corbi fiii satului 1Cea de-a XVII-a ediție a Fiilor Satului Poienărei a fost organizată, conform tradiției, în prima sâmbătă după marea sărbătoare ortodoxă din 15 august, Adormirea Maicii Domnului. Din cauza restricțiilor generate de pandemie, evenimentul s-a limitat la slujba de la Biserica din sat, fără spectacol. Încărcătura spirituală a sărbătorii, ce are ca componentă pomenirea celor ce s-au jertfit de-a lungul istoriei pentru libertate și pentru continuitatea și dezvoltarea acestui sat, a fost dată la această ediție de prelansarea Monografiei Localității Corbi, dar și de faptul că primarul Virgil Baciu s-a aflat pentru ultima dată în postura de organizator - ca edil șef.

”Ne întâlnim cu aceeași bucurie pentru a ne ruga pentru cei care au pus bazele acestui sat, pentru cei care s-au ostenit să dea grandoarea și măreția acestei așezări, pentru cei care și-au dat viața în lupta de zi cu zi, în războaiele ce ne-au măcinat de-a lungul istoriei, în lupta împotriva comunismului. Anul acesta e o ediție mai specială, fără fast, din cauza acestei nenorocite de boli care ne ține departe unii de alții, departe de Biserică, departe de  putința de a organiza cum se cuvine acest eveniment. Este o ediție specială și pentru că este ultima ediție pe care o organizez în calitate de primar, deși voi fi alături de acest sat și de oamenii lui. O să mă asigur că satul Poienărei își va continua dezvoltarea pe care a cunoscut-o în ultimii ani și să fim mândri de el”, a spus, cu lacrimi în ochi, primarul Virgil Baciu.
Lansarea cărții localității, Monografiei comunei Corbi, realizată spre a fi lansată la cea de-a 50 a ediție a Rapsodiei Păstorești, ediție care nu a mai avut loc anul acesta, tot din motivele pandemiei, a constituit un alt moment ce a emoționat auditoriul. ”Ca să va dați seama de ce trebuie să luptăm pentru ca acest sat să aibă continuitate, o spune istoria. Poienăreiul a fost comună în perioada 1866-1908. Vreme de 42 de ani a avut, așadar, un statut important, dezvoltarea localității reieșind foarte clar din cifrele date de documente oficiale. Populația comunei Poienărei în anii 1900 era de 336 de suflete, 65 de gospodării, o biserică, o școală mixtă pentru fete și băieți, cu 40 de elevi. 146 de vaci, 86 de boi, 72 de cai, 123 de porci, 653 de oi.”, a citat primarul Virgil Baciu din textul monografiei.
Toți cei prezenți au primit câte un exemplar din această carte ce face acum parte din cultura Argeșului, o carte valoroasă prin veridicitatea datelor cuprinse, ce constituie, după cum menționează edilul șef în cuvântul de început al monografiei ”o adevărată capsula a timpului, un mare muzeu în care se derulează scenă după scenă, viețile a zeci de generații de corbeni”.