copiii mai mari sunt reținuți acasă de către părinți pentru a avea grijă de frații mai mici. La aceasta se adaugă și tradițiile etniei legate de “căsătoria” timpurie, mentalitate care decurge tot din lipsa de educație a părinților.
„În anul școlar trecut (2013-2014) școala noastră a fost implicată într-un parteneriat interjudețean cu o Școala din localitatea Tămașda, jud. Bihor. Ceea ce am constatat în urma vizitei noastre acolo este faptul că 98% dintre elevi sunt de etnie rromă, frecventează școala și am fost surprins să constat că acești copii sunt bine îmbrăcați, sunt curați, nu au probleme de igienă personală. Mi s-a spus că sunt deja a doua generație de elevi care vin la școală, că părinții lor sunt foști elevi ai școlii care au primit educație, au servici și sunt conștienți de importanța educației”, ne povestea directorul Şcolii Gimnaziale Cămăraşu, prof. Felician Prunean-Bagosi.
25„La Cămărașu însă lucrurile nu stau chiar așa de bine, probabil și din cauza poziționării geografice, localitatea fiind departe de orașele mari ale județului, unde piața muncii este mai dezvoltată. Totuși, în urma parteneriatului cu Școala Tămașda, mi-am dat seama că, în ceea ce privește etnia rromă, se pot obține rezultate pozitive în timp. Mai trebuie menționat că la nivel de comună există  multe cazuri de elevi cu serioase probleme de sănătate fizică și mentală, care nu pot frecventa cursurile unei școli obișnuite și ar trebui să frecventeze şcoli speciale, școli care există doar la oraș.
Pentru aducerea copiilor la școală am efectuat împreună cu diriginții și mediatorul școlar vizite la domiciliul elevilor cu risc de abandon, sau la cei care nici măcar nu și-au înscris copiii la școală, au fost încheiate procese verbale cu această ocazie și se are în vedere sancționarea părinților care nu trimit copiii la școală, în baza unei hotărâri de consiliu local care urmează să fie emisă. Totul, cu muncă în folosul comunității.
Am organizat și vom organiza și în acest an competiții sportive care îi atrag pe copii la școală, am renovat sala de informatică, unde avem 18 calculatoare conectate la internet și la care au acces toți elevii școlii, lucru care, la fel, atrage elevii. De asemenea, din acest semestru elevii de pe Valea Năoiului din clasa pregătitoare și grădiniță sunt aduși la școală cu microbuzul școlar. Pe lângă aceste demersuri, mai este multă muncă de lămurire cu părinții, de convingere, desfășurată de către cadrele didactice, cu rezulte foarte bune în special la Grădinița Făgădaua, unde educatoarea reușește să aducă copii la grădiniță în număr mare, la o grupă cu 95% rromi. În general încercăm să realizăm activități extracurriculare și extrașcolare plăcute, atrăgătoare pentru elevi, în așa fel încât să reușim să ținem în școală elevii rromi care frecventează cursurile în acest an școlar.
Parcursul absolvenților depinde în primul rând de posibilitățile materiale ale părinților și aspirațiile personale ale elevilor. O parte dintre ei aleg liceele din Cluj-Napoca lucru care implică cheltuieli materiale destul de mari, sau există varianta unui liceu tehnologic în localitatea Sărmașu jud. Mureș care se află la 15 km. Începând cu anul școlar trecut s-au reînființat școlile profesionale și mulți elevi ai școlii au optat pentru ele. La aceste școli primesc burse, fac practică la agenții economici și la terminarea școlii cei mai capabili pot fi automat angajați.
26Activitatea extrașcolară principală a elevilor din comună este legată de ansamblul de dansuri populare “Fii Cămărașului”. Avem foști elevi cu rezultate foarte bune la învățătură la liceele de prestigiu din Cluj-Napoca, fapt cu care ne mândrim și care demonstrează că se poate face școală și la țară, că există profesori buni și dedicați meseriei și în mediul rural. Avem 5 foste eleve care momentan urmează cursurile liceului pedagogic, și sper ca în viitorul apropiat măcar o parte din ele să se întoarcă în comună în calitate de cadre didactice. Pe plan sportiv, un fost elev pe care l-am descoperit personal, actualmente elev la Liceul cu Program Sportiv din Cluj-Napoca, este campion național la atletism. Este un elev de etnie rromă și se numește Gașpar Paul.
Pentru acest an școlar am inițiat un parteneriat cu Școala Gimnazială Cojocna, școală cu peste 98% elevi rromi, parteneriat în care se urmărește un schimb de experiență pe tema frecvenței, a dificultăților de învățare pe care le întâmpină acești elevi, despre slaba implicare a părinților în viața școlii, problemele de disciplină, combaterea violenței și defularea energiilor negative prin competiții sportive, probleme legate de integrarea în colectiv și de igienă personală a acestor elevi.
Avem o colaborare foarte bună cu primăria care este mereu alături de școală la toate capitolele. Microbuzul școlar aduce la școală elevii din Sîmboleni – Făgădaua și Năoiu. Profesorii fac naveta zilnic de la Cluj-Napoca cu un microbuz pentru care Primăria decontează costurile. O parte dintre doamnele învățătoare sunt localnice iar câteva fac naveta din comunele învecinate. Colectivul de cadre didactice este format din profesori cu vechime și experiență la catedră, dar și din tineri debutanți. Avem în comună un nucleu de părinți care sprijină școala în toate activitățile la care sunt solicitați, care participă la ședințele cu părinții, care se preocupă de educația copiilor și la care rezultatele sunt pe măsură, bineînțeles, în limita posibilităților fiecăruia”, a detaliat domnul Prunean-Bagosi.

Marea Sărbătoare a creştinătăţii să vă găsească sănătoşi, voioşi, alături de cei dragi. Bucuraţi-vă, căci Hristos a înviat!
Primăria şi Consiliul Local Cămăraşu
Primar, Iancu Marcel Mocean