119La sfârșitul lunii mai, cetățenii comunei Valea Iașului au îmbrăcat straie de sărbătoare pentru a petrece la cea de-a XIII-a ediție a Zilei Comunei. Momentul festiv a marcat aniversarea a 540 de ani de atestare documentară a satului Cerbureni, iar gazdă primitoare a festivităților organizate a fost Căminul Cultural Cerbureni, obiectiv modernizat cu fonduri europene.
La festivitatea de deschidere au fost prezenţi deputatul Mihai Deaconu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Polexe şi primarul de la Brăduleţ, Evlampie Alecu. Cu acest prilej a fost lansat şi un album cu imagini inedite din localitate, album ce a fost dăruit tuturor celor care au participat la sărbătoarea locală.

Aspirații de a deveni o localitate europeană
Evenimentul a debutat cu o slujbă religioasă oficiată de preoții din localitate și o prezentare a realizărilor administrației publice locale. ”Pentru prima oară în istoria comunei, consilierii locali aleşi în iunie 2012 au lăsat deoparte orice interes personal sau de partid şi au avut curajul să aprobe o serie de proiecte de hotărâri care au făcut ca la această oră comuna să fie un şantier, cu lucrări de tot felul, în toate satele. Mai mult decât atât, prin adoptarea hotărârilor iniţiate de mine am asigurat pentru totdeauna independenţa economică a comunei. Veniturile proprii din acest moment ne permit să efectuăm lucrări de peste 200 miliarde lei vechi, să accesăm fonduri europene, asigurând cofinanţarea din venituri proprii, şi să facem unele împrumuturi pentru finalizarea lucrărilor pe care ni le-am 120propus, având posibilitatea ca în următorii ani să rambursăm aceste sume din venituri proprii. Vrem să-i facem pe locuitorii noştri mândri că trăiesc în comuna Valea Iaşului. Acesta este obiectivul comun al administraţiei comunei şi consilierilor locali. Împreună vom reuşi să ne apropiem de statutul de localitate europeană! Oricât ar fi fost de lung şi de greu drumul străbătut până acum, rezultatele ne dau curajul de a continua. Suntem convinşi că suntem pe făgaşul cel bun! Cine descoperă frumuseţile acestui colţ mirific de lume înţelege cât de mult suntem iubiţi de Dumnezeu, localitatea noastră fiind binecuvântată cu oameni gospodari şi iubitori de natură. Dumnezeu ne-a învrednicit să prăznuim împlinirea a 540 de ani de la prima atestare documentară cunoscută a satului Cerbureni. Decizia noastră de a sărbători anul acesta ziua comunei aici, la Cerbureni, se înscrie în ideea îndeplinirii acestui testament perpetuat peste secole”, a spus primarul Nicolae Barbu. De altfel, în toamna acestui an va fi lansată o monografie complexă a localităţii Valea Iaşului.

Diplome și premii
121Sărbătoarea a continuat cu o festivitate de premiere a cuplurilor longevive și a cetățenilor care au trecut pragul vârstei de 80 de ani. Patru cupluri din localitate care au împlinit 50 de ani de căsătorie au primit diplome pentru ”nunta de aur” şi câte 200 lei din partea administraţiei publice locale. Diplome şi aceleaşi sume de bani (200 lei/persoană) au fost înmânate şi sătenilor care au trecut pragul vârstei de 80 de ani, iar alte 15 diplome au fost acordate pentru ”nunta de argint” (25 de ani de căsnicie). Programul artistic pregătit de organizatori a întregit atmosfera de sărbătoare. Primii au urcat pe scena Căminului Cultural Cerbureni membrii Ansamblului ”Mândruliţa” din Valea Iaşului, urmați de cei de la Grupul ”Hora” din Albeştii de Argeş şi ”Crăişorii Pietrei Craiului” din Zărneşti-Braşov. De asemenea, atmosfera de sărbătoare a fost întreţinută de o formaţie locală de muzică populară, iar la finalul manifestării, localnicii au avut parte de un superb foc de artificii.