90La mijlocul anului, administrația publică a comunei Rătești are nevoie urgentă de fonduri pentru achitarea anumitor obligații financiare, dar și pentru derularea unor proiecte de infrastructură. În acest sens, rectificarea bugetară anunțată pentru finalul lunii iulie este văzută ca o soluție salvatoare pentru rezolvarea problemelor.

”Avem nevoie de bani pentru asigurarea cofinanțării la proiectul de modernizare a celor trei drumuri comunale, DC 96, DC 96A și DC 104. Fără acești bani, nu putem demara lucrările. De asemenea, fonduri sunt necesare și pentru plata transportului cadrelor didactice, obligație reglementată prin lege. Naveta cadrelor didactice costă aproximativ 75.000 de lei pe an. Anul trecut am plătit, din fonduri proprii, aproximativ 40% din valoarea transportului. Anul acesta nu am achitat nimic, pentru că nu avem bani. Nu sunt bani nici pentru majorarea cu 12% a salariilor personalului contractual și a bugetarilor din primărie, majorare acordată prin lege luna aceasta. Ne punem speranța în rectificarea bugetară, altă soluție nu există în momentul de față”, ne-a declarat primarul Gheorghe Matei.

Recoltă slabă la grâu
O altă problemă cu care se confruntă cetățenii și autoritățile din Rătești este aceea a secetei excesive, care a afectat agricultura. ”Nu stăm bine deloc în ceea ce privește agricultura, culturile sunt la pământ, mai puțin cele din Lunca Argeșului, unde pământul are o altă calitate. În zona de câmpie însă, e prăpăd. Recolta la grâu, comparativ cu anii precedenți, e foarte slabă, undeva la 2.000 kg/ha, în cele mai bune cazuri. Agricultorii poate vor avea mai mult noroc la culturile de toamnă, porumbul arată binișor, la fel și floarea soarelui. Dar au nevoie de apă, de ploaie. Dacă nu plouă, vor fi compromise și acestea”, precizează edilul șef din Rătești. La nivelul localității sunt înregistrați peste 250 de beneficiari de subvenții APIA, în scădere cu circa 40% față de anii trecuți.