17Pentru al doilea an consecutiv, recolta de fructe din livezile din Cetățeni este compromisă, generând pierderi semnificative pentru fermieri. Anul trecut, recolta de fructe a fost compromisă din cauza ploilor acide și a grindinei, fiind afectate atât fructul cât și frunza pomilor fructiferi.

”Cum frunza este ”bucătăria pomului”, nici fructele de anul acesta nu sunt bune de consumat, recolta fiind compromisă în integralitate. Pomii fructiferi nu și-au revenit după ploile acide de anul trecut, au nevoie de o perioadă mai lungă de timp pentru regenerare. Din păcate, locuitorii comunei care au astfel de livezi de meri, pruni și peri, nu vor putea valorifica nici anul acesta producția. Este păcat, pentru că mulți dintre ei fac investiții serioase în aceste livezi. Avem chiar unele familii de tineri care își câștigau existența din vânzarea fructelor, iar acum sunt dezamăgiți și descurajați”, afirmă Ion Toader, edilul din Cetățeni.     

Probleme cu distribuția apei
Autoritățile comunei Cetățeni se confruntă cu probleme legate de distribuția apei potabile în localitate, având de rezolvat mai multe defecțiuni la rețeaua publică. ”La începutul acestui an am finalizat extinderea rețelei de alimentare cu apă în satul Lăicăi. Prin finalizarea acestei lucrări s-a creat o diferență mare de altitudine între punctele de alimentare cu apă, pomparea apei la Lăicăi făcându-se până la o altitudine de 170 de metri. Pompând la o altitudine mare, se creează o presiune mai mare pe conducta principală de alimentare cu apă. Depășindu-se limita de presiune admisă de rețea, a fost afectat sistemul de alimentare cu apă prin producerea mai multor avarii și stricarea racordurilor în gospodăriile oamenilor. Cum la fiecare avarie trebuie oprită apa pe toată rețeaua, oamenii rămân și câte o zi întreagă fără apă, până reparam ce s-a stricat. Soluția ar fi montarea unor regulatoare de presiune în diverse puncte ale rețelei, dar acestea sunt foarte costisitoare, iar în momentul de față nu avem bani în bugetul local pentru achiziție. Acestea sunt consecințele extinderii alimentării cu apă la altitudine, dar sper ca în viitorul apropiat să găsim sursă de finanțare pentru achiziționarea regulatoarelor de presiune”, ne-a declarat primarul Ion Toader.