123Duminică, 24 mai, s-au împlinit 45 de ani de când, la Corbi, una dintre cele mai frumoase comune de munte argeşene, are loc Festivalul “Rapsodia Păstorească”.  Ediţia de anul acesta, pe care am putea-o denumi, extrapolând artistic cifra, jubiliară, a răsunat mai adânc în sufletele ciobanilor, a invitaţilor, a artiştilor prezenţi, a participanţilor.


Asta pentru că, de la „Rapsodie” la „Rapsodie”, în fiecare sfârşit de primăvară ni se întăreşte spiritualitatea de apartenenţă la aceste meleaguri, ni se relevă mai clar spectaculozitatea ritualilor străvechi,  frumuseţea reîntoarcerii la origini, fericirea pură izvorâtă din viersul popular şi din admirarea costumelor tradiţionale româneşti.
După parada grupurilor de artişti ce a deschis manifestările, pe platoul de la “Chilii”, spectacolul a debutat, cum era şi firesc, cu ansamblul gazdelor, „Ciobănaşul”, formaţie a Căminului Cultural Corbi, sub îndrumarea directoarei Claudia Rotaru şi a profesorului Petre Achimoiu. Au urmat grupuri de copii talentaţi din Argeş: Boteni, Rociu, Nucşoara, Brăduleţ etc dar şi din alte judeţe: Sibiu - fraţii comunei Corbi de la Jina, Gorj, Prahova, Olt etc.

Veveriţul Riţă - mascota Rapsodiei
124O surpriză frumoasă au făcut copiii clasei de sculptură din localitate, condusă de maestrul Ion Rodoş, care şi-au expus lucrările şi au făcut un cadou primarului comunei Corbi, Vasile Baciu. Cadoul a fost o sculptură uriaşă, reprezentând o veveriţă, la care toţi elevii au lucrat.
Nu a lipsit concursul de animale, organizat de Asociaţia crescătorilor din Corbi, condusă de dr. Ion Săvescu. Primele trei locuri s-au premiat cu sume de 300, 100 şi 50 lei. Cel mai bun la tineret ovin a fost Stelian Poenaru, la berbeci – Petre Rizoi şi Irinel Petrică. Mihai Oproiu a fost premiat pentru exemplarele sale de oi, dar şi pentru cel mai tânăr şi talentat baci, remarcat pentru calitatea deosebită a brânzei produse în stâna sa. Lista premianţilor este destul de lungă, după cum urmează: veteranul Ion M. Mucenic (care are peste 1.000 miei), Ion Mogaru, Petre Metehoiu, Sorin Săroiu, Adrian Prodea, Dinel Constantin, Adrian Mucenic, Dumitru Liviu Oproiu, Gheorghe Băbeanu, Constantin Năstăsescu, Gheorghe Dragomir (Corbşori), Gheorghe Belu (Sboghiţeşti – Nucşoara), Gheorghe Preda (Brăduleţ), Gheorghe Bebeşelea (Jina), Marin Mandea (Bîrla – femele ovine) şi alţii. Primarul Virgil Baciu i-a acordat o diplomă şi o plachetă doctorului Ion Săvescu, omul care conduce o asociaţie cu peste 30.000 ovine.
Consiliul Local şi Primăria Corbi i-a onorat şi pe cei mai vârstnici dintre membrii comunităţii, pe cei care impresionează prin exemplul de fidelitate şi moralitate oferit tinerelor generaţii.
Cupluri premiate pentru 50 de ani de căsnicie:
1. Debeşelea Petre şi Silvia
2. Vânătoiu Iosif şi Maria
3. Zamfir Gheorghe şi Ana
4. Scovergea Ion şi Valerica
5. Măţău Andrei şi Elena
6. Bobeanu Ion şi Viorica
7. Ologu Ion şi Maria
8. Mărtoiu Ion şi Rodica
9. Dejanu Ion şi Maria
10. Ioniţă Vasile şi Maria
11. Ilinescu Ion şi Cornelia
12. Bucur Iosif şi Victoria.
125În semn de preţuire pentru festival şi pentru gazde, alături de conducerea administraţiei locale şi de miile de participanţi, au fost prezenţi colegi primari din  tot judeţul: Rociu, Bârla, Hârseşti, Stolnici, Domneşti, Pietroşani, Brăduleţ  etc şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Argeş.
Gazdă desăvârşită, ca de obicei, primarul localităţii Corbi, Virgil Baciu a uimit pe toţi cei prezenţi nu doar prin modul de organizare al sărbătorii, ci şi prin vocea sa, urcând pe scenă alături de artişti. „Tot ceea ce fac, de la investiţiile în comună, până la acest festival, este pentru ca ceva să rămână în urma noastră, pentru ca localitatea să aibă de câştigat. Le spun oamenilor din Corbi şi tuturor că trebuie să luăm aminte la cuvintele pline de înţelepciune ale înaintaşilor: „Nu alegeţi în fruntea voastră pe cei ce se gândesc la alegerile viitoare, ci pe cei ce se gândesc la generaţiile viitoare!”. Aceasta este  diferenţa enormă între politicieni şi oameni politici şi acesta este şi principiul meu în calitate de primar al comunei Corbi!”,  a spus Virgil Baciu.