margau 1Foarte recent s-a definitivat un teren multi-sport în localitatea Răchițele, realizat din buget local; dimensiunile sunt cele standard, având suprafața utilă de 40 x 20 m. Demersurile au fost începute anul trecut în aprilie, însă obținerea autorizației de construire a durat până în ianuarie 2018.

Firma care l-a construit “Atlas Sport” din Mureș este o firmă specializată în construcții de astfel de terenuri. S-au făcut recent și demersurile spre Inspectoratul de Stat în Construcții și Consiliul Județean Cluj și se speră cât de curând să aibă loc recepția. „Încă se lucrează la drumul de acces, care va fi asfaltat. Terenul de sport este în apropierea școlii și va deservi în primul rând unitatea de învățământ. Fiind un teren multi-sport, doritorii vor putea juca acolo fotbal, handbal, baschet, tenis de câmp, volei”, ne-a spus primarul comunei Mărgău, domnul Petru Ungur.

Starea drumurilor
Deși drumurile sunt practicabile, primarul comunei Mărgău își dorește să asfalteze toate căile rutiere din comună. „Nu mai vrem să dăm bani pe pietruire. Chiar dacă merge mai lent, vrem să asfaltăm toate drumurile care țin de comuna Mărgău. Există în prezent două proiecte finanțate, unul dintre ele din fonduri europene, de un milion de euro, pentru care s-a semnat zilele trecute contractul de proiectare tehnică, urmând pasul următor, adică procedura de execuție. În acest proiect va fi asfaltată o suprafață de 7,2 kilometri în satul Mărgău și satul Răchițele.
Cel de-al doilea proiect este finanțat din fonduri guvernamentale și are valoarea de 9.500.000 lei, adică două milioane și ceva de euro; acesta se află tot în faza de proiect tehnic. Proiectul va cuprinde asfaltarea a 11 km de drumuri în toate satele comunei. Lucrările vor include canalizare pluvială și rigole”, am aflat tot de la primarul comunei Mărgău, domnul Petru Ungur.
În curând se va demara un studiu de fezabilitate pentru încă zece kilometri de asfaltare. Cu acest viitor proiect, 99 la sută din drumurile comunei Mărgău vor fi asfaltate. De asemenea, există un proiect de alimentare cu apă pentru localitatea Bociu – Boteni. Pentru localitatea Răchițele este un proiect european de alimentare cu apă, însă există o problemă la stația de tratare care, odată rezolvată, va fi predată Companiei de Apă Someș SA.
Referitor la canalizare, „în satul Mărgău sunt montate conductele și urmează stația, însă este o problemă cu un proprietar care nu vrea să acorde acces la terenul respectiv. Acolo sunt începute lucrările și în altă zonă nu s-ar putea efectua, mai ales că este vorba despre sate de munte traversate de o apă, unde nu se poate realiza canalizarea prin vale. S-au blocat lucrările, între timp expirând și autorizația de construire. Însă se fac demersuri pentru obținerea unei noi autorizații.”
În comuna Mărgău populația este foarte îmbătrânită. „Spre exemplu, suntem aproape la jumătatea anului acesta și încă nu s-a oficiat nicio căsătorie. Agricultura nu ajută această zonă de munte, iar în turism trebuie investit mult. Locurile din comună se pretează la dezvoltare turistică, inclusiv prin atracția constituită de singurul argou rural din România, limba gumuțească, a geamgiilor din Mărgău. Dacă am presupune că în câțiva ani infrastructura nu va mai fi o problemă, trebuie gândite alte modalități prin care să fie păstrați și atrași oamenii spre acest colț de natură al județului Cluj”, ne-a mai precizat primarul comunei.
La Mărgău se dorește restaurarea monumentului dedicat eroilor, situat curtea Căminului Cultural. De asemenea, se pregătește o manifestare închinată Centenarului Unirii, care să includă o reuniune a Fiilor Satului.