Tipărire

sacuieu 1Pentru zona noastră luna mai a fost una aparte, atât prin faptul că vremea a fost una de vară, dar și prin activitățile locului. Natura a fost mult mai harnică în acest an, temperaturile ridicate făcând culmile să îmbrace covorul verde mult mai repede și mai intens, iar Vlădeasa să îl lepede pe cel alb mult mai repede ca de obicei.
Încă de la începutul lunii, coastele domoale ale Vlădesei au început să fie animate și colorate de sutele de animale ale sătenilor, în special ciurzile de vaci au prins viață în poienile ferite de intemperii, acolo unde de sute de ani se întâmplă același lucru.

Multitudinea de proiecte europene accesate de micii fermieri ai comunei a făcut ca numărul de animale să crească simțitor, lucru ce aduce un plus de prosperitate comunei și locuitorilor ei. Am sprijinit tot timpul acest aspect al accesării de fonduri, am facilitat obținerea subvențiilor și am venit în sprijinul fermierilor. Chiar luna aceasta am sprijinit o asociație locală să depună un proiect cu finanțare europeană pentru o linie de procesare a laptelui și alta a fructelor locale și a florei spontane. Toate acestea le fac cu gândul că prosperitatea concetățenilor duce la o dezvoltare durabilă a comunei.
Cum în orice comunitate totul pleacă de la educația celor mici, întrucât ei reprezintă viitorul, nu am neglijat niciodată investițiile în educație și în copii. Luna aceasta este una plină de vești bune în acest sens, iar bucuria este cu atât mai mare cu cât și copilașii ne fac cinste peste tot pe unde merg. Astfel, cu sprijinul nostru, al părinților și profesorilor, copiii școlilor noastre au adus premii importante de la olimpiadele la care au participat, de la concursul de pictură pe sticlă și concursul de interpretare folclorică și prezentare costume populare, toate la nivel județean și local.
Noi, ca autoritate locală, continuăm demersurile în vederea demarării lucrărilor de reabilitare a celor două școli, pentru care am obținut finanțare guvernamentală. De asemenea, în această lună am depus un nou proiect pentru construirea unei grădinițe moderne prin Programul Operațional Regional POR, axa 10.1 (Investițiile în educație, în formare, inclusiv în formare profesională pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare), în valoare de 200.000 euro.
La fel, avem pregătit un alt proiect pentru dotarea unui centru multifuncțional în comună prin Grupul de Acțiune Locală GAL Napoca Porolissum, ce va aduce o sală de cursuri de perfecționare modernă, o sală after-scool pentru copii, una de recreere pentru vârstnici și un cabinet medical modern.
Pe lângă munca obișnuită, continuă lupta cu instituțiile partenere pentru obținerea de avize necesare derulării celorlalte șapte proiecte de anvergură aflate în derulare.
Am avut parte și de evenimente frumoase. Astfel, în ziua de 17 mai, alături de un important grup de săteni îmbrăcați în straie populare și preotul paroh din sat, am cinstit așa cum se cuvine memoria eroilor locului și neamului românesc, a celor datorită cărora noi ne bucurăm azi de toate aceste lucruri minunate. Au întărit evenimentul copilașii Școlii Săcuieu prin cântece si poezii patriotice înălțătoare.
Ziua de 28 mai a fost, de asemenea, una specială, credincioșii parohiei Rogojel sărbătorind Hramul Bisericii Sfânta Treime din localitate, ocazie cu care mulți au îmbrăcat costumele populare autentice păstrate cu grijă de la strămoși. Evenimentele frumoase, dar și munca pentru dezvoltarea comunității noastre vor continua, iar eu voi fi mereu alături de concetățenii mei.

Cu deosebit respect,
Primarul Comunei Săcuieu, Gheorghe Cuc