deschidereLa finele lunii septembrie, Guvernul, prin Ministerul Dezvoltării Regionale, a anunțat administrațiile locale că toate lucrările de investiții derulate în România pe Ordonanța 28 sunt stopate până la finalul anului. Decizia Guvernului lovește în plin în programul privind modernizarea satului românesc, parte integrantă a ordonanței 28/2013, program ce asigură finanțare guvernamentală pentru proiecte vitale spațiului rural românesc: alimentări cu apă și stații de tratare a apei, sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, reabilitare/ modernizare drumuri județene și comunale, realizare/ extindere/ reabilitare/ modernizare/ dotare a școlilor și unităților medicale din mediul rural etc.

Decizia Guvernului Cioloș a fost primită în mod diferit de către primarii din Argeș. În timp ce unii stratagemă politică înainte de alegerile Parlamentare, pentru a bloca investiții derulate în localități conduse de edili cu o anumită orientare politică, alții admit că fondurile alocate la începutul anului pe Ordonanța 28 s-au epuizat pur și simplu.

“Se dau bani în continuare, dar pe furiș!”
Ion Dumitru, președintele Asociației Comunelor din România, filiala Argeș: “Trecem printr-o perioadă foarte grea, iar cu acești oameni din fruntea țării nu vom rezolva niciodată ceva. Guvernul Cioloș este unul fără responsabilități, nu este înregimentat politic, poate pleca când vrea, fără a da socoteală nimănui. Vă spun eu că se dau bani în continuare pe OG 28, însă pe furiș, către anumite localități. “Tehnocrații” lui Cioloș, în frunte cu primul ministru, se pregătesc să intre în politică, din acest motiv recurg la astfel de stratageme. Totul însă va avea efect de bumerang. Foarte mulți români își dau seama că ceva se întâmplă în țara asta și n-ar trebui să se întâmple. Vom face o ședință în cadrul Asociației Comunelor, pentru a vedea la ce forme de protest vom recurge, pentru că suntem foarte mulți cărora nu ne lasă rece ce se întâmplă în țara asta.”

“Vom aloca bani din fondurile proprii”
Doru Radu, primar Suseni: ”Anul acesta au fost bani mai puțini alocați pentru investițiile în infrastructură și foarte mulți pe școli. Din păcate, în Argeș nu s-a găsit formula de transparență pentru a fi informați, dar asta face obiectul unei alte discuții. Concluzia privind epuizarea fondurilor pe OG 28 trebuie privită de către primari din prisma găsirii unei soluții, fiecare cum poate. Eu, de exemplu, o să lucrez cu banii proprii, iar la anul vom primi fondurile de la Guvern. Sau poate că va mai fi o rectificare bugetară, după ce se va trage linie și se va analiza fiecare proiect.”

“Banii vor veni până la urmă”
Virgil Baciu, primar Corbi: ”Chiar dacă au fost sistate plățile pe OG 28, din lipsă de fonduri - lucru foarte de înțeles având în vedere numărul extrem de mare de proiecte finanțate la nivel de țară, ele se vor relua în momentul în care se vor strânge noi sume la buget. Cel mai probabil anul viitor, dar este posibil și anul acesta. Noi, UAT-urile, putem continua lucrările fie dacă avem banii necesari, urmând ca aceștia să ne fie returnați, fie printr-o înțelege cu firma care face investiția, să aștepte plata în momentul în care Guvernul are fonduri disponibile. Asta în cazurile în care investițiile sunt deja începute. În cazul contractelor noi, abia semnate, nici nu era cazul să se acorde tranșe de bani anul acesta, deoarece procedurile în sine n-ar permite Începerea lucrărilor prea devreme: licitația durează cel puțin două luni... Este absolut sigur că acești bani vor veni, deoarece Guvernul este primul care are tot interesul să respecte acordul cu Uniunea Europeană, prin care, până în 2019 , trebuie să existe apă curentă și canalizare în localitățile din România în proporție de 100%. ”

“Este o decizie împotriva primarilor PSD!”
Emilian Ciolan, primar Dârmănești: ”Eu am  proiectul de introducere a canalizării pe OG 28, început de mult, nu de acum. Nici lucrările recepționate nu le-am achitat, pentru că nu ne-au dat toate tranșele de bani. Ce pot să spun, atâta timp cât nu am primit banii, nici atunci când erau fonduri? Consider în mod clar că este o decizie politică, special luată ca să nu se dezvolte comunele cu primari PSD.  Pentru putere, unii nu se gândesc la răul pe care îl fac oamenilor, țării acesteia. Dacă firmele respective au lucrat și nu li se dau banii decât peste câteva luni, nu se știe când, este foarte posibil să intre în faliment. Muncitorii de la firmele respective rămân neplătiți și își pierd locul de muncă. Se creează un blocaj. Omoară toată economia. Probabil asta vrea președintele și tehnocrații. Degeaba muncim, degeaba spunem ce ne doare. Numai când este nevoie de noi suntem buni, apoi ni se întoarce spatele.”

“E clar că nu mai sunt bani”
Gheorghe Voicu, primar Bârla: ”Avem început un proiect derulat prin OG 28- asfaltarea DC 137 Malu - Bârla, investiție care a fost stopată din cauza lipsei de fonduri a Ministerului Dezvoltării. Sunt foarte nemulțumit ca primar, pentru că nu pot continua investiția. Dar ce putem face, dacă nu mai sunt bani? Nu consider însă că e o decizie politică. Dimpotrivă, aș putea spune. Cine e ministru la Ministerul Dezvoltării? Vasile Dâncu - fost membru PSD. Atunci cine face politică? Cine susține că s-au stopat fondurile în mod intenționat, face politică, e clar că nu mai sunt bani. Repet, regret din punct de vedere al comunității din Bârla, dar nu este nici pe departe o decizie politică.”

“Așa s-a întâmplat și acum un an, și acum doi ani…”
Georgel Burcea, primar Râca: ”Eu am semnat contractul de finanțare pentru introducerea canalizării în comună, proiect finanțat prin OG 28 în iulie, anul curent. Evident, nu am reușit să facem mare lucru, dar alte primării au făcut lucrări și probabil s-au consumat toate fondurile. Am auzit că sunt câteva inițiative legislative să se aloce în continuare bani pentru acest an, și cred că se vor concretiza. Dacă stau să mă gândesc bine, așa a fost și acum un an și acum doi ani... La un moment dat, se epuizează fondurile, se mai fac rectificări...Consider că nu trebuie să privim tot ceea ce se întâmplă din punct de vedere politic”

“Guvernul Cioloș? Pentru unii mumă, pentru alții ciumă!”
Bebe Ivan, primar Băbana: Numai tehnocrați nu sunt acești miniștrii.. Cum să întrerupi lucrările în prag de iarnă, dacă în contract spune că până la sfârșitul acestui an trebuie finalizată lucrarea? La Băbana avem două tronsoane de drum în reabilitare pe OG 28. S-a turnat asfaltul, mai trebuiau efectuate șanțurile betonate și rigolele. Vin ploile, iar lipsa acestora va duce la infiltrarea apei sub asfalt, la îngheț și, în cele din urmă, la distrugerea asfaltului!!! Scrie în adresa de la Ministerul Dezvoltării că s-au epuizat fondurile în proporție de 80%. Dar restul de 20% din banii alocați de la începutul anului în bugetul acestui minister, unde sunt? Am vorbit cu doi edili de la PNL și mi-au zis că au semnat cu câteva luni în urmă contracte noi pe infrastructură, pe OG28! În schimb nouă, celor de la alte partide, ne-au trimis adresă că nu se vor finanța proiecte noi pe anul 2016!!! Guvernul Cioloș? Pentru unii mumă, pentru alții ciumă! Nu un partid anume va suferi în urma acestei decizii, ci toate localitățile din România, contribuabilii, care așteaptă de ani de zile finalizarea unor astfel de investiții!”