Tipărire

borsaCa și alte comunități, și borșenii s-au adunat de Ziua Eroilor în fața Monumentului dedicat eroilor. Trei preoți au oficiat o slujbă de pomenire și copiii au susținut un program artistic. În afară de monumentul eroilor din centrul comunei, mai există în Borșa un monument în Cimitirul Ortodox, unul în curtea bisericii și un altul în extravilanul localității. Toate sunt în cinstea celor care au murit în Primul și Al Doilea Război Mondial.

„Știm că monumentul din Cimitirul ortodox nu este într-o stare foarte bună. Am discutat cu părintele și mi-am manifestat dorința de a intra în posesia lui; dacă l-am avea în domeniul public, am putea încerca să-l reabilităm. Însă este destul de greu, deoarece nici cimitirul nu este proprietatea bisericii, neavând documente. Încă nu știm care e cea mai bună formulă juridică prin care ar trebui să facem donația aceasta. Mai întâi trebuie rezolvată situația juridică a acestui monument, pentru ca apoi să putem interveni în repararea lui. Lucrările care s-au făcut până acum pentru reabilitarea și întreținerea lui au fost din banii adunați de la oameni”, ne-a mai spus doamna primar.
Pentru memoria celor care au murit, mulți dintre ei neștiuți, ar trebui făcute niște actualizări ale listelor cu numele lor; este posibil să se mai găsească alte nume ale oamenilor care și-au pierdut viața în cele două războaie mondiale. În urmă cu ani de zile, în comuna Borșa s-a încercat acest lucru. „O persoană de la noi – care între timp a decedat, Dumnezeu s-o ierte! – s-a ocupat de acest aspect, fiind foarte interesată. Avusese un frate care a murit în cel De-al Doilea Război Mondial și s-a luptat mult pentru ca fratele ei să fie recunoscut  ca erou, acesta nefiind trecut pe niciunul dintre monumentele din comună. Prin memorii, documentații pe care le-a prezentat, până la urmă a reușit să fie trecut chiar pe monumentul eroilor din centrul comunei și să fie declarat erou. E nevoie de aceste eforturi, fiindcă fără partea lor de jertfă noi nu am fi liberi astăzi. Avem obligația morală să-i cinstim, să-i prețuim, să nu-i uităm.”

Grădinița, pe ultima sută de metri
Lucrările la grădinița din Borșa sunt pe ultima sută de metri, finisajele fiind terminate inclusiv în interior. Se finalizează acum amenajarea locului de joacă și a curții.
„Probabil nu se va intra în grădiniță decât la începutul anul școlar viitor, deoarece la partea de dotări există două proiecte depuse pe fonduri europene, pentru care încă nu s-au semnat contractele de finanțare. Proiectele au punctajul corespunzător pentru a fi finanțate și sperăm ca până în septembrie să implementăm aceste proiecte pe fonduri europene, iar copiii să intre într-o grădiniță nouă, cu mobilier nou”, aflăm de la primarul comunei Borșa, doamna Mariana Secară.

Zi de târg
În fiecare vineri este zi de târg la Borșa, unde locuitorii comunei se întâlnesc nu pentru că au multe de vândut sau de cumpărat, ci mai mult de dragul de a se vedea și de a povesti. Astfel, ziua de vineri a rămas o tradiție. Spațiul este special amenajat, o piață modernizată pe fonduri europene. „De asemenea, tot atunci se ține și târgul de animale, care este printre puținele din județ care au autorizație de funcționare. Multe din ele funcționează fără autorizație. Noi am încercat să respectăm toate cerințele pe care le impune autoritatea sanitar-veterinară și am fost autorizați destul de ușor, fără probleme,” ne-a mai precizat doamna primar.